Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na pellet RED

Magipa

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie doboru pieca.

Zdecydowani jesteśmy na piec Reda na pellet. Jednak nie jesteśmy pewni jakiej mocy powinie być.

To projekt naszego domu

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-pieciornikach-ver-2-md201fcc212beb

wszędzie chcemy ogrzewanie podłogowe (w lazienkach dodatkowo grzejniki drabinkowe a w garażu podłogowe ale rzadziej ułożone).

Dom z ytonga i oceplony 20 styropianu.

Być może poza sezonem grzewczym zdecydujemy sie na pompe powietrze-woda do podgrzania CWU.. Planujemy również kominek rekraacyjny jednak do pokoi na górze rozprowadzimy dystrybucje ciepłego powietrza.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak, bierzemy pod uwagę potrzebe obsługi pieca.

na odłodze będzie 15 cm styropianu i na poddaszu 30 cm wełny.

Nie bierzemy pod uwagę pompy ciepła gruntowej, bo nie będzie wentylacji mechanicznej, rekuperacji. Za duże koszty inwestycyjne. Nie mam możliwosci zwiekszenia budżetu.

Był jeszcze pomysł z gazem, ale tu dochodzą dodatkowe koszty przyłacza.

Edytowane przez Magipa

Dom lada chwila zaczne budować.

Wiem ze dom wg tego projektu zużywa ekogroszku za 2500 na sezon. Więc powiedzmy że za pellet może być 3000

Nie jestem do końca przekonana co do różnego rodzaju pomp ciepła bo nie wiem jak to będzie w uzytkowaniu za 10-15-20 lat. nie chodzi o koszty ogrzewania ale o koszty eksploatacji, napraw, wymiany filtórw i przegladów. Wiem. W piecu tez to sa koszt.

Na pellet jesteśmy zdecydowani. i piec reda też tylko pozostaje pytanie jakiej mocy

Red 18

Dziękuję,

Mój instalator proponuje 24kW. Dlatego że wszędzie podłogówka, bo zbiornik cwu, że to wszystko szybciej będzie się podgrzewała, a piec będzie załączał się kilka razy dziennie, a 18 może działać non stop ( a na pewno częściej niż 24 kw.), szczególnie przy niskich temperaturach. Twierdzi że 24kw i tak obniży się do odpowiedniej mocy a działając na niższej mocy wydłuży żywotność. Czy kupując 24kw rzeczywiście piec będzie działał poprawnie?

Raczej nie Red 18. 12kw albo max .15. przewymiarowany piec to blad. Jaki model Reda planujecie ? Ja zastanawiam się nad daspell luxgl.

RED Compact 24 (3,8-22,1 kW) CO+CWU z pompą elektroniczną

lub

RED Compact 18 (3,8-17,0 kW) CO+CWU z pompą elektroniczną

Mamy małą kotłownie, dlatego taki piec wybraliśmy.

A do tego sporo dobrych opinii od użytkowników i podobno serwis też ok.

tak, bierzemy pod uwagę potrzebe obsługi pieca.

na odłodze będzie 15 cm styropianu i na poddaszu 30 cm wełny.

Nie bierzemy pod uwagę pompy ciepła gruntowej, bo nie będzie wentylacji mechanicznej, rekuperacji. Za duże koszty inwestycyjne. Nie mam możliwosci zwiekszenia budżetu.

Był jeszcze pomysł z gazem, ale tu dochodzą dodatkowe koszty przyłacza.

Witam

Zapytam tylko, jaki był by koszt przyłącza gazu.

Pozdrawiam

Marek

Dziękuję,

Mój instalator proponuje 24kW. Dlatego że wszędzie podłogówka, bo zbiornik cwu, że to wszystko szybciej będzie się podgrzewała, a piec będzie załączał się kilka razy dziennie, a 18 może działać non stop ( a na pewno częściej niż 24 kw.), szczególnie przy niskich temperaturach. Twierdzi że 24kw i tak obniży się do odpowiedniej mocy a działając na niższej mocy wydłuży żywotność. Czy kupując 24kw rzeczywiście piec będzie działał poprawnie?

Instalator nie ma pojęcia o kotłach Red Compact,

Red 24 ma po pierwsze 22kW, a po drugie nie wiele się różni od 18tki. Tak więc śmiało instaluj Red Compact 18...

Edytowane przez Kroitz

Instalator nie ma pojęcia o kotłach Red Compact,

Red 24 ma po pierwsze 22kW, a po drugie nie wiele się różni od 18tki.

To w czym się myli. Ja się na kotłach zupełnie nie znam, ale kilka argumentów mojego instalatora wydaje mi się nie logiczne. Czytając fora, opinie ludzi mam inne zdanie. Z drugiej strony nie jestem wykształcona w tym kierunku ani nie mam doświadczenia więc mało wiem. mi również sie wydaje że 18 kw starczy. A że przy -20 będzie pracował non stop? trudno. Wiadomo że przy takich temperaturach każde ogrzewanie pójdzie na pełnej mocy.

To zaufany człowiek, pracował juz u mnie, wiem żezrobi dobrze, ale mam wrażenie że z tym kotłem to go poniosła fantazja.

A mój mąż mu przytakuje i weź tu przegadaj dwóch chłopa. :mad:

Muszę mieć mocne argumenty.:-?

Edytowane przez Magipa

Dziękuję,

Zmień instalatora i to szybko. Skoro ten dom w ZIMIE w największe mrozy będzie potrzebować maksymalnie 5kW, a przez większość sezonu 3kW, to odpowiedź sama się nasuwa. Sam Pellet to ogromne koszty inwestycyjne, porównywalne z PC. Z tą różnicą, że ma się trutkę kominową nad głową i trzeba to obsługiwać, czyścić, sprzątać, dorzucać. Podobnie jest z wentylacją mechaniczną, wcale nie jest znacznie droższa od kominów wentylacyjnych, a komfort nieporównywalny. Sugeruję wykonać OZC i sprawdzić ile ten dom zużyje energii a później dobierać źródło. Niewykluczone, że ktoś już poczynił obliczenia do tego projektu -- bo gdzieś mi ten projekt już mignął niedawno (chyba w wątku Bocianki 2017).

3000 - do granicy działki

Czy to takie duże koszty? Do tego dojdzie może 1500 zł do domku.

Kupisz kocioł kondensujący za około 3500 i spokój na 20 lat.

Koszt ogrzewania nie powinien przekroczyć 2000 zł na sezon.

Czysto schludnie bez obsługi, zapominasz, że masz ogrzewanie.

Kotłownia tak mała, że jak wstawi się kocioł na pelet, jeszcze zbiornik na CWU to nie wejdziesz do kotłowni nie mówiąc już o zapasie peletu.

A kominek zamień na wentylację mechaniczną pozbądź się kominów wentylacyjnych i będzie naprawdę super.

Kominek to druga kotłownia w domu nawiewy gorącego powietrza z kominka powodują brudzenie ponieważ unoszą kurz i brudzą ściany co widać szczególnie przy wylotach powietrza.

Zamiast kominka wstaw telewizor :)

Takie jest moje zdanie a zrobisz jak zechcesz a moje słowa wspomnisz po 3 latach od zamieszkania.

Pozdrawiam

Marek

To w czym się myli. Ja się na kotłach zupełnie nie znam, ale kilka argumentów mojego instalatora wydaje mi się nie logiczne. Czytając fora, opinie ludzi mam inne zdanie. Z drugiej strony nie jestem wykształcona w tym kierunku ani nie mam doświadczenia więc mało wiem. mi również sie wydaje że 18 kw starczy. A że przy -20 będzie pracował non stop? trudno. Wiadomo że przy takich temperaturach każde ogrzewanie pójdzie na pełnej mocy.

To zaufany człowiek, pracował juz u mnie, wiem żezrobi dobrze, ale mam wrażenie że z tym kotłem to go poniosła fantazja.

A mój mąż mu przytakuje i weź tu przegadaj dwóch chłopa. :mad:

Muszę mieć mocne argumenty.:-?

Powiem tak, mamy dom nie nowej generacji o powierzchni większej dwa razy od Twojego i przy 0*C potrzebuję 5 kW mocy, przy -20*C pewnie 10 kW w domu jest 21*C.

Twój domek będzie potrzebował nie więcej niż 3 kW przy 0*C i nie więcej niż 6 kW przy -20*C.

Wiem co mówię ponieważ córka z zięciem w podobnym domku przez obecną zimę grzali prądem (gazownia nie podłączyła im jeszcze gazu) i "wytrzymali" na 2 grzałkach 3 kW. W domu 22 *C Małe dziecko od świąt, rodzina 2+2. Głównie pracowała jedna grzałka. Zima była chyba dość mroźna jak na ostatnie zimy.

Pozdrawiam

Marek

Czy to takie duże koszty? Do tego dojdzie może 1500 zł do domku.

Kupisz kocioł kondensujący za około 3500 i spokój na 20 lat.

Koszt ogrzewania nie powinien przekroczyć 2000 zł na sezon.

Czysto schludnie bez obsługi, zapominasz, że masz ogrzewanie.

Kotłownia tak mała, że jak wstawi się kocioł na pelet, jeszcze zbiornik na CWU to nie wejdziesz do kotłowni nie mówiąc już o zapasie peletu.

A kominek zamień na wentylację mechaniczną pozbądź się kominów wentylacyjnych i będzie naprawdę super.

Kominek to druga kotłownia w domu nawiewy gorącego powietrza z kominka powodują brudzenie ponieważ unoszą kurz i brudzą ściany co widać szczególnie przy wylotach powietrza.

Zamiast kominka wstaw telewizor :)

Takie jest moje zdanie a zrobisz jak zechcesz a moje słowa wspomnisz po 3 latach od zamieszkania.

Pozdrawiam

Marek

To nie są duże koszty. Masz rację. Oj długie były dyskusje na temat gaz/pellet. I powracają dyskusje, że może jednak gaz. I choć decyzja niby podjęta to i tak są wątpliwości czy dobrze wybraliśmy. Szukając opinii wśród znajomych zdania sa podzielone. jedni zadowolenie z gazu inni mniej. Oczywiście każdy chwali bezobsługowość, ale są tacy co narzekają na rachunki.

Kominek musi być. Podejrzewam że po kilku odpaleniach nam się znudzi i bedzie palone 2 razy w roku. Ale to spełnienie marzeń, dom z kominkiem. Po prostu.

To nasz pierwszy dom, zobaczymy czy wybory były trafne. Nie wiem czy ostatni, czy jak dzieci pójdą na swoje to nie wybuduje mniejszego pod lasem.

Edytowane przez Magipa