Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ostatni wpis w dzienniku a ważność PnB

Recommended Posts

Witam,

Mam do was pytanie.

Ile wynosi aktualność pozwolenia na budowę w stosunku do ostatniego wpisu w DB ?

w lutym zeszłego roku zrobiłem na osobnym PnB wewnętrzną instalację gazową od skrzynki do odbiorników i mam to udokumentowane w dzienniku budowy. Jednak ten gaz będę odbierał z budynkiem, gdyż nie opłaca się robić 2 mapek inwentaryzacji pogeodezyjnej.

Pogodziłem się już, że będę musiał odświeżyć pismo kominiarskie i próbę szczelności ( gaz płynie i jest użytkowany ) ale ile mam ważny ten dziennik budowy z wpisem o zakończeniu tej inwestycji na luty 2016 ? Nie chce obudzić się z ręką w nocniku.

3 lata ?

dzięki za pomoc

Inwestor musi wystąpić ponownie o pozwolenie na budowę jeżeli roboty zostały przerwane na dłużej niż 3 lata (liczy sie data ostatniego wpisu w dzienniku budowy).

Jeżeli w takim razie nie wyrobisz sie z dokończeniem budowy przed upływem trzech lat od ostatniego wpisu w dzienniku o budowe sieci gazowej to radze Ci zrobic ta inwentaryzacje i to przylacze odebrac bo bedziesz musiał ponownie uzyskac pozwolenie na bud. A nawiasem mówiąc to PiNB przy odbiorze budynku moze zaządać pozwolenia na użytkowanie instalacji gazowej. A jezeli stwierdzie jej użytkowanie bez uzyskanego "pozwolenia na użytkowanie" z pewnościa wstawi mandat. Wiec taniej Cię wyniesie wykonać inwentaryzacje tej sieci i zgłosić.