Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Altanka najtańszym kosztem.

Recommended Posts

Witam.Jeżeli zły dział to bardzo przepraszam.W raz z mężem postanowiliśmy wybudować altanke na naszej działce.Mam kilka pytań odnośnie budowy.Chcielibyśmy aby była zrobiona jak najtańszym kosztem.Jaki materiał wybrać?Altanka miałaby mieć wymiary 4 m długa ,4 m szeroka i 2 wysoka.I jak to wszystko się ma do prawa budowlanego (jakieś pozwolenia,gdzieś to trzeba zgłosić? )

Przybliżony koszt to??

Edytowane przez Mama47

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Tez w tym roku będziemy robić altankę.

Robimy sześciokątną z bali drewnianych. Bale już leżakują w szopce i schną, drewno na dach i deski na podłogę również. Teraz musimy wykopać niewielkie okrągłe fundamenty i zalać betonem na tym będą opierać się bale. Podłoga nie będzie bezpośrednio na ziemi bo wiadomo że szybko zgnije.

Dach bedzie deskowany i na to papa.

Myślę że koszt nie wielki. Ponieważ drewno mamy z własnego lasu więc to chyba najdroższa inwestycja odchodzi. Musimy kupic szalunkową tubę do zalania fundamentu, beton, (zbrojenie zostalo z budowy domu) wkręty, papa, orynnowanie itp.

W tamtym roku mąż budował huśtwakę i koszt wkrętów, uchwytów,łańcuchów wyszedł około 300zł na altanke liczymy około 2tys.

Myślę że koszt nie wielki. Ponieważ drewno mamy z własnego lasu .

A ja myślę, że posiadania własnego lasu nie jest w tym kraju powszechne, zatem dla 99% Forumowiczów altana z bali będzie bardzo droga.

Tania altana - drewniany, prosty kształt, na planie prostokąta, nieskomplikowany dach (jednospadowy). Poszukajcie stylizacji z żaglem przeciwsłonecznym, nie podroży za bardzo inwestycji, a przynajmniej altana będzie się różniła od paśnika w lesie.

Jak-zbudowa%C4%87-altan%C4%99-nowoczesny-pawilon-e1438609006811.jpg

03dceed1629ae0193c0857331d9e7041.jpg

USA-free-Outdoor-sun-font-b-shade-b-font-font-b-sail-b-font-garden-netting.jpg