wwa997 29.03.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Witam,Czy do odprowadzenia wody z rynien do kanalizacji deszczowej można wykorzystać rurę drenarską bez perforacji(dziurek).Pytam ponieważ byłoby taniej/wygodniej niż rurami kanalizacyjnymi, z drugiej strony ludzie robią raczej na kanalizacyjnych więc chyba jest w ty jakiś sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.03.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Witam, Czy do odprowadzenia wody z rynien do kanalizacji deszczowej można wykorzystać rurę drenarską bez perforacji(dziurek). Pytam ponieważ byłoby taniej/wygodniej niż rurami kanalizacyjnymi, z drugiej strony ludzie robią raczej na kanalizacyjnych więc chyba jest w ty jakiś sens. Rura kanalizacyjna jest bardziej twarda i wytrzymała, ma ona uzasadnienie szczególnie w miejscach narażonych na znaczne obciążenia np chodnik, podjazd, taras, W miejscu trawnika oczywiście nie ma takiego obciążenia, aby mogła ulec uszkodzeniu.więc tam jak najbardziej taka rura się nadaje i spełni swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.03.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) Od domu odszedłem rurami pełnymi kanalizacyjnymi, dalej wpiąłem w drenarską. Chodziło mi o uniknięcie rozłączania wody blisko przy fundamentach budynku. Argument wytrzymałości nie ma znaczenia. Po pierwsze rura drenarska jest stosunkowo wiotka i pod obciążeniem będzie się uginała, a nie pękała, a po drugie leży na pewnej głębokości i ugięcia tam nie występują, (chyba żeby traktorem nad nią jeździć). Edytowane 30 Marca 2017 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts