Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Junkers + sterownik Euroster - pytanie

NaXoS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszytko zależy od charakterystyki sprawności kotła. Zazwyczaj sprawność eneretyczna kotłów najwyższa jest w wysokim zakresie mocy, czasem przy maksimum mocy. Przy niskiej mocy sprawność kotłów spada.

Tak więc praca przy niższym obciążeniu pewnie związana będzie z niższą sprawnością.

Jednakże, obniżenie mocy kotła przy osiaganiu zadanej temperatury pomieszczeń (np. poprzez mod. palników) pozwoli na nie przegrzewanie ich po wyłaczeniu kotła. Cały układ ma pewną bezwładność (inercję) w związku z tym w obydwu przypadkach, nawet po wyłaczeniu kotła po osiągniećiu temperatury zadanej, temp. wewnątrz pomieszczeń wzrośnie - ale mniej przy pracy z modulacją. I tu tkwi oszczędność pracy z modulacją. Strata na niższej sprawności pokrywana jest zyskiem na nie przegrzewaniu pomieszczeń.

To tak jak jazda samochodem pod górkę i wyłaczaniu silnika w danym miejscu wzniesienia. Jadąc wolno (palnik modulowany) tylko conieco wjedziemy powyżej tego miejsca, w którym wyłaczamy silnik samochodu, by potem grawitacyjnie cofać się w dół. Jadąc szybko (praca włacz na max-wyłącz) z rozpędu wjedziemy wyżej a potem grawitacyjnie w dół. Ale wjedziemy w krótszym okresie czasu i dłużej będziemy oczekiwać na powrót w miejsce wsniesienia, przy którym znów uruchominy silnik, by pojechać ku górze.

A tak na marginesie, wiecie jaką sprawność ma silnik samochodu (ZI/ZS)?

...Zazwyczaj sprawność eneretyczna kotłów najwyższa jest w wysokim zakresie mocy, czasem przy maksimum mocy. Przy niskiej mocy sprawność kotłów spada...

Dobrze, że napisałeś ...zazwyczaj...

Tak jak już wcześniej zaznaczyłem, zasada ta nie dotyczy kotłów kondensacyjnych Junkers. Przytoczę jeszcze raz dane "kondensata" Junkersa:

1. Moc nominalna, parametry 40/30 - sprawność =105,8%

2. Moc nominalna, parametry 80/60 - sprawność = 99%

3. 30% mocy nominalnej, parametry 40/30 - sprawność = 110,3%

4. 30% mocy nominalnej, parametry 80/60 - sprawność = 98%

W kotłach kondensacyjnych wolno przepływającece spaliny (przy niższycm obciązeniu) mają możliwość lepszego schłodzenia się i - względnie oczywiście - większego odzysku ciepła na skutek wykraplania wilgoci ze spalin. Stąd przytocone przez Ciebie wielkości są prawdopodobne - choć w normalnych warunkach eksploatacyjnych nalezy liczyć się z nieco niższymi wynikami.

pegaziątko, nikt nie mówi o drastycznym spadku mocy. chrakterystyki te zazwyczaj są stosunkowo płaskie.

w kotłach kondensacyjnych jednak sama kondensacja "miesza". może nawet zanikać. ot i cała przyczyna większych zmian sprawnosci. pozostałe straty zmieniają się w sumie na poziomie tych 2 pkt. proc.

Gregorz przytoczył kilka wielkości, z których widać róznice na kondensacji. przy niskich par. wody sieciowej (c.o.) róznice sprawności sa znaczne na skutek znacznego odzysku ciepła parowania (wykraplania wilgoci) ze spalin - wogóle. przy wyższych par. wody sieciowej sam zysk na kondensacji jest niższy przy dowolnej mocy i sama zmiana mocy ma niewielki wpływ. zaczynają dominować chrakterystyki zwykłych kotłów - sprawność jest wyższa przy mocy nominalnej QN niz przy obciazeniu 0,3*QN

Tez chetnie poslucham odpowiedzi :-)

Dla mnie pogodowka nie ma sensu bo glowne korzysci czerpie ze sterownika pokojowego. Regulacja temp. CO pozwoli jedynie na zmniejszenie temp. CO jak jest cieplej ale oznaczac bedzie rowniez dluzsza prace kotla - jak ustawie temp. 60C kociol pracuje 5 min a pozniej 50min jest wylaczony. Jak ustawie 50C pracuje 10min i 50min jest wylaczony. Przy czym zawsze praca jest taka sama: ostry start, rozgrzanie do temp. roboczej a pozniej bujanie sie na malych obrotach. I teraz obnizajac temp. CO i wydluzajac prace kotla wydluzamy czas strat w kominie, strat na rurach czyz nie pedgaziatko ? A porownanie do samochodu nie jest adekwatne. Powinienes zapytac czy efektywniej jest ostro wystartowac, rozpedzic sie do 70 i jechac tak przez 5 minut czy tez ostro wystartowac, osiagnac 30 i jechac 30 przez 10 minut. Wcale nie jestem przekonany ze w tym drugim przypadku spalisz mniej paliwa...

Dlatego ja pogodowki nie potrzebuje a juz na pewno nie "czystej" pogodowki bez sterownika pokojowego, ktora nie wie co sie dzieje w srodku i jaka jest w srodku temperatura...

D.

Tez liczę na jakies argumenty. Ja nie twierdzę że kotły kondensacyjne są złe - uważam że koszt zakupu takiego kotła jest z wysoki w stosunku do okresu zwrotu. Jeśli chodzi o ekologie to uzywam kotła który spełnia najbardziej rygorystyczne normy ekologiczne i zapewniam cie ze nie jest to proste rozwiazanie które mozna naprawic młotkiem. I wcale instalatoprzy nie twierdzą że tradycyjne kotly sa najlepsze (chyba że twój) a producenci wbrew temu co piszesz ciągle wprowadzają nowe modele kotłow tradycyjnych - czyżby byli aż tak zacofani. Wracając do pogodowki - zakładając ze wydasz np. 1400 zł na to urzadzenia - to kiedy ozyskasz te pieniadze ??

Tez nie wierze w te 10%. Niby na jakiej zasadzie - skoro kociol bedzie dluzej pracowal z nizsza temperatura (i dluzsze beda straty na kominie i na rurach) to dlaczego mialoby to dac 10% oszczednosci ? Zwlaszcza ze dluzsza praca z nizsza moca to dluzsza praca z nizsza sprawnoscia - kociol ma najwieksza sprawnosc przy mocy max. Ja sie nie upieram. Ja po prostu zycze sobie logicznych argumentow. Dlaczego mialoby to byc oszczeniejsze ? Ja wole zeby kociol pracowal krocej. Jak ktos ma licznik gazu i zwykle sterowanie pokojowe to moze potestowac (ja nie mam) - ustawic temp. CO 60C i zobaczyc ile w ciagu 2-3 godzin spali kociol a pozniej przestawic na 50C i tez sprawdzic. Chetnie obejrzalbym takie wyniki. Nie sadze zeby roznica byla zauwazalna...

D.

A kazda dluzsza praca kotla to dluzsze ciagniecie gazu.... Tez prosciej wytlumaczyc nie potrafie... Kociol pracuje z duza moca tylko po stracie (ok. 1min) Potem buja sie na niskich obrotach ciagnac gaz mniej wiecej na tym samym poziomie bez wzgledu czy w instalacji jest 50 czy 60C.

Kociol wystygnac i tak musi. A czy wystygnie po 5min grzania czy po 10minutach to mi jest obojetne. I tak wlaczy sie nastepny raz za ok. godzine na 5 lub 10 minut.

D.

Jak już gdzieś pisałem jestem użytkownikiem Junkersa Cerapura z wbudowanym sterownikiem pogodowym. Sam kocioł jest bardzo dobry, natomiast co do sterownika to nie mam o nim najlepszego zdania. Sterowanie oparte jest na pomiarze temp zewnętrznej (dodatkowo sterownik TW2 mierzy temp pomieszczenia) i wymaga częstych zmian krzywej grzania lub regulowania temp (w ograniczonym zakresie) na TW2 w przypadku szybko zmieniających się warunków zewnętrznych. Wytłumacz mi proszę dlaczego pomiar temperatury w obiekcie ma powodować większe zużycie gazu niż właśnie na zewnątrz. Sądzę że dla małych i średnich domów właśnie sterownik pokojowy (z modulacją mocy) może być efektywniejszy i dlatego zdecyduję się na zakup sterownika pokojowego Junkersa w najbliższym czasie.

Gdzies wyczytałem ze sterownie pogodowe ma sens dla bardzo duzych obiektów typu hale , supermarkety itp. gdzie moment bezwładnosci jest duzy i wolno reaguja na zmiany na zewnątrz. W budynkach jednorodzinnych nie ma pogodówka sensu a ich skonfigurowanie nie jest prosta sprawą. Sterowanik pokojowy wydaje sie najsensowniejszy bo wie co dzieje sie w srodku i równiez zareaguje odpowiednio. Pegaziatko zgodnie z tym co powiedziałeś to dzieki pododówce kocioł nie bedzie sie woóle wyłanczal i w związku z tym nie bedzie strat - ciekawe w takim razie gdzie tu oszczedniści zapowiadane??

...Jak już gdzieś pisałem jestem użytkownikiem Junkersa Cerapura z wbudowanym sterownikiem pogodowym. Sam kocioł jest bardzo dobry, natomiast co do sterownika to nie mam o nim najlepszego zdania. Sterowanie oparte jest na pomiarze temp zewnętrznej (dodatkowo sterownik TW2 mierzy temp pomieszczenia) i wymaga częstych zmian krzywej grzania lub regulowania temp (w ograniczonym zakresie) na TW2 w przypadku szybko zmieniających się warunków zewnętrznych...

bedi, a przełączyłeś TW2 na pomiar temperatury w pomieszczeniu? Pewnie to zrobiłeś, ale pytam tak dla pewności, gdyż fabrycznie przełącznik jest ustawiony na pozycji bez pomiaru temperatury wewnętrznej...