slawkin 06.09.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Witam wszystkich Forumowiczów! Chcę wybudować swój upragniony domek w Rudzie Śląskiej... Znalazłem fajną działkę należącą do miasta. Ma ona 3,5 ha! Chciałbym odkupić od miasta część tej działki (ok. 900 - 1000m2). Działka jest przy samej drodze i pod lasem... Poprostu super! Ale jak to zwykle bywa nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego. I tu zaczynają się moje pytania:1. Od czego zacząć by odkupić część tej działki?2. Ile to może potrwać i jakie są koszty podziału działki? (Nie śpieszy mi się - ale mimo wszystko chcę mieć to szybko za sobą)3. Z jakimi ludzmi muszę obgadać sprawę działki by nie władować się na minę... Aaaa! Jeśli to może komuś pomóc to działki obok są już zabudowane... tylko ten WIEEELKI plac pod lasem stoi pusty... Proszę o podpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 06.09.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Witam wszystkich Forumowiczów! Chcę wybudować swój upragniony domek w Rudzie Śląskiej... Znalazłem fajną działkę należącą do miasta. Ma ona 3,5 ha! Chciałbym odkupić od miasta część tej działki (ok. 900 - 1000m2). Działka jest przy samej drodze i pod lasem... Poprostu super! Ale jak to zwykle bywa nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego. I tu zaczynają się moje pytania: 1. Od czego zacząć by odkupić część tej działki? 2. Ile to może potrwać i jakie są koszty podziału działki? (Nie śpieszy mi się - ale mimo wszystko chcę mieć to szybko za sobą) 3. Z jakimi ludzmi muszę obgadać sprawę działki by nie władować się na minę... Aaaa! Jeśli to może komuś pomóc to działki obok są już zabudowane... tylko ten WIEEELKI plac pod lasem stoi pusty... Proszę o podpowiedzi... Mysle ze jesli dzialka nalezy do miasta to rozmowy zaczac z miastem.Nie wiadomo czy miasto wogole chce sprzedac ta dzialke. Nawet jesli by chcialo to musi przeprowadzic przetarg na nia - obowiazuja tu przepisy zamowien publicznych. Jesli miasto bedzie chcialo sprzedac dzialke kawalkami , musi najpierw przeprowadzic podzial. A podzial bedzie mozliwy dopiero po zatwierdzeniu planu . No a potem jeszcze wspomniany wczesniej przetarg na nieruchomosci miejskie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 07.09.2004 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 O przeznaczeniu do sprzedaży mienia komunalnego decyduje uchwała rady gminy.Po kolei to tak:1. W geodezji UM kup mapkę ewidencyjną tego gruntu, zaznacz interesujący Cię obszar dołącz krótkie pisemko - ofertę (bez ceny ale napisz co chcesz tam budować).2. Na któreś posiedzenie rady miasta trafi twój wniosek podparty opinią wydziału geodezji. 3. Jeżeli rada miasta przychyli się do Twojego wniosku i zdecyduje się podzielić i sprzedać ten grunt to zaczyna się procedura przygotowania nieruchomości do sprzedaży:a. przygotowanie i uchwalenie planu zadospodarowania przestrzennego,b. podział gruntu,c. uzbrojenie działek,d. wycena (dotyczy ceny wywoławczej),e. ogłoszenie przetargu (zgodnie z ustawą o gospodarce nieruchomościami),f. wadium, wygranie przetargu, wpłata uzgodnionej ceny, opdpisanie umowy sprzedaży) ...... i po około pięciu latach już jest twoja .4. Miasto może Ci sprzedać prawo użytkowania wieczystego i może wyznaczyć termin rozpoczęcia i zakończenia inwestycji. Jak go nie dotrzymasz to może zwiększać opłaty za użytkowanie wieczyste.Decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.09.2004 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 No to bęzdie mniej więcej tak:wskażesz radnym, że mają ładne działki dla swoich rodzin, podzielą i sprzedadzą na przetargu prawie, że zamkniętym.Ale spróbować możesz.Zwłaszcza jeżeli chcesz postawić centrum handlowo-usługowe tylko zapisz się do odpowiedniego ugrupowania politycznego (nie do partii, bo te ostatnio się często zmieniają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 08.09.2004 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Ziemia jest super więc chyba zacznę się bawić w te klocki...Dzięki za zimny kubeł wody na mojš rozgrzanš do czerwonoci czaszkę...3,2,1 start - zaczynam!Jutro jade do UM w Rudzie lšskiej...Trzymajcie za mnie kciuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 08.09.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Ziemia jest super więc chyba zacznę się bawić w te klocki... Dzięki za zimny kubeł wody na mojš rozgrzanš do czerwonoci czaszkę... 3,2,1 start - zaczynam! Jutro jade do UM w Rudzie lšskiej... Trzymajcie za mnie kciuki... Ja trzymam mocno Tylko uwazaj z ta czerwienia - nie wybuchnij pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 08.09.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Z tego co wiem każde mienie, miejskie i gminne musi być sprzedawane w drodze przetargu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts