Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena domu - warto ?

Recommended Posts

Witam. Od dłuższego czasu jeżdżę oglądać działki pod swój dom, ale patrząc na ceny działek w moich okolicach (Kraków, Wieliczka) mam coraz więcej wątpliwości. Wszystko jest już mocno przebrane i za bardzo wyboru nie mam w sensownych pieniądzach, a wywalenie 200 tys. I więcej za 10 arów trochę mija się z celem (czyt. nie stać mnie). Zacząłem przeglądać "gotowce". Może mi ktoś ocenić dom z linku poniżej? Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.

https://www.otodom.pl/oferta/dom-120-m-podleze-ID3c2Ja.html#gallery

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Woda z tarasu zalewa działkę sąsiednią, sąsiad może skutecznie nakazać zmianę tego stanu rzeczy, gdyż wodę opadową należy zagospodarować na swojej działce. Na czole balkonu widać już zacieki, trzeba sprawdzić zabezpieczenie balkonu przeciw wodzie, wykończenie oraz jego ocieplenie. Poza tym oglądać trzeba stan konstrukcji dachu, a najlepiej byłoby obejrzeć zdjęcia z budowy... ale kto je udostępni ... Generalnie dla mnie na wielki plus przemawiałyby zdjęcia z budowy pokazujące zastosowane rozwiązania, każdego zamykanego etapu....

Robione aparatem jak widzę szerokokątnym obiektywem :) Widać to szczególnie gdy ktoś robi długie pomieszczenie i front elewacji :) nie wierze że ktoś wymieniał obiektyw robiąc zdjęcia na zewnątrz stąd to nachylenie odwodnienia może okazać się złudzeniem optycznym.

Domek bardzo ładny i niedrogi. Warto zobaczyć na miejscu.

Jeszcze jakieś 20 tyś na drzwi i 10 tyś na biały montaż elektryki włączników i gniazd- bo nie ma ich w całym domu i można się wprowadzać :)

Edytowane przez CityMatic

Może mi ktoś ocenić dom z linku poniżej? Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Sprawdź jeszcze jedną rzecz - domek ładny ale...stoki bardzo blisko ul.Stawowej i Ogrodowej pomiędzy którymi jest duża kolejowa stacja przeładunkowa ! a dodatkowo na sąsiedniej ulicy masz dużą centralę DHL-u i zakład Coca Cola Polska to jednak trochę hałas więc nie patrz tylko na wygląd ,ale i lokalizację

... warto też dopytać o choćby izolacje wszystkich przegród budowlanych, współczynnik przenikania dla okien, opinie kominiarskie dla przewodów dymowych, wentylacji, ... nie wiadomo jak np. jest usytuowany budynek względem stron świata ( głównie strefa dzienna ), czy np. jakie jest faktyczne sąsiedztwo i co powstanie na działkach sąsiednich ( ogólnie Warunki Zabudowy ), warto zapytać o Świadectwo charakterystyki energetycznej budynku, jak wygląda konstrukcja i wszystkie instalacje ( to że budynek jest "podpięty" do sieci, to jasne jak słońce ), jakie jest żródło ogrzewania, jaki jest koszt zamieszkania w danym budynku, i czy ma Pozwolenie na Użytkowanie, czy nie ( ? ) ... a zdjęcia do zdjęcia. Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI