Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oprawa jak dobrze podłączyć.

Recommended Posts

Witam, Posiadam oprawę jak na załączonym obrazku( na 2 żarówki), podpinam zgodnie z oznaczeniem (na oprawie) przewody czyli: faza pod L, niebieski i żółto-zielony z oprawy do puszki zgodnie z kolorystyką. Wyłącznik pojedynczy i po włączeniu wyłącznika lampki nie świecą. Natomiast jak podam fazę na kabel żółto-zielony z wyłącznika to lampki świecą. Między środkiem kostki w oprawie a oznaczeniem N jest przejście. Czy ta oprawa w ogóle jest dobrze oznaczona ?. W czym może być problem ?.

IMG_0650.jpg

Nie.

W lampie obie żyły, podłączone pod gwinty oprawek (w domyśle powinny być o barwie niebieskiej) wpinamy pod zacisk N lampy, obie żyły podłączone pod stopki oprawek wpinamy pod L lampy.

Zasilanie do lampy :

- faza pod zacisk L lampy

- neutralny pod zacisk N lampy

- ochronny PE pod zacisk uziemienia lampy.

Żadna filozofia.

Właśnie tak miałem na myśli tylko pomyliłem kolor. Co innego w głowie a co innego napisałem. A jeszcze pytanie czy jest możliwość wykonania tego tak: zacisk N podpiąć pod stopkę jednej żarówki, zacisk L podpiąć pod stopkę drugiej żarówki i pozostałe przewody(teoretycznie niebieskie) pod zacisk uziemienia ?, i do tego wyłącznik dwu-klawiszowy ?, wyprowadzając fazę pojedynczo na kabel L oraz N oprawy, natomiast ochronny z zacisku oprawy w puszcze wpiąć.

Nie - stwarzasz zagrożenie porażeniowe.

Jeżeli już, to rozdzielić (przy listwie zaciskowej) obie żyły fazowe (w domyśle brązowe lub czarne) od oprawek i dać na osobne zaciski zmienionej, nowej, 4-torowej listwy zaciskowej. Pozostałe połączenia bez zmian. Dopiero teraz można podać napięcie po dwóch klawiszach wyłącznika świecznikowego ALE ... przewód zasilający do tej lampy MUSI być 4-żyłowy.

Jest tak ?

Wiem, że nie ma, dlatego pozostaje połączenie, o którym wcześniej pisałem - po wyłączniku pojedynczym.

Spiąłem osobno niebieskie i brązowe i teraz po wkręceniu żarówek jest przejście między tymi przewodami( między niebieskimi a brązowymi), po wkręceniu jednej żarówki przejścia nie ma, przy dwóch to występuje. "czysta" kostka nie ma przejścia na poszczególnych zaciskach. Czy to jest normalne ?. Dodam jeszcze, że niebieskie przewody odpowiadają za gwinty żarówek natomiast brązowe za stopki oprawy. Edytowane przez sunfruit

Spiąłem osobno niebieskie i brązowe i teraz po wkręceniu żarówek jest przejście między tymi przewodami( między niebieskimi a brązowymi), po wkręceniu jednej żarówki przejścia nie ma, przy dwóch to występuje. "czysta" kostka nie ma przejścia na poszczególnych zaciskach. Czy to jest normalne ?. Dodam jeszcze, że niebieskie przewody odpowiadają za gwinty żarówek natomiast brązowe za stopki oprawy.

Musi być, cudów nie ma, czy to z jedną, czy dwoma żarówkami, chyba że ... jedna z nich jest "spalona", i ona nie wykazuje przejścia.

Już podmieniałem na nowe i tak samo, miernik ustawiony na tester diod i między niebieskimi a brązowymi ta sama sytuacja. I pytanie czy to przejście powinno w ogóle być ?. Bo jeśli faza będzie na brązowym to przez to przejście pojawi się też na niebieskim. Edytowane przez sunfruit