zyhu 29.03.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Witam,Mam do was pytanie. Ile wynosi aktualność pozwolenia na budowę w stosunku do ostatniego wpisu w DB ?w lutym zeszłego roku zrobiłem na osobnym PnB wewnętrzną instalację gazową od skrzynki do odbiorników i mam to udokumentowane w dzienniku budowy. Jednak ten gaz będę odbierał z budynkiem, gdyż nie opłaca się robić 2 mapek inwentaryzacji pogeodezyjnej. Pogodziłem się już, że będę musiał odświeżyć pismo kominiarskie i próbę szczelności ( gaz płynie i jest użytkowany ) ale ile mam ważny ten dziennik budowy z wpisem o zakończeniu tej inwestycji na luty 2016 ? Nie chce obudzić się z ręką w nocniku. 3 lata ? dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gibbs007 29.03.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Inwestor musi wystąpić ponownie o pozwolenie na budowę jeżeli roboty zostały przerwane na dłużej niż 3 lata (liczy sie data ostatniego wpisu w dzienniku budowy). Jeżeli w takim razie nie wyrobisz sie z dokończeniem budowy przed upływem trzech lat od ostatniego wpisu w dzienniku o budowe sieci gazowej to radze Ci zrobic ta inwentaryzacje i to przylacze odebrac bo bedziesz musiał ponownie uzyskac pozwolenie na bud. A nawiasem mówiąc to PiNB przy odbiorze budynku moze zaządać pozwolenia na użytkowanie instalacji gazowej. A jezeli stwierdzie jej użytkowanie bez uzyskanego "pozwolenia na użytkowanie" z pewnościa wstawi mandat. Wiec taniej Cię wyniesie wykonać inwentaryzacje tej sieci i zgłosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 30.03.2017 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 dzięki. czyli 3 lata. co do użytkowania - grzeję budynek zimą, to chyba nie grzech bo by mi wszystko zamarzło. Wykańczać na mrozie też raczej nie idzie... w każdym razie, dzięki bardzo za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koperek_88 30.03.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 mogę dodać podstawę prawną, ustawa prawo budowlane:Art. 37. 1. Decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 31.03.2017 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 bardzo dziękuję. o to mi chodziło. pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts