Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usytuowanie budynku a przepisy p.poż

calvin66

Recommended Posts

Witam,

mam pewien kłopot, posiadam działkę 800m2, o szerokości 19m, z jednej strony linia zabudowy odejmuje 6m, z drugiej zaś...

Za płotem 1-1,5m od granicy stoi domek z oknem od mojej strony, na mapach zasadniczych oznaczony literą "i", bez fundamentu - na bloczkach, obiekt ma ok 30-40lat, wykorzystywany przez właścicieli jako rekreacyjny.

I tu się pojawia problem: biorąc pod uwagę przepisy techniczne o usytuowaniu budynku 3m lub 4m od granicy to ok bo zostaje mi 9-10m szerokości do zabudowania (19-6-3 lub 4 w zależności czy okna będą czy nie).

Biorąc jednak przepisy p.poż mówiące o 8m miedzy budynkami zostaje mi tylko 6m szerokości do zabudowania czyli praktycznie nic.

Przepisy MPZP dopuszczają zabudowę zarówno wolnostojącą jak i bliźniaczą.

a) Czy zaprojektowanie ściany oddzielenia przecipożarowego w domu wolnostojacym wpływa w jakiś sposób na tę wymaganą odległość 8m ?

b) Czy możliwe jest ustawienie ściany p.poż. domu w granicy działki jeśli tamten budynek znajduje się 1-1,5m od granicy?

Pozdrawiam

calvin66

a) Czy zaprojektowanie ściany oddzielenia przecipożarowego w domu wolnostojącym wpływa w jakiś sposób na tę wymaganą odległość 8m ?

odległość 8m jest minimalną odległością pożarową między budynkami ZL z możliwością :

- jej zwiększenia o 50% ( tj. minimum 12m ) " jeżeli jedna ze ścian zewnętrznych usytuowana od strony sąsiedniego budynku lub przekrycie dachu jednego z budynków jest rozprzestrzeniające ogień, " ( tj. ściany NRO / RO )

- jej zwiększenia o 100% ( tj. minimum 16m ) " jeżeli dotyczy to obu ścian zewnętrznych lub przekrycia dachu obu budynków, " (tj. ściany RO / RO )

- jej zmniejszeniu o 25% ( tj. minimum 6m )) jeżeli są zwrócone do siebie ścianami i dachami z przykryciami nierozprzestrzeniającymi ognia, nie mającymi otworów.

jw podstawowe odległości i zależności wynikające z Warunków Technicznych

dot. pytania :

może wpływać - pod warunkiem uzyskania odstępstwa od przepisów budowlanych dla rozwiązań zamiennych poprzedzonych ekspertyzą i po uzyskaniu w drodze postanowienia zgody Komendanta Wojewódzkiego Straży Pożarnej.

Czy możliwe jest ustawienie ściany p.poż. domu w granicy działki jeśli tamten budynek znajduje się 1-1,5m od granicy?

- jest możliwość postawienia budynku w "ostrej granicy" (uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271–273 ) co opisuje § 12/1-4 Warunków Technicznych

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150001422

budynek w " ostrej granicy" z wymaganą ścianą pożarową od str. granicy działki, ściana bez otworów okiennych, drzwiowych i działka sąsiednia "z automatu" objęta obszarem oddziaływania obiektu !

Działka sąsiednia objęta obszarem oddziaływania - trudno ale tu problemu nie widzę, zamiast zgłoszenia będzie normalna procedura PnB.

Rozmawiałem z rzeczoznawcą od p.poż. i stwierdził, iż wykonanie w moim przypadku ściany oddzielenia pożarowego od strony sąsiedniego budynku znosi wymagania dot. odległości między budynkami wynikające z przepisów p.poż. i zastosowanie mają wtedy przepisy "budowlane" mówiące o budowie w granicy, 1,5m i 3m.

Czyli podsumowując, gdyby za płotem stał blisko dom drewniany, kryty strzechą a ja bym chciał wybudować "normalny" dom to trzeba zachować 12m odległości, natomiast gdy postawię od tej strony ścianę oddzielenia pożarowego to mogę stawiać dom w odległości np. 3m od granicy działki?

Dodatkowo trafiłem na artykuł: http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/odleglosc-od-sasiednich-budynkow-w-zabudowie-jednorodzinnej,132_9414.html "Może się zdarzyć, że dom sasiada powstał kilkadziesiąt lat temu i nie spełnia obecnie obowiązujących wymagań, na przykład odległość ściany od granicy jest mniejsza niż 1,5 m, a na dodatek jest to dom drewniany. Wtedy nasz budynek może stanąć w odległości 3 m od granicy, jeżeli będzie miał od jej strony ścianę oddzielenia przeciwpożarowego. Gdy zechcemy mieć okna od strony sąsiada, to odległość międy takim drewnianym budynkiem a naszym murowanym domem powinna wynosić 12 m" Prawda?

Działka sąsiednia objęta obszarem oddziaływania - trudno ale tu problemu nie widzę, ...

- a ja zawsze w tym widzę większy lub mniejszy problem lub możliwość zaistnienia problemu / konfliktu "sąsiedzkiego".

- wynika to z tego, że jeżeli działka sąsiednia objęta jest o.o.o., to jej właściciel staje się stroną w postępowaniu administracyjnym i może "z byle powodu" torpedować Twoją inwestycję, ponieważ np. powoduje możliwość zabudowy jego działki z przesunięciem obiektu o X m, lub np. powoduje realizację ściany p.poż. , odstępstw, itp. ... wpływa istotnie na możliwość zaistnienia i lokalizacji projektowanych elementów zagospodarowania.

- rzeczoznawcą nie jestem !, ale proponuje, aby Twój rzeczoznawca podbił lokalizację proj. budynku w Projekcie Zagospodarowania Działki :)

Sąsiednia działka już jest zabudowana a z racji swojej szerokości jak i powierzchni nic więcej tam się już "nie zmieści", ponadto budynek ten ustawiony 1,5m od granicy ze mną i mający z tej strony okno również oddziałuje na moją działkę - dlatego te wszystkie szopki. Konfliktów nie przewiduję, z sąsiadem raczej dobrze żyję, chodzi mi głównie o kwestie p.poż ;)

... a ja trafiłem na blog pożarowy. Proponuje, abyś tam zadał swoje pytanie dot. odległości pożarowych w

strazak.pl Ratowniczy Bank Wiedzy » Pożarnictwo » Profilaktyka, prewencja

http://www.strazak.pl/index.php/board,13.0.html

pochwal się oczywiście na FM ;)

pozdrawiam

Ale obowiązujące przepisy co do odległości z uwagi na p.poż. (Rozporządzenie w sprawie WT ....) określają jasno:

§ 271. 1. Odległość między zewnętrznymi ścianami budynków niebędącymi ścianami oddzielenia przeciwpożarowego, ..................

inaczej mówiąc - ściana oddzielenia p.poż powoduje, że nie ma wymogów, co do odległości minimalnej, wymaganej przez przepisy p.poż.

Ale obowiązujące przepisy co do odległości z uwