Gibbs007 29.03.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Budowa w trakcie. Staramy sie o kredyt hipoteczny. Jednakże przyszło nam do głowy wprowadzenie paru zmian w budynku (zmiana kotła na ekogroszek na PC PW, wydzielenie na poddaszu dodatkowego pokoju, rekuperacja zamiast wentylacji grawitacyjnej). I z tad pytanie. Czy kontrolujacy z banku przed wyplatą transz bedzie dokładnie weryfikował zgodnosc obiektu z projektem budowlanym? Czy jezeli zauważy w/w niezgodnosci to moze wstrzymac kredyt?jak wygladaja kontrole z baku z Waszych doświadczeń? Spotkała kogoś podobna sytuacja? podejrzewam że duża część z Was coś w domu zmienia podczas budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 29.03.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 jak na danym etapie wykonasz zakladany zakres prac to nie bedzie problemu z wyplatą kolejnej transzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gibbs007 29.03.2017 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Jak w takim razie wygladaja kontrole bankowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 29.03.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Jak w takim razie wygladaja kontrole bankowe??? W wielu bankach to jest fikcja, robią to tylko po to żeby skasować 200-350zł za ocene rzeczoznawcy. Rzeczoznawca pojawia się i ocenia czy kasa idzie na dom czy poszła na wakacje w ciepłych krajach. Generalnie to taka ocena trwa 5min i na pewno nikt nie wchodzi w szczegoły a już na pewno czy masz wentylacje mech czy grawit. Gorzej jakby przed wypłatą kolejnej traszny nie zmieniło sie w budynku prawie nic od poprzedniej transzy - wtedy pewnie byłoby wstrzymanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 29.03.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 w jakim banku się starasz, bo w każdym wygląda to nieco inaczej? Np jako pracownik u siebie to ja jeżdżę na inspekcje i po pierwsze nie jest tak szczegółowo analizowane (co innego gdyby projekt był na parterowy, a tu nagle piętro wyrosło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gibbs007 30.03.2017 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Staram się w ING i BGZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keksik 01.06.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Sami się zastanawiamy właśnie nad kredytem obecnie ale nie mamy pojęcia do których banków startować, za dużo tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 01.06.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 W ING nie ma zadnych kontroli. Wypłata na podstawie dziennika budowy i z grubsza realizacji prac do etapu kolejnej transzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 01.06.2017 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 W PKO BP przyjechał człowiek, zrobił dwa zdjęcia i zanim zdążyłem się pożegnać, już go nie było. Za dwa dni kolejna transza na koncie. Podejrzewam, że tak jak to ktoś tu wspomniał - problemy się pojawią, jeśli dom dalej w stanie surowym mimo wypłaconych od tego czasu stu czy dwustu patyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 02.06.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 A nie jest tak, że przy upierdliwym inspektorze decydują zapisy kosztorysu? Im bardziej szczegółowy tym więcej punktów zaczepienia dla ewentualnego marudy z banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Icrdible 20.06.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Keksik - Nie ma co się dziwić, można od tego zwariować. Przede wszystkim nie skupiać się na jednym, pójść zorientować się w każdej możliwej ofercie, dokładnie wszystkko wypytywać i analizować, umówmy się to transakcja na lata, jak coś pójdzie nie tak można się nieźle władować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 20.06.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 W naszym oddziale Pekao całkiem dokładnie to sprawdzali: my składaliśmy wniosek o wypłatę, przyjeżdżała pani rzeczoznawca (nie płaciliśmy za to), miała naszą umowę, listę co musiało być zrobione, odhaczała i robiła zdjęcia. Z tym, że my sporo w kolejności zmienialiśmy i załatwialiśmy to formalnie, przez zmianę umowy - nie było żadnego problemu z tym, o ile zakładaliśmy, że wyrobimy się w ostatecznym terminie zamknięcia kredytu, z ostatniej transzy całkiem zrezygnowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 20.06.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Ja jak starałem się o kredyt to miałem jazdę z mbankiem. Dom poszerzałem o metr wobec czego zmieniły się wartości powierzchni w niektórych pokojach. Sumarycznie wszystko się zgadzało ale nie było wyszczególnione że pokój 1 zamiast 14m2 ma 15m2.. Dodatkowo w projekcie miałem jakoś tam ściany działowe wykreślone, ale zmieniliśmy je na etapie budowy. Kierownik nie wprowadził tego do dziennika bo uznał ze zmiana mało istotna. Bank przy kontroli i porownaniu z projektem uznal ze cos jest nie tak i kazał nanieść zmiany na projekt, najlepiej przez projektanta lub architekta. I nie było przebacz. Oczywiście ich olałem bo inne banki z chęcią chciały udzielić kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keksik 20.06.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 No to już mam news zeby z mbanku nie brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Icrdible 21.06.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Nie skreślaj tak odrazu, podowiaduj się, porozmawiaj, luknij sobie na rankomat finanse i kredyty hipoteczne, będziesz miał rozeznanie jakie w ogóle są oferty i polecisz dalej już z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts