Daniellos_ 29.03.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Mamy pytanie. Oddałem dzisiaj do reklamacji płytę sytropianową wyprodukowaną przez SWISSPOR Polska (zakupiłem ok 35m3). Żadna płyta nie ma kąta prostego pomiędzy płaszczyzną krótszego boku, a główną płaszczyzną. Wygląda to tak: http://i.imgur.com/mYl2iYY.jpg Właśnie zadzwonił do mnie przedstawieciel i stwierdził, że płyta została zbadana i spełnia deklarowaną normę S1 na prostokątność (5mm odchyłki na 1m). Jak widać na zdjęciu u mnie jest odchyłka 5mm na 25cm.Laboratorium Swisspora zmierzło jedynie kąty pomiędzy bocznymi płaszczyznami płyty. Wg nich TYLKO kąty pomiędzy bocznymi płaszczyznami są objęte tą normą.Idąc dalej tym tokiem rozumowania płyta mogła by byc przkoszona nawet 5cm i mieściła by się w normie !? Może pojmują normę S1 na prostokątność bardzo dosłownie czyli jeśli płyta ma kształt prostokąta to już jest dobra? Poprosiłem o oficjalną odpowiedź na reklamację. Jak ją otrzymam to zastanowię się co dalej.... Może wypowiedzą się osoby bardziej doświadczone w temacie lub obecni na forum przedstawiciele konkurencyjnych firm sprzedających styropian jak to wygląda od ich strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.03.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Nie chcę cie martwić ale ja robiłem 3 styropianami i ani jeden nie miał prostych kątów niestety a był austroterm , potem na podłogówkę szedł termoorganika oraz jeszcze arsanit , teraz nie pamiętam czy to termoorganika czy austroterm dodatkowo miał taki kwiatek że za bardzo były paczki ściśnięte i płyty obie po obu stronach miały pozaginane końcówki do tego stopnia że z płyty zrobił się banan :mad::mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.03.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Proszę tutaj nie siac demagogi że kultowe styropiany w Polsce sa krzywe.... Ja miałem idealnie prostokątne ale to nie był z tych "kultowych" JA się spotkałem ze stwierdzeniem że mogą być krzywe +- 0,5 cm i wtedy w Twoim przypadku muszą być krzywe ponad 1 cm aby nie spełniały normy - taka rzeczywistość.... Nie da sie je złożyć krzywymi bokami aby sie splasowały ? bo jak wexmiesz 2 i jeden obrócisz o 180 stopni to przy symetrycznej krzywiźnie powinno dobrze przylegac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.03.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Miałem Austrotherm i był idealnie prostokątny. Kilka płyt miało lekkie wybrzuszenie na któtszych bokach, ale to się łatwo wyrównało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 30.03.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Na scianach mam austrotherm - w środku na podłodze termoorganika. Nie miałem problemów z wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 30.03.2017 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Ja kupiłem wcześniej Yetico pod płytę i niduża część była niewymiarowych i wybrzuszonych. Ale po reklamacji Yetico stanęlo na wysokości zadania i reklamacja została uznana, pomijając fakt, że styro zostało już ułożone. Tu wielki plus dla nich. Swisspor na razie wielkie rozczarowanie. @Grend - pewnie się da układać na ścianę, bo wszystkie są przkoszone mniej lub więcej. Trzeba zwracać uwagę na kierunek przekoszenia i układać w tą samą stronę i o podobnym stopniu krzywizny. Jednak rozchodzi się o to, że płaci się za towar pełnowartościowy i takiego się oczekuje. W rzeczywistości każdy ma swoje własne interpretacje norm. W takim kraju żyjemy. Zauważyłem, że mamy na forum eksperta Swisspor. Muszę go tu zaprosić. Niech się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 30.03.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Możesz spróbować w jakiejś organizacji konsumenckiej. Oni sa chetni do działania. Ja parę lat temu zgłosiłem reklamacje montazu okien, co było totalnie ignorowane przez wykonawce. Jednak kontakt organizacji z wykonawca zmienił jego podejscie. Tylko jest mała różnica tutaj prywaciarz a u ciebie koncern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 31.03.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 (edytowane) Info ze strony producenta twojego styropianu: Kod wyrobu: T1-L2-W2-Sb5-P5-BS75-DS(N)2-DS(70,-)2-TR80 (zgodnie z EN 13163: 2012+A1:2015) Opis co jest co: T – tolerancja grubości, L – tolerancja długości, W – tolerancja szerokości, S – tolerancja prostokątności, P – tolerancja płaskości, BS – poziom wytrzymałości na zginanie, CS(10) – poziom naprężeń ściskających przy 10-proc. odkształceniu, DS(N) – poziom stabilności wymiarowej w normalnych warunkach laboratoryjnych (23°C, 50% wilgotności względnej ), DS(70,-) - poziom stabilności wymiarowej w temp. 70°C, TR – poziom wytrzymałości na rozciąganie, Według mnie to ni jak ma się do deklaracji producenta bo wymiar jaki pokazujesz na zdjęciu to "W" czyli max 2mm powinien być. Coś tu nie gra. Chyba że ja źle to odczytuję. Zauważyłem, że mamy na forum eksperta Swisspor. Muszę go tu zaprosić. Niech się wypowie. Czekam na info od przedstawiciela z forum. Edytowane 31 Marca 2017 przez the_anonim literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 31.03.2017 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Według mnie to ni jak ma się do deklaracji producenta bo wymiar jaki pokazujesz na zdjęciu to "W" czyli max 2mm powinien być. Coś tu nie gra. Chyba że ja źle to odczytuję. Mi się wydaje, że normy T,L,W wchodziły by w rachubę, gdyby występowała różnica wymiarów płyty . Płyty trzymają wymiar, ale nie mają kątów prostych pomiedzy wszystkimi płaszczyznami. Napisałem w dziale eksperckim forum Swisspor. Teraz pozostaje tylko czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 31.03.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Dobra reklama, a miałem brać ten styropian do siebie.... Zobaczymy co powiedzą W końcu miarą dobrej firmy nie jest jak sprzedają a jak rozwiązują problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 31.03.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 No jak nabiorą wody w usta to już dwóch klientów stracą ale to kropla w morzu. Choć pewnie nie jeden tu wpadnie zanim kupi styropian tak że piłka po ich stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 31.03.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Obawiam sie, ze stracą conajmniej trzech klientów... a tak mi się podobał ten grafit z dodatkową jasną warstwą dobijającą promienie słoneczne... Na fm niedawno nawet rekalmy swispora były... PS.jak ocieplałem fundamenty synthosem prime to płyty były super Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.03.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Licznik bije... Jeżeli nawet ktoś odpowie, to pewni jakiś młot z marketingu, który napisze standardową formułą, że zadowolenia klientów zastawiają najwyżej, itp. Poza tym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?264416-styropian-wyniki-kotroli-jako%C5%9Bci-masakra-ponad-80-negatywych http://www.dlabudownictwa.pl/wp-content/uploads/2016/06/wyniki-bada%C5%84-wyr.-budowlanych-dane-z-WINB.pdf U swisspora tam raczej czerowono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.04.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Nie panikujcie , tarka w rękę i po chwili są proste i dopasowane , ja tak miałem chyba z 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 04.04.2017 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Nie panikujcie , tarka w rękę i po chwili są proste i dopasowane , ja tak miałem chyba z 30% Nie widzę u nikogo paniki. Tylko stwierdzenia suchych faktów. Płacąc za towar spodziewam się płyt o prostych kątach,a nie dodatkowej pracy z tarką w ręku przy każdej płycie.... Apropos otrzymałem odpowiedź z firmu Swisspor. W skrócie napisałi, że norma jaką stosują to Sb5 i ona przewiduje prostokątność na długości i szerokości. Brak kątów prostych, w które mi chodzi obejmowałaby norma Sd, a oni takiej nie mają, bo żadne przepisy tego nie wymagały. Tu słowo podsumowania: Drogi konsumencie. Jeśli spodziewasz się płyt styropianowych o wszystkich kątach prostych to radzę unikać produktów Swisspor. Inaczej ryzykujesz, że otrzymane płyty w jednej z płaszczyzn będą miały kształt rombu. Skutkować to może szczelinami na szerokość palca, których chcąc unikąć będzie trzeba korygować jako kolega wyżej zauważył. I może to być 100% płyt tak jak w moim przypadku. NIE POLECAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 10.04.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Nie widzę u nikogo paniki. Tylko stwierdzenia suchych faktów. Płacąc za towar spodziewam się płyt o prostych kątach,a nie dodatkowej pracy z tarką w ręku przy każdej płycie.... Apropos otrzymałem odpowiedź z firmu Swisspor. W skrócie napisałi, że norma jaką stosują to Sb5 i ona przewiduje prostokątność na długości i szerokości. Brak kątów prostych, w które mi chodzi obejmowałaby norma Sd, a oni takiej nie mają, bo żadne przepisy tego nie wymagały. Tu słowo podsumowania: Drogi konsumencie. Jeśli spodziewasz się płyt styropianowych o wszystkich kątach prostych to radzę unikać produktów Swisspor. Inaczej ryzykujesz, że otrzymane płyty w jednej z płaszczyzn będą miały kształt rombu. Skutkować to może szczelinami na szerokość palca, których chcąc unikąć będzie trzeba korygować jako kolega wyżej zauważył. I może to być 100% płyt tak jak w moim przypadku. NIE POLECAM. szkoda, że Twoim kosztem, ale widzę że faktycznie kilku klientów stracą - i ja do listy dołączę bo miałem w planie właśnie wziąć ten szajs. A kilku sprzedawców tak zachęcało że nieporównywalnie lepszy od termoorganiki - a widzę że niewiele odbiega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.04.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Trzy lata temu zamówiłem 100m3 Swisspora do izolacji i najmniejszego problemu z płytamii nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 11.04.2017 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Może teraz maszyna się rozkalibrowała i kroi wszystko w romby. Może nikt nie zauważył, a może wiedzą, ale skoro norma tego nie obowiazuje to nie warto się napinać. Ciężko ocenić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 17.05.2017 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 UPDATE: Pomimo upominania się nadal nie oddali mi płyt pobranych do badania. Co za firma...! SWISSPOR oddaj mój styropian! Bez kątów prostych, ale swoje kosztował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.05.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Wow, jak długo to już trwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts