Mama47 28.03.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) Witam.Jeżeli zły dział to bardzo przepraszam.W raz z mężem postanowiliśmy wybudować altanke na naszej działce.Mam kilka pytań odnośnie budowy.Chcielibyśmy aby była zrobiona jak najtańszym kosztem.Jaki materiał wybrać?Altanka miałaby mieć wymiary 4 m długa ,4 m szeroka i 2 wysoka.I jak to wszystko się ma do prawa budowlanego (jakieś pozwolenia,gdzieś to trzeba zgłosić? )Przybliżony koszt to?? Edytowane 28 Marca 2017 przez Mama47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.03.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Altanki 4x4 zgłaszać nie trzeba. Jeśli chcecie robić sami, to najlepiej z drewna - koszt zależy od rozwiązań konstrukcji (np tylko 4 słupy, lub bardziej rozbudowane nogi "narożne") oraz pokrycia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 02.04.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Mam taką altanę, kosztowała chyba 400zł moja ma 3x3m takie miałem deski. Jutro dodam foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 13.04.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 W marketach taka altanka na pewno tania nie jest. Miejmy na uwadze, że to kilka desek zbitych do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol888 02.05.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Mam pytanie, impregnujecie czymś altankę ? jeśli tak to jak często i kiedy najlepiej to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari180790 02.05.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Tez w tym roku będziemy robić altankę. Robimy sześciokątną z bali drewnianych. Bale już leżakują w szopce i schną, drewno na dach i deski na podłogę również. Teraz musimy wykopać niewielkie okrągłe fundamenty i zalać betonem na tym będą opierać się bale. Podłoga nie będzie bezpośrednio na ziemi bo wiadomo że szybko zgnije. Dach bedzie deskowany i na to papa. Myślę że koszt nie wielki. Ponieważ drewno mamy z własnego lasu więc to chyba najdroższa inwestycja odchodzi. Musimy kupic szalunkową tubę do zalania fundamentu, beton, (zbrojenie zostalo z budowy domu) wkręty, papa, orynnowanie itp. W tamtym roku mąż budował huśtwakę i koszt wkrętów, uchwytów,łańcuchów wyszedł około 300zł na altanke liczymy około 2tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 02.05.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Można kupić w dobrych marketach gotowe konstrukcje drewniane. Może nie wygląda imponująco, ale jest tanie, a napisałaś, że na tym ci najbardziej zależy. Nie będą ani tanie, ani porządne. Ślepy zaułek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 02.05.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Myślę że koszt nie wielki. Ponieważ drewno mamy z własnego lasu . A ja myślę, że posiadania własnego lasu nie jest w tym kraju powszechne, zatem dla 99% Forumowiczów altana z bali będzie bardzo droga. Tania altana - drewniany, prosty kształt, na planie prostokąta, nieskomplikowany dach (jednospadowy). Poszukajcie stylizacji z żaglem przeciwsłonecznym, nie podroży za bardzo inwestycji, a przynajmniej altana będzie się różniła od paśnika w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gailsuis 04.05.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts