d24 28.03.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Witam, prowadzę małą hurtownię budowlaną i chciałbym wprowadzić do oferty drewno budowlane -kantówki, belki etc. Nie bardzo wiem czy to dobre forum, ale chciałbym zapytać czy ktoś z Was wie jakie przepisy obowiązują w przypadku chęci wprowadzenia drewna do oferty? Mam znajomego który prowadzi tartak i w zasadzie przetrze mi co tylko sobie zażyczę, jednak jeśli chodzi o jakieś dokumenty czy atesty już wiem, że nie może mi nic wystawić. Większość produktów którymi aktualnie handluję mają atest czy deklarację właściwości. Pytanie zatem czy takowe dokumenty są potrzebne w przypadku handlu drewnem o określonych przekrojach do ogólnych zastosowań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.03.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Dla własnego bezpieczeństwa, potrzebujesz drewno odpowiednio klasyfikowane, ze znakiem "CE". Tu masz kilka informacji: http://www.drewno.pl/artykuly/10142,tartakom-groza-wysokie-kary-za-sprzedaz-drewna-konstrukcyjnego-bez-znaku-ce.htmlhttp://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/budowa-i-remont/jak-klasyfikowane-jest-drewno-konstrukcyjne,10_58040.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 29.03.2017 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Tak sobie czytam i czytam i... jestem w kropce. Bo wiem co w regionie się sprzedaje i w jakich cenach (w promieniu 40km nie znalazłem tartaku z certyfikatem). Zastanawia mnie zatem fakt jak takie firmy jak np. castorama, czy inne tego typu sprzedają kantówki, nie mając do tego żadnego certyfikatu? Ktoś trafnie w komentarzach w/w artykułu zauważył, że należy nazywać oficjalnie produkt tarcicą sosnową czy świerkową, ale wracając do przypadku castoramy czy tym podobnych nie wierzę, że takowe stają na krawędzi prawa... hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 01.04.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) W castoamie maja certyfikowane drewno. W polsce na kilka tysięcy tartaków tylko kilkaset ma certyfikowane drewno. Czy certyfikowane zanczy lepsze - niekoniecznie. Nie możesz sprzedać drewna konstrukcyjnego, ale możesz sprzedać po tytułem tarcicy. swoją drogą dodam, że to głupota bo certyfikacja drewna podnosi znacząco jego cenę, a w projektach zazwyczaj wszystko elemnty w przekroju sa przewymiarowane. Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez bny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 02.04.2017 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 A jak się ma zatem nazwanie produktu na fakturze: krawędziakiem czy kantówką? Szukałem w sieci pojęcia: kantówka czy krawędziak, ale nie mogę namierzyć informacji czy taka nazwa sama w sobie wiąże się z uzyskaniem statusu drewna konstrukcyjnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts