Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana nośna czy nie?

Manam

Recommended Posts

Mam następujący dylemat.

zabieram się właśnie za remont mieszkania z przed 1939 roku. Które znajduje się na parterze niepodpiwniczonego budynku. W całym mieszkaniu mam podłogę która opiera się na legarach a na tej podłodze stoi rzeczona ściana. Chcę ją wyburzyć, ale zastanawia mnie jej grubość, bo ma 25cm!

rozebrałem część podłogi i ściana ta stoi na niej mogę zwyczajnie pod ścianę włożyć rękę. Pod nią jest legar a pod legarem niema nic, wolna przestrzeń i grunt. Bardzo mnie dziwi że ściana jest tak gruba.

Nie wiem czy to jest bezpieczne, ale gdybym ja to robił i mi zależało, to całkowicie bym jej nie usunął tylko przed jej wyburzeniem zrobił z grubej drewnianej belki podporei filary ze dwa - tak "na oko" to mówie bo nie widze jak to dokladnie wyglada. No i nie wiem co to za mieszkanie, kamienica, drewniany domek?

Budynek jest niski nade mną jest kolejne piętro, a wyżej strych z dachem. Konstrukcja niby typowa dla tego okresu, ściany zewnętrzne maja ~70cm i jest też jedna ściana w lokalu która już dotyka gruntu również o grubości ~70cm, która już z pewnością jest nośna. Budynek ceglany.

DSC_1603.jpgDSC_1354.jpg

Jakość zdjęć raczek kiepska i też nie pokazuje sedna :( ale mniej więcej. A chodzi o ścianę po prawej.

Za bałagan też przepraszam ale tak zastałem mieszkanie :-)

Edytowane przez Manam

Z tego co rozumiem to jest tak że na dole są legary i w poprzek tych legarów idzie inny legar na którym stoi ściana?ja tego na żywo nie widze, ale z tego co ty piszesz to najlepiej by było spód zostawić, na górze dać grubą drewnianą belkę i filar w jednym miejscu, najlepiej na srodku - innymi slowy to tak jakbys wyburzuł sciane tylko srodkiem zostawil 20-30cm zeby podpierała górę z tym, że na gorze bym po dlugosci dal ta drewniana belke, moze bedzie w tym miejscu nizej w pomieszczeniu ale mozesz zabudowac lub ladnie wykonczyc i będzie ladnie i zabezpieczone, a jak pewien nie jestes to szukaj eksperta budowlanego ktora Ci zrobi jakies wyliczenie czy to tak moze byc bo ja ekspertem nie jestem i Ci nie doradzam Ty tez,

Jeśli ściana stoi na podłodze a nie na fundamencie, to nie może być ścianą nośną. Może natomiast, z racji grubości, skrywać np słup - jak jest konstrukcja stropu nad Twoim mieszkaniem?.

Nie potrzebujesz niczego liczyć, tylko jak pisał d7d, zaprosić konstruktora, który obejrzy ścianę, strop i to co nad tą ścianą jest w mieszkaniu powyżej i powie Ci, co możesz zrobić.