siembis 29.03.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Witam serdecznie Szanownych ForumowiczówZwracam się z pytaniem gdyż sprawa nie daje mi spokoju. Krótko przed wynajęciem domu właściciel zrobił remont prawie 100 letniego domu demontując również piece kaflowe w to miejsce wstawiając nowy piec 23kW. Komin pozostał bez zmian przekrój 12 na 12 cm wpuszczony w betonowy strop nieocieplony z poddaszem również nieocieplonym. Podczas zimy komin zaczął nasiakać smołą która wyszła na komin jak i ścianę. Oczywiście winą za ten stan rzeczy obarczył nas iż paliliśmy mokrym drzewem. Tymczasem nie od dziś palę w piecu , drewnem palę w dzień a węglem w nocy. Drewno w większości sezonowane było trzy lata , przywiozłem je od teścia z którym sami wyrabialiśmy je w lesie . Treraz pytanie czy to faktycznie moja wina czy też fakt zmiany pieców kaflowych na piec o mocy 23kW jak i niedostosowanie komina do pieca , jak i jego nieocieplenie ( strych ma wysokokość ok. 7 m i panuje tam temperatura taka jak na zewnątrz)oraz doprowadzić mogły do tego iż komin uległ zniszczeniu.Dopisuję iż to moja druga zima w tym domu i już pierwszej miałem wątpliwości co do funkcjonowania komina.Nadmieniam iż komin rozebrałem i na swój koszt postawiłem nowy oczywiście wcześniej to dokumentując fotograficznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.03.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Witam serdecznie Szanownych Forumowiczów Zwracam się z pytaniem gdyż sprawa nie daje mi spokoju. Krótko przed wynajęciem domu właściciel zrobił remont prawie 100 letniego domu demontując również piece kaflowe w to miejsce wstawiając nowy piec 23kW. Komin pozostał bez zmian przekrój 12 na 12 cm wpuszczony w betonowy strop nieocieplony z poddaszem również nieocieplonym. Podczas zimy komin zaczął nasiakać smołą która wyszła na komin jak i ścianę. Oczywiście winą za ten stan rzeczy obarczył nas iż paliliśmy mokrym drzewem. Tymczasem nie od dziś palę w piecu , drewnem palę w dzień a węglem w nocy. Drewno w większości sezonowane było trzy lata , przywiozłem je od teścia z którym sami wyrabialiśmy je w lesie . Treraz pytanie czy to faktycznie moja wina czy też fakt zmiany pieców kaflowych na piec o mocy 23kW jak i niedostosowanie komina do pieca , jak i jego nieocieplenie ( strych ma wysokokość ok. 7 m i panuje tam temperatura taka jak na zewnątrz)oraz doprowadzić mogły do tego iż komin uległ zniszczeniu.Dopisuję iż to moja druga zima w tym domu i już pierwszej miałem wątpliwości co do funkcjonowania komina.Nadmieniam iż komin rozebrałem i na swój koszt postawiłem nowy oczywiście wcześniej to dokumentując fotograficznie.Podłączanie kotła do komina jaki opisałeś, to przegięcie, które powinien ocenić rzeczoznawca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siembis 29.03.2017 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Dziękuję tak myślałem iż to błędy nie będące moją winą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siembis 31.03.2017 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Witam ,mam jeszcze takie pytanie i przepraszam za brak fachowego języka . Czy w przypadku który opisałem powyżej mogło być się tak iż ze względu na mały przekrój komina kondensat nie miał właściwego ujścia i przez to ochładzał się w kominie i skraplał się na ścianach komina co doprowadziło do jego całkowitego zawilgocenia.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Witam ,mam jeszcze takie pytanie i przepraszam za brak fachowego języka . Czy w przypadku który opisałem powyżej mogło być się tak iż ze względu na mały przekrój komina kondensat nie miał właściwego ujścia i przez to ochładzał się w kominie i skraplał się na ścianach komina co doprowadziło do jego całkowitego zawilgocenia.?Za głęboko próbujesz spenetrować temat metodą korespondencyjną....Generalnie, Twój opis świadczy o tym, że jest kicha z wykonaniem komina i instalacją do niego kotła...Jakie problemy występują z tego tytułu, trzeba ocenić na miejscu. Żadnej regułki do tego nie podepniesz, bo zbyt wiele zależności ma wpływ na efekt końcowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siembis 10.04.2017 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts