Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chwasty na nowym trawniku

Recommended Posts

Zakładam trawnik - zasiany przed 2 tygodniami właśnia zaczął wschodzić.

Jest jedno ale - pojawiły się chwasty - w tym perz który mnie najbardziej martwi - w jednym miejscu jest tego dość dużo - zapewne pozostały gdzieś jego korzenie.

Co z tym zrobić - wyciągać już teraz (nie chcę wchodzić ta młodą trawkę..) czy poczekać do koszenia? A może czymś spryskać? Znajomi radzą mi nie przejmować się - kosząc trawnik podobno zniknie...

Co radzicie?

NaXoS

No chyba niezupełnie zniknie :wink:

Moi "ogrodziarze" stwierdzili, żeby na razie nie plewić, nie niszczyć, tylko kosić, aż trawa będzie porządna i mocna. Ale przyznam, że mnie to trochę wnerwiało, plewic nienawidzę, więc chwasty potraktowałam Roandapem (pędzelkiem po listkach) - najbardziej uporczywe wyniszczyłam, ale są takie drobne - te podobno da się wyniszczyć jakimś odchwaszczaczem, który trawy nie zniszczy.

A co powiecie na to?

- mój sąsiad na działce rekreacyjnej wymyślił sobie ( nie wiem skąd mu to przyszło do głowy?) :roll: , że można ją wzmocnić przeciw wydeptywaniu - koniczyną NO I JĄ POSIAŁ !!

Nie minął rok :evil: :evil: i ta "śliczna " koniczynka rozpanoszyła się na dobre , nie tylko u niego ale również na mojej działce i zarasta moją ukochaną trawkę !!! :evil: :x

Co zrobić w tej sytuacji? Czy takie środki jak na chwasty wysypać? ale sąsiad ciągle będzie miał te koniczyne - to i rozsiewać się będzie znowu :roll: ..qrcze...

Czy te preparaty nie zaszkodzą np. thujom,gdyby zawiał wiatr i trochę preparatu przedostało się na krzewy?

Na pewno trzeba uważać (sprawdź w instrukcji) - te preparaty szkodzą ogólnie roślinom szerokolistnym, czyli wszystkim, które wchłaniają wodę głównie przez liście, a nie szkodzą takim, z których spływają (jak z trawy - bo ona ma jeden cienki "liść").

• 8 months później...
A co powiecie na to?

- mój sąsiad na działce rekreacyjnej wymyślił sobie ( nie wiem skąd mu to przyszło do głowy?) :roll: , że można ją wzmocnić przeciw wydeptywaniu - koniczyną NO I JĄ POSIAŁ !!

BOFIX zwalcza również koniczynę. Ale jest pieruńsko drogi. 83 zł za 250 ml.

Podobno wystarczy na 1000 m2.