grv 28.03.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Witam,Buduję dom 153m2 uzytkowej/180m2 łącznej powierzchni, piętro, 100% podłogówka, 15cm styropian elewacja, 2 łazienki. Jestem na etapie instalacji CO/CWU i mam zagwozdkę, bo każdy monter ciągnie w swoją stronę i nie jestem pewien jak powinno być, aby było dobrze.Do tej pory zdecydowany byłem na kocioł GB072v2 14kW + zbiornik 140l., ale sprzedawcy twierdzą, że może być za mały i proponują min. 19-20kW. Do tego dodatkowa pompa obiegowa i sprzęgło. Jakie jest Wasze zdanie/doświadczenie w tym temacie? Według moich wyliczeń budynek ma zapotrzebowanie na ok. 12-15kW.Alternatywnie mogę zmienić kocioł na GB072v2 20kW lub Vitodens 100 19kW. Buderus ma lepszą modulację (wg dokumentacji 5.3, a Vitodens od 6,5), za to jest droższy o ok. 1000 zł.Czy potrzebna w tej konfiguracji jest dodatkowa pompa i sprzęgło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 28.03.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Według moich wyliczeń budynek ma zapotrzebowanie na ok. 12-15kW. W/g moich wyliczeń cieżko będziesz miał przekroczyć 9kw. Bierz najmniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 28.03.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Witam, Buduję dom 153m2 uzytkowej/180m2 łącznej powierzchni, piętro, 100% podłogówka, 15cm styropian elewacja, 2 łazienki. Jestem na etapie instalacji CO/CWU i mam zagwozdkę, bo każdy monter ciągnie w swoją stronę i nie jestem pewien jak powinno być, aby było dobrze. Do tej pory zdecydowany byłem na kocioł GB072v2 14kW + zbiornik 140l., ale sprzedawcy twierdzą, że może być za mały i proponują min. 19-20kW. Do tego dodatkowa pompa obiegowa i sprzęgło. Jakie jest Wasze zdanie/doświadczenie w tym temacie? Według moich wyliczeń budynek ma zapotrzebowanie na ok. 12-15kW. Alternatywnie mogę zmienić kocioł na GB072v2 20kW lub Vitodens 100 19kW. Buderus ma lepszą modulację (wg dokumentacji 5.3, a Vitodens od 6,5), za to jest droższy o ok. 1000 zł. Czy potrzebna w tej konfiguracji jest dodatkowa pompa i sprzęgło ? Obydwa mają zbyt wysoką moc minimalną, najlepiej znajdź tak od 2-3 KW mocy minimalnej. Maksymalna moc nie ma znaczenia, wystarczy 12kW. Sprzęgło nie będzie potrzebne, zbędny wydatek. Co do pompki obiegowej, to trzeba policzyć. A liczyć możesz, jak zakupisz kocioł. Trzeba sprawdzić wydajność pompki w stosunku do zbudowanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 29.03.2017 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Jak zakupi kocioł to na liczenie będzie za późno. Dowiedz się w sklepie jaka jest wydajność pompy w danym kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 29.03.2017 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Jak zakupi kocioł to na liczenie będzie za późno. Dowiedz się w sklepie jaka jest wydajność pompy w danym kotle. Udało mi się znaleźć taką oto informacje w karcie produktu pompy: Jako charakterystykę wykreślną pompy można wybrać: • 0: wydajność pompy jest ustawiana proporcjonalnie do mocy cieplnej, funkcje serwisowe 2.1H i 2.1J • 1: ciśnienie stałe 150 mbarów, charakterystyka 1, rys. 2 • 2: ciśnienie stałe 200 mbarów, charakterystyka 2, rys. 2 • 3: ciśnienie stałe 250 mbarów, charakterystyka 3, rys. 2 • 4: ciśnienie stałe 300 mbarów, charakterystyka 4, rys. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.03.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Witam, Buduję dom 153m2 uzytkowej/180m2 łącznej powierzchni, piętro, 100% podłogówka, 15cm styropian elewacja, 2 łazienki. Jakie jest Wasze zdanie/doświadczenie w tym temacie? Według moich wyliczeń budynek ma zapotrzebowanie na ok. 12-15kW. To jest właśnie POLSKA rzeczywistość ... Instalacje wykonuje się na oko sprzedawcy lub według wyliczeń klienta. Przecież tak podstawowe , wydawałoby się to całkiem oczywiste, informacje jak maksymalna godzinowa starta cieplna danego budynku powinna być w projekcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 29.03.2017 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 To jest właśnie POLSKA rzeczywistość ... Instalacje wykonuje się na oko sprzedawcy lub według wyliczeń klienta. Przecież tak podstawowe , wydawałoby się to całkiem oczywiste, informacje jak maksymalna godzinowa starta cieplna danego budynku powinna być w projekcie . Całkowicie się z Tobą zgadzam. Co ciekawe zawsze na rozmowę na temat ogrzewania byłem zaopatrzony w projekt, ale do tej pory nikt nie chciał w niego patrzeć, a swoje wywody poparte były jedynie informacją o typie ogrzewania, powierzchni budynku i kondygnacji. Zapewne w projekcie są zawarte potrzebne informacje do opracowania projektu ogrzewania... no ale po co, skoro wszędzie robi się tak samo. Ja swoje wyliczenia robiłem na podstawie oprogramowania Purmo SDG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.03.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 To jest właśnie POLSKA rzeczywistość ... Instalacje wykonuje się na oko sprzedawcy lub według wyliczeń klienta. Przecież tak podstawowe , wydawałoby się to całkiem oczywiste, informacje jak maksymalna godzinowa starta cieplna danego budynku powinna być w projekcie . I są, ale calkowicie niewiarygodne, one są tylko potrzebne i tak spreparowane aby uzyskac PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.03.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) To jest właśnie POLSKA rzeczywistość ... Instalacje wykonuje się na oko sprzedawcy lub według wyliczeń klienta. Przecież tak podstawowe , wydawałoby się to całkiem oczywiste, informacje jak maksymalna godzinowa starta cieplna danego budynku powinna być w projekcie . Horror , Ciekawe jaka jest skala niedogrzanych budynków? A maksymalna godzinowa strata ciepła to inaczej MOC .I lepiej operować takimi jednostkami , bo grzejniki , kotły itp maja taki parametr do doboru. Ach ta POLSKA . " Kto ci tak spie.... tą instalację " powiedział kelner Edytowane 29 Marca 2017 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.03.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 W/g moich wyliczeń cieżko będziesz miał przekroczyć 9kw. Bierz najmniejszy. Jak można tak policzyć ? tu pewno jest straszny błąd uniemożliwiający dobór urządzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 29.03.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Jak można tak policzyć ? tu pewno jest straszny błąd uniemożliwiający dobór urządzeń na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.03.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Alternatywnie mogę zmienić kocioł na GB072v2 20kW lub Vitodens 100 19kW. Buderus ma lepszą modulację (wg dokumentacji 5.3, a Vitodens od 6,5), za to jest droższy o ok. 1000 zł. Witam ! Gdybyś potrzebował instrukcji obsługi, karty katalogowej lub wytycznych projektowych to całość dokumentacji technicznej dla kotła Vitodens 100-W oraz innych urządzeń marki Viessmann jest dostępna na stronie TUTAJ. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 29.03.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) Całkowicie się z Tobą zgadzam. Co ciekawe zawsze na rozmowę na temat ogrzewania byłem zaopatrzony w projekt, ale do tej pory nikt nie chciał w niego patrzeć, a swoje wywody poparte były jedynie informacją o typie ogrzewania, powierzchni budynku i kondygnacji. Zapewne w projekcie są zawarte potrzebne informacje do opracowania projektu ogrzewania... no ale po co, skoro wszędzie robi się tak samo. Ja swoje wyliczenia robiłem na podstawie oprogramowania Purmo SDG. Na stronie firmy KAN znajdzie Pan bezpłatną wersję programu KAN OZC która umożliwi wykonanie obliczeń zapotrzebowania budynku na ciepło: http://pl.kan-therm.com/strefy/strefa-wykonawcya/do-pobrania/wersje-darmowe Ewentualnie sugeruje przekazać projekt dla projektanta z uprawnieniami aby wykonał kompletną dokumentację instalacji wodnej - to naprawdę nie są duże pieniądze w skali całej inwestycji. Edytowane 29 Marca 2017 przez KAN-therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.03.2017 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Zupełnie bez sensu. Po co tutaj jakiekolwiek liczenie skoro i tak KAŻDY najmniejszy kocioł będzie przewymiarowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 30.03.2017 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Zdecydowałem się jednak na kocioł Buderus GB072v2 14kW (wersja v2 ma modulacje od 2.9) + sterownik RC300 + czujnik FA. Do tego zbiornik 140litrów. Pytanie mam teraz czy zbiornik nie za mały, jeżeli będzie wanna ? Montażysta jednak stwierdził, że sprzęgło nie będzie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.03.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Zdecydowałem się jednak na kocioł Buderus GB072v2 14kW (wersja v2 ma modulacje od 2.9) + sterownik RC300 + czujnik FA. Do tego zbiornik 140litrów. ) Dla mojej wanny za mały . Mam taką na 350 litrów. A zwrotnicę zawsze możesz zamontować . Skoro monter bierze to na siebie ...... Ty będziesz miał taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.03.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 ja mam 160zbiornik i 2 wanny i taki sam kocioł (v1) i przy grzaniu na 53C moge sie kapac w 2 wannach jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robo667 09.04.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Odgrzal bym temat prosil bym jakiegos kolegi z forym jak ogarnac co i cwu. Mianowicie dom ma okolo 300 m2 i co instalator to iina bajka. Pytania mam kilka. Dom ma 20 cm welny lambda 0,032 i welny 20 wewnatrz budowa szkieletowa. 40 cm dach chce miec kominek z plaszczem i jakis piec pelet albo eko w kotlowni. Na dole jest podlogowka na calosci na goze 8-10 grzejnikow. Ale one sa w trakcie i moze ich nie byc. Prosze o porady ewentualnie kontakt priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts