Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój Wariantowy... czyli desant pod Warszawę...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na początek przyszłego roku przedszkolno/szkolnego :)

W sobotę trzeba było nawieźć gruzu, bo po nocnym deszczu zrobiło się grząsko i jedną wywrotkę siły natury wyeliminowały z dalszej zabawy...

DSC03112.jpg DSC03115.jpg DSC03120.jpg DSC03123.jpg DSC03124.jpg

My siłami "rodzinnymi" rozciągnęliśmy siatkę leśną na dłuższym boku i kawałek od frontu... Resztę skobelków podobijam w wolnym czasie, aby luźno nie wisiała... Front pewnie pod koniec tygodnia razem z bramą zrobię - jak już ciężki sprzęt przestanie być potrzebny...

Obrys domu zaczęły zaznaczać ścianki ze styroduru i panowie zaczęli wkopywać drenaż...

Edytowane przez covallus

W środę korzystając z okazji odebrałem z magistratu nadany numer posesji - możemy teraz wieszać tabliczkę i skrzynkę na listy:yes:

Panowie mimo deszczu brną niczym czołg - zakończyli podbudowę, ścianki przeciwwysadzinowe, prawie całą kanalizację i przepusty...

IMG_20170426_095650.jpg IMG_20170426_095726.jpg

To w końcu też dzień kiedy ostatecznie pożegnaliśmy się z koparką (przynajmniej na tym etapie budowy... oj z hałdami trzeba coś będzie zrobić :()

Rozliczenie za piasek i "łopatki" trochę bolało :) ale nie mogło być inaczej...

20170428 (D7) - Betonowanie

W nocy nie mogłem spać :)

Rano wyglądało na to, że nie wszystko będzie szło jak po maśle :(

Pompa była na czas...

Betoniarki za to niestety nie ogarniały do końca tematu.

Na szczęście deszcz padał, ale nie taki o którym myślałem, że zwiastuje katastrofę. Jadąc na działkę wyobrażałem sobie, że mam 190 metrowy basen... :(

Z racji pogody nie można było nazwać tego dnia "świętem" i "piknikiem" - na szczęście nawiązywałem połączenie z bazą - Młodszy narzekał, że nie ma zielonej betoniary, bo on chciał zieloną :D

Z racji deszczu nie dało się też położyć impregnatu - bańka została dla mnie - w sobotę będą opryski.

Stopa słupa od tarasu zostaje niezabetonowana - do poprawy będzie podbudowa "tarasu" jak będzie sucho - cały teren zamókł i siadł, a skrzynka ze styroduru przypomina akwarium... :(

DSC03145.jpgDSC03147.jpgDSC03160.jpgDSC03165.jpgDSC03166.jpg

Dzięki :) Zabierz kalosze... :p

Chociaż już trochę przeschło w końcu...

Najbardziej się bałem, że będzie lało na początku i zamiast robić podbudowę będzie błotny basen gliniasto-piaskowy...

Oczywiście nie starczyło mi impregnatu - tak to jest jak nie jest się ekspertem :) nie sądziłem, że powinienem aż tak oszczędzać...

Reszta zatem zlewana wodą i przykrywana folią - jakby tak nie patrzeć na działkę, tylko na samą płytę to jest elegancko :rolleyes:

img_20170429_111842.jpg img_20170429_193915.jpg img_20170429_183849.jpg

W weekend może skończę ogrodzenie i jakąś bramę zmajstruję, to na ew. wizyty już się trzeba będzie umawiać :D

• 2 weeks później...

Mam wodę!

Tzn. jeszcze więcej wody... tym razem na szczęście tej dobrej, bo w piątek panowie wykonali przyłącze...

Ta niedobra niestety dalej daje o sobie znać - czekam niecierpliwie aż w końcu okolica wyschnie :mad:

Ze względu na błocko i deszczówkę nie dało się nawet dobrze wykopu na działce zakopać i utwardzić... droga też odbudowana "połowicznie" - mają poprawić jak przeschnie okolica przy okazji kolejnych wizyt w pobliżu.

Najważniejsze, że licznik i woda jest - można stawiać basen i podlewać kwiatki... :)

img_20170505_092148.jpg img_20170505_095323.jpg img_20170505_125823.jpgimg_20170505_143142.jpg

• 2 weeks później...

Tydzień temu z racji poprawy (w końcu!) pogody i przeschnięcia działki zaprosiłem znów tandem koparka+wywrotka w celu doprowadzenia działki do nieco bardziej cywilizowanego stanu ;)

Kolejna dostawa gruzu i utwardzenie "wjazdu" mam nadzieję już ostatecznie pozwoli wszystkim ciężkim sprzętom wtaczać się na "posesję" - jutro pierwszy test jak poradzi sobie HDS z bloczkami...

Wywieziono 4 wywrotki ziemi z gliną - reszta trochę rozplantowana i wyrównana po okolicy.

Odsłonił się mały zakątek idealnie nadający się na piaskownicę/trampolinę/basen :cool:

Trzeba między brzózki wpuścić glebogryzarkę i "tył" działki ucywilizować, aby mieć gdzie spędzać czas podczas gdy reszta będzie budowlaną demolką ;)

IMG_20170518_152342r.jpg IMG_20170518_150901r.jpg IMG_20170518_150724r.jpg

We wtorek odezwał się telefon, który zwiastował koniec "urlopu" na budowie i kolejny wzrost tempa/ciśnienia/wewnętrznej nerwowości :)

Najpierw była mowa o sobocie ew. poniedziałku...

Skończyło się na tym, że panowie zaczynają dzisiaj:eek:

Wczoraj Pan Czarek dopilnował mnie osobiście ;) zamówiliśmy 2 transporty ze składu na dziś i poniedziałek. Ja w bonusie zdobyłem na cito piasku i żwiru...

Mam nadzieję, że w tym tempie zdążę chociaż parę razy udokumentować etapy powstawania ścian zanim nie zaczniemy zalewać stropu :bash:

Jutro podrzucę pręty do dozbrojenia stref podokiennych i zobaczę co udało się przez pierwszy dzień zdziałać...

• 1 month później...

20170602 (D42) - Ściany

Jak Pan Czarek się odgrażał, tak zaczął chyba bladym świtem... Cały dzień siedziałem w pracy w nerwówce czekając na ew. telefony...

Ani razu nie zadzwonił, znaczy się wybuchy i kataklizmy nie nastąpiły...

Wieczorem Łobuzy zostały uśpione, a ja popędziłem na działkę, aby zdążyć zobaczyć efekty prac przed zachodem słońca ;)

Efekt robił wrażenie... :)

dsc03356.jpg dsc03418.jpgdsc03385.jpg dsc03424.jpg

dsc03373.jpg