Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budować piwnicę - 1,5m torfu i piasek, woda na 2,5 metra ?

d4r0

Recommended Posts

Witam na forum. Jestem raczkującym muratorem, przede mną pierwsza w życiu inwestycja.

Stałem się posiadaczem działki na pomorzu, na której planuję wybudować budynek parterowy o powierzchni około 100m2. Tak się składa, że bardzo zależy mi na piwnicy, ale nie jestem pewny czy z uwagi na warunki geologiczne nie podwyższy to drastycznie kosztów budowy. Na dom do stanu deweloperskiego planuję wydać około 250tys. w systemie gospodarczym robiąc też wiele rzeczy samemu.

Poniżej zamieszczam dane z odwiertów wykonanych w bardzo bliskim sąsiedztwie działki (pierwszy 10m od granicy, drugi około 25m).

1.jpg2.jpg

Odwierty wykonane dość dawno temu, jednak z doświadczeń sąsiadów wiem, że dane są w miarę aktualne.

Z tego co się na razie orientuję cały torf trzeba by było i tak usunąć i nawieźć bardziej stabilnego gruntu (w przypadku budynku bez piwnicy) czyli i tak trzeba by było kopać na 2m, zatem piwnica nie powinna drastycznie zwiększyć kosztów inwestycji ? Czy przy obecnym poziomie wód gruntowych konieczna będzie izolacja pozioma/pionowa fundamentów piwnicy ? Z jakimi kosztami izolacji trzeba się liczyć ?

Pozdrawiam,

Darek