Grzegorz63 17.09.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 ... a jednak mialem na mysli ogolnie kotly kondensacyjne. inne tez tak maja jak junkers? tzn przy 0 mocy maja najwyzsza sprawnosc? tzn ze oplaca sie kupic nawet 100kW kociol zeby pracowal jak najmniejsza moca? tzn czy sprawnosc zalezy od stopnia modulacji czy od wartosci tej minimalnej mocy? tzn ze cwu przygotowywana jest z najgorsza sprawnoscia bo z max mocy? czy u ciebie cwu jest przygotowywana z minimalna moca? wcale nie oczekuje szybkiej odpowiedzi Odpowiadam szybko: 1. Nie wiem jak mają inne kotły, wiem jak ma Junkers, 2. Po co interesujemy się sprawnością kotła? Po to, żeby jak najwięcej zaoszczedzić pieniążków. Więc odpowiem przewrotnie: przy 0 mocy kocioł ma sprawność najwyższą z możliwych (chociaż z matematyki to nie wynika bo dzielenie przez zero jest niemożliwe) bo przy 0 mocy nie zużywamy wogóle gazu! 3. Kotła 100 kW nie opłaca się kupować, bo się nigdy nie zwróci. Jeżeli jednak różnica w cenie wynosi do kilkuset złotych (300-500 zł) to warto się zastanowić nad mocniejszym kotłem. Tak jest w przypadku nie tylko Junkersa ale i np. Vaillanta ecoTECa, 4. Sprawność w konkretnym przypadku (kocioł Junkers, taki a nie inny wymiennik ciepła) jest najwyższa przy minimalnym stopniu modulacji palnika. 5. Cwu niestety jest przygotowywana z najgorszą sprawnością kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 17.09.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Grzegorz63 jaką masz ustawioną moc na przygotowanie CWU? Chciałem ograniczyć temp jaką kocioł podaje do wężownicy ale w Junkersie powiedzieli że można ograniczyć tylko moc. Niestety sądzę że jak ograniczę moc to wydłuży się czas podgrzewania zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 17.09.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 ...mialem na mysli ogolnie kotly kondensacyjne. inne tez tak maja jak junkers?... No dobra tom soyer, nie wszystkie tak mają. Np. kondensacyjny Immergas Victrix Plus 80 tak nie ma. Oto jego dane: Sprawność przy mocy znamionowej dla 80/60 st. C [%]: 98,0 Sprawność przy 30% mocy znamionowej dla 80/60 st. C [%]: 97,0 Sprawność mocy znamionowej dla 40/30 st. C [%]: 106,0 Sprawność przy 30% mocy znamionowej dla 40/30 st. C [%]: 103,1 Podasz rękę na zgodę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 17.09.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Grzegorz63 jaką masz ustawioną moc na przygotowanie CWU? Chciałem ograniczyć temp jaką kocioł podaje do wężownicy ale w Junkersie powiedzieli że można ograniczyć tylko moc. Niestety sądzę że jak ograniczę moc to wydłuży się czas podgrzewania zasobnika. bedi, uściślijmy- na razie to ja jestem czysty "teoretyk" bo hudraulik dopiero kończy moją instalację. Kocioł "odpalę" w listopadzie. Co do kombinowania przy cwu to jestem daleki od tego. Zakładam, że kocioł będzie mi podgrzewał cwu z maksymalną mocą i maksymalną temperaturą. Nie będę sobie obniżał komfortu korzystania z cwu za oszczędność rzędu 5 zł miesięcznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 17.09.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Ja po prostu lubię poeksperymentować (na rodzinie ). Zmniejszenie temp zwiększyłoby jego sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 17.09.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Na pewno!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.09.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 grzegorz nie mam wielkiego doswiadczenia z Junkersem wiec chetnie poznam zrodlo twich tez lub wynikow doswiadczen jesli nie sa twojego autorstwa. otoz zajrzalem na strone Junkersa. Wzialem jedyna DTR jaka maja na swojej stronie, i mowi jednoznacznie o zalecaniu wykorzystywania regulatorow pogodowych przy kotlach kondensacyjnych. "Podczas eksploatacji kotla (cerasmart) najnizsze robocze parametry a przez to maksymalne sprawnosci zapewniaja regulatory pogodowe TA". NIc niestety na ich stronie nie znalazlem potwierdzajacego twoje zdanie nt zaleznosci sprawnosci od stopnia modulacji palnika. Zadzwonilem wiec do Junkersa. NIestety nikt z dostepnych pod telefonem "menszczyzn" nie byl w stanie powiedziec jak to jest na prawde (ze sprawnoscia kotla w zaleznosci od stopnia modulacji) i nawet gdzie mozna znalezc odpowiednie informacje. Wyglada ze wszyscy w Junkersie albo biora cos na wiare albo nie wiedza w co wierza. Jestem ciekaw wiec twojego zrodla informacji i chetnie poczytam materialy Junkersa (jesli masz takowe) abym dalej mogl drazyc temat w Junkersie. Reke podaje za kazdym razem jak sie witam i nie uwazam zeby kiedykolwiek byla miedzy nami niezgoda. Chodzi nam (mi) przeciez przede wszystkim o zwiekszanie wlasnej wiedzy i ew wyjasnienie niejasnych dla nas (dla mnie) rzeczy. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.09.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 tom soyer, poruszaliśmy ten sam temat jakieś dwa tygodnie temu w wątku Jaki piec do podłogówki. Mam już taką dziwaczną naturę, że przed zakupem jakiegoś towaru (w tym przypadku kotła CO) staram się dotrzeć wcześniej do materiałów technicznych producenta np. DTR (nie do reklamówek). W analogiczny sposób "wyGoogleałem" sobie Junkersa na różnych światowych stronach internetowych- niekoniecznie tych oficjalnych typu http://www.junkers.com (mam DTRkę w jakimś skandynawskim języku, w jakimś romańskim, mam też DTRkę po niemiecku). I stąd się biorą moje wiadomości na temat sprawności Junkersa przy różnych temperaturach zasilania i powrotu, ale także przy różnych stopniach modulacji. Niestey odnośników do tych stron nie mogę Ci teraz napisać, bo nie zapisywałem tych stron do "Ulubionych". Po prostu ściągnąłem co się dało na dysk i dalej w rejs po necie... Przykładowo- strona, do której teraz na szybko dotarłem- ale jest to reklamówka kliknij TUTAJ. Plik o którym mówię jest w katalogu "Cataloghi" piąty w kolejności, albo kliknij od razu TU. Zaręczam Cię, że w DTRkach, które mam u siebie już wydrukowane są te same wartości dotyczące sprawności co w tej reklamówce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.09.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 ...Zadzwonilem wiec do Junkersa. NIestety nikt z dostepnych pod telefonem "menszczyzn" nie byl w stanie powiedziec jak to jest na prawde (ze sprawnoscia kotla w zaleznosci od stopnia modulacji) i nawet gdzie mozna znalezc odpowiednie informacje. Wyglada ze wszyscy w Junkersie albo biora cos na wiare albo nie wiedza w co wierza... Zgadzam się z Tobą. Gdy zamawiałem swój kocioł u autoryzowanego dystrybutora, to facet najpierw zaczął rozmawiać ze mną jak z blondynką. Po trzech minutach- to on zaczął mnie słuchać, z wielkimi oczami... P.S. Facet sprzedaje kotły już parę lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 20.09.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 ...Zadzwonilem wiec do Junkersa. NIestety nikt z dostepnych pod telefonem "menszczyzn" nie byl w stanie powiedziec jak to jest na prawde (ze sprawnoscia kotla w zaleznosci od stopnia modulacji) i nawet gdzie mozna znalezc odpowiednie informacje. Wyglada ze wszyscy w Junkersie albo biora cos na wiare albo nie wiedza w co wierza... Zgadzam się z Tobą. Gdy zamawiałem swój kocioł u autoryzowanego dystrybutora, to facet najpierw zaczął rozmawiać ze mną jak z blondynką. Po trzech minutach- to on zaczął mnie słuchać, z wielkimi oczami... P.S. Facet sprzedaje kotły już parę lat... ja wymiękłem jak w dość dużej hurtowni (dość dobry wybór kotłów) sprzedawca poszedł się zapytać szefa co to jest modulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.09.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 ...ja wymiękłem jak w dość dużej hurtowni (dość dobry wybór kotłów) sprzedawca poszedł się zapytać szefa co to jest modulacja preev, no to w "mojej" hurtowni aż tak ekstremalnie nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 20.09.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 ale za to dostałem ogromny rabat, żebym tylko u nich kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.09.2004 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Grzegorz zbadam sprawe bo po pierwsze nie bardzo znam wloski , po drugie niemcy tez powinni sie tym chwalic a ten jezyk akurat jest dla mnie bardziej przyswajalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.09.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Grzegorz zbadam sprawe bo po pierwsze nie bardzo znam wloski , po drugie niemcy tez powinni sie tym chwalic a ten jezyk akurat jest dla mnie bardziej przyswajalny. przerylem sporo niemieckich stron. na wiekszosci sa tylko slogany podobnie jak na polskiej. angielskojezycznych prawie nie ma. dzwonilem do niemiec ale powiedziano mi ze sami "musza to sprawdzic" Wlosi wiedza widocznie wiecej o kotlach junkersa niz niemcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.09.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Odpowiedz niemcow jest malo konkretna i jest chyba wycinkiem z jakiejs ulotki. Z tego co sie domyslam ew polepszenie sprawnosci przy malej mocy palnika wynika z malej wydajnosci wymiennika ciepla spalin (starty sa mniejsze jesli kociol pracuje z mniejsza moca). Wtedy utrata sprawnosci ze strony palnika jest rekompensowana polepszeniem sprawnosci kondensacji. Ale to oznacza ze sprawnosc kotla moglaby byc jeszcze wyzsza gdyby wymiennik dla spalin byl wiekszy. Ale to jedynie moje domysly. Szkoda ze Bosch nie wie co sprzedaje albo nie chce sie wypowiedziec. Jesli ktos z was wyciagnie od Junkersa/Boscha cos bardziej konkretnego to chetnie przeczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.09.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Wymiennik w Cerapurze 28kW-towym ma moc 42 kW. Po co ci jeszcze większy? hmm w takim razie moja "teoria" wytlumaczenia lepszej sprawnosci przy malej mocy bierze w leb. znow przestalem probowac wierzyc ze wlosi mowia prawde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 24.09.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 tom soyer, wczoraj wziąłem sobie ulotkę kondensacyjnych Immergasów. Tam to już jest prawdziwy misz-masz. Tzn. generalnie wszystkie kotły miały najwyższą sprawność przy temp. 40/30 natomiast niektóre modele miały sprawność wyższą przy mocy nominalnej a niektóre przy 30% mocy nominalnej. No ale Immergas też jest włoski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.09.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 tom soyer, wczoraj wziąłem sobie ulotkę kondensacyjnych Immergasów. Tam to już jest prawdziwy misz-masz. Tzn. generalnie wszystkie kotły miały najwyższą sprawność przy temp. 40/30 natomiast niektóre modele miały sprawność wyższą przy mocy nominalnej a niektóre przy 30% mocy nominalnej. No ale Immergas też jest włoski... a propos: http://www.marax.com.pl/index.php?action=aktual_oferta&id=18 kolejny link i kolejny punkt widzenia na kondensaty. 