Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Działka jest projekt jest fundamenty w ubiegłym roku wylane po wielkich trudach teren gliniasty po ulewach nie obyło się bez fadromy która musiała wyciągać gruszkę ale się udało na fundamenty domu i garażu 9.20x6x50 poszło w sumie 40 m betonu choć metr by się przydał w efekcie tego w budynku garażowym zabrakło 20cm żeby się zrównać z poziomem gruntu przez co miałem utrudnione zadanie w murowaniem bloczka musiałem zrobić prowizoryczne odwodnienie żeby mi cały czas woda nie wchodziła

IMG_20170326_174820 (Copy).jpg

IMG_20170326_174712 (Copy).jpg

IMG_20170326_174542 (Copy).jpg

IMG_20170326_174609 (Copy).jpg

Dom miała mi stawiać ekipa ale stwierdzilem że za 20 parę tysięcy to sam powoli postawie w sumie troche murowałem ,dom bedzie z porothermu 25 łatwo z nim idzie strop miał być teriva bo przy takich pracowałem to wiem co i jak ale po przemysleniach bedzie monolit 18cm jak w projekcie i tu mam najwieksze obawy jak sie tu za niego zabrać

Jak monolt to zaczynasz od szalunku :)

reszta sama pójdzie. Jak masz 18 cm to dosyć sporo ???

Zaczynasz od złapania poziomu i zamocowania desek do ścian, potem belki - wszystko to opuszczone o grubość deskowania

Następnie stemple i potem deskowanie.

Jak masz deskowanie to wszystkie wieńce i inne robisz a potem dolne i górne zbrojenie. Jak masz dobry projekt zbrojenia to bez problemu to zrobisz.

Ktoś by sie przydał do wiązania bo trochę tego będzie.

Jak monolt to zaczynasz od szalunku :)

reszta sama pójdzie. Jak masz 18 cm to dosyć sporo ???

Zaczynasz od złapania poziomu i zamocowania desek do ścian, potem belki - wszystko to opuszczone o grubość deskowania

Następnie stemple i potem deskowanie.

Jak masz deskowanie to wszystkie wieńce i inne robisz a potem dolne i górne zbrojenie. Jak masz dobry projekt zbrojenia to bez problemu to zrobisz.

Ktoś by sie przydał do wiązania bo trochę tego będzie.

Generalnie szalunki i podciagi robiłem i wiem jak zrobic poskrecac żeby było oki w projekcie mam 18 cm i wiem że gorna siatka to 30z30 i tylko dolne jakieś kombinacje troche tych pozycji jest a.do skrecania to kolega pomoże

Ta trawa wewnątrz fundamentu... czy został nie ściągnięty humus?

Nic nie było wybierane ,teraz wybieram tak na sztycha bo później już glina sie zaczyna wiem mogłem to wczesniej zrobić ale tak jakoś wyszło ,murarz który miał mi stawiać nic nie kazał wybierać tylko rozwalić resztke tej gliny z fundamentu dosypać piaschu

Nic nie było wybierane ,teraz wybieram tak na sztycha bo później już glina sie zaczyna wiem mogłem to wczesniej zrobić ale tak jakoś wyszło ,murarz który miał mi stawiać nic nie kazał wybierać tylko rozwalić resztke tej gliny z fundamentu dosypać piaschu

Tak szczerze to miałem nic nie wybierać ale jak malowałem bloczek i odwaliłem trochę tej gliny z trawy to zapachy nieprzyjemne i wole stracić dzień czasu mieć święty spokój

• 3 weeks później...
Widzę, że sprzet grający jest :). U mnie weszło 200t (no może z 7 mniej bo to już poza wysypane). Pamiętnej tylko o zagęszczaniu warstwami.

Właśnie o tym myślałem znajomy ma skoczka ale niewiem czy nim da radę dobrze to zrobić małą zageszczarką warstwami 20cm chyba lepiej by było

Ja zagęszczałem skoczkiem warstwy po ok 25 cm. Powiem, że żeby nie to że miałem pomoc to było by ciężko bo trzęsie to. Ale gdy kopałem pod kanalizację to powiem, że byłem w szoku jak ciężko się kopało. Piach według mojej oceny zagęszczony bardzo dobrze ( wbicie pręta więcej niż kilka centymetrów było ciężkie)

U mnie każda warstwa była zagęszczana minimum 3 razy. Myślę, że taki skoczek lepiej zagęszcza niż taka 100 kilogramowa płyta. Tylko roboty więcej bo powierzchnia robocza mniejsza.

Ja zagęszczałem skoczkiem warstwy po ok 25 cm. Powiem, że żeby nie to że miałem pomoc to było by ciężko bo trzęsie to. Ale gdy kopałem pod kanalizację to powiem, że byłem w szoku jak ciężko się kopało. Piach według mojej oceny zagęszczony bardzo dobrze ( wbicie pręta więcej niż kilka centymetrów było ciężkie)

U mnie każda warstwa była zagęszczana minimum 3 razy. Myślę, że taki skoczek lepiej zagęszcza niż taka 100 kilogramowa płyta. Tylko roboty więcej bo powierzchnia robocza mniejsza.

Jak się zageszcza tym i tym to doskonale wiem pracowało sie przy tym i zdaje sobie sprawe z tego że zagęszczarką lepiej i szybciej ale skoczka mam za darmo i w każdej chwili jadę i biorę a zageszczarke muszę z wypożyczalni i to na całą dobę a mi raptem na parę godzin potrzeba i tak w kołko co warstwa a tych warstw ze 4 będzie chyba jednak skoczkiem zageszczał będę

U mnie skoczek dał rade. Jedyny minus dłużej ale jak masz za darmo to bym się nie zastanawiał. Ja wyrobiłem się (3 warstwy po 25 cm) w czasie 9-18 - choć można było już o 15 kończyć ale skoro za dobę płace to jeszcze pojeździłem po ostatniej warstwie kilka razy (ta była pewnie z 6 razy robiona)

Zagęszczarka na kilka godzin? Coś mi się nie wydaje :)

U siebie próbowałem skoczkiem, ale za mało lałem (wtedy) wody i tylko rozpychał pospółkę na boki. Lej wodą i będzie dobrze, bo suchego to niczym nie zagęścisz, nawet największą zagęszczarką.

Oto mi chodziło że znajomy ma koparke podjedzie wsypie mi warstwe piasku ja sobie zageszcze i nastepnego dnia znowu mi sypnie tak to cały dzień by mi sie zeszło z tym sypaniem i zageszczaniem a godzinki za koparke lecą u mnie 100zł

Ja płaciłem 90 zł ale muszę Ci powiedzieć że nie miała przestojów. Koparkowy ogarnięty chłopak wsypywał i rozgarniał łyżką w środku tak że wystarczyło tylko rogi podsypać. Zanim podsypał do wszystkich "pomieszczeń" to już to pierwsze było gotowe (3 x zagęszczone) i mógł zaczynać tam sypać. A jak już się zdarzyło, że miał stać to rozwoził ziemię z wykopu wokół budynku. Więc uczciwie zapracował na swoje wynagrodzenie.

Ja płaciłem 90 zł ale muszę Ci powiedzieć że nie miała przestojów. Koparkowy ogarnięty chłopak wsypywał i rozgarniał łyżką w środku tak że wystarczyło tylko rogi podsypać. Zanim podsypał do wszystkich "pomieszczeń" to już to pierwsze było gotowe (3 x zagęszczone) i mógł zaczynać tam sypać. A jak już się zdarzyło, że miał stać to rozwoził ziemię z wykopu wokół budynku. Więc uczciwie zapracował na swoje wynagrodzenie.

W sumie to i u mnie ziemi jest sporo do przewiezienia ale narazie jest za mokro ostatnio troche pojezdził i koleiny po kolana więc sie wstrzymam z tym rozworzeniem później będę miał mniej niwelowania

Jak się zageszcza tym i tym to doskonale wiem pracowało sie przy tym i zdaje sobie sprawe z tego że zagęszczarką lepiej i szybciej ale skoczka mam za darmo i w każdej chwili jadę i biorę a zageszczarke muszę z wypożyczalni i to na całą dobę a mi raptem na parę godzin potrzeba i tak w kołko co warstwa a tych warstw ze 4 będzie chyba jednak skoczkiem zageszczał będę

Tylko sobie tak wymyśliłem że zrobie 40 cm na gotowo ułoze kanalize i dosypie resztę mniej kopania bede miał