30% roznicy w spalaniu - tyle wam wychodzi? (pyt do wlascicieli kondensatow). ciekaw jestem czy istnieje jakis instytut/cja niezalezna, ktora sprawdza albo bylaby w stanie sprawdzic poprawnosc tych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misztan 15.11.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam forumowiczów Odnalazłem ten wątek, przeczytałem cały i przyznam, że sam już się zakręciłem z tym wszystkim. Posiadam piec Junkersa Euroline HRD ZW 23-1 KE oraz podpięty do niego sterownik Euroster 2000. Często zastanawiałem się właśnie jak będzie ogrzewać mój dom taniej, czyli wybrac opcję aby piec grzał dłużej mniejszym ogniem, czy też której ale mocniej. Zeszłej zimy starałem się grzać dłużej ale słabiej (różnicy na rachunku nie stwierdzono znacznej). W tym roku chyba zrobię na odwrót i sprawdzę jak to wygląda. Jeżeli na dworze nie ma zbytnich mrozów można swobodnie grzać mniejszym ogniem a dłużej – piec spokojnie sobie chodzi swoim rytmem. W przypadku, gdy temperatura spadnie poniżej –10st C muszę koniecznie zwiększyć siłę grzania na piecu, w przeciwnym wypadku piec nie osiągnie temperatury aby mógł się sam wyłączyć (Euroster nie zadziała i piec może chodzić cały dzień nawet). Z tego co wyczytałem i zauważyłem u mnie jest podobnie jak w niektórych opisywanych przypadkach, różnica pomiędzy załączeniem a wyłączeniem pieca wynosi 1 st C (+/- 0,5) i jeżeli piec osiągnie wymaganą temperaturę gaśnie, natomiast do ponownego uruchomienia temperatura w domu znacznie się zmniejsza (odczuwalny jest chłodek) choć wskazanie Eurostera jest w normie, czyli nie doszło do ponownego załączenia pieca. Przyznam szczerze, że strasznie to wszystko zagmatwane, gaz drożeje w piorunującym tempie tu człowiek chce zaoszczędzić i nic ... Mam dom parterowy ocieplony, nowa instalacja CO powierzchnia 80m2 a rachunki płacę w granicach 2 500 zł na zimę (nie za mało) dodam, że w domu w zimę nie można chodzić w podkoszulce i skwaru nie ma, temperatura jest w granicach 20st C. Dodam jeszcze, że jeżeli za oknem jest tak w granicach –20 st C wtedy w domu mam bardzo ciepło (przy takich samych ustawieniach pieca), piec znakomicie dostosowywuje się do takiej pracy. I powiedzcie moi mili jak to jest w tym przypadku: Taniej jest grzać dłużej a mniejszym ogniem, czy też krócej a silniejszym płomieniem, ja już nie potrafie odpowiedzieć sobie na to pytanie Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 19.03.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Dolacze sie do watku - mysle o zakupie regulatora Auraton (Euroster) 3000TX bezprzewodowego do swojego Junkersa Euromaxx 1-f 24 kW. W tej chwili mam regulator pogodowy TA 211 z wbudowanym zegarem DT2 (o ile dobrze pamietam symbol) i sterownik pokojowy TW2. Niestety, komfort uzytkowania wspomnianej pogodowki w moim przypadku jest watpliwy, zwlaszcza przy duzych wahaniach temp. zewn. Po prostu musze czesto korygowac nastawy krzywej grzewczej, aby budynek nie byl przegrzany, kiedy temp. szybko spada (i tym samym kociol grzeje ze znacznie wieksza moca) i na odwrot - nie byl niedogrzany, kiedy temp. zewn. wzrasta i czujnik na zewn. budynku wylacza kociol. Czy Auraton 3000TX moze wspolpracowac z tym kotlem i czy ma on sens w moim przypadku? Idealem bylby oryginalny junkersowski TR 200, ale cene ma daleka od idealu. Poza tym - poprawcie mnie, jesli sie myle - musialbym do TR 200 dokupic osobny zegar EU 8T - co juz w ogole nie mialoby ekonomicznego sensu. Prosze specow o pomoc (pegaziatko, inni - odezwijcie sie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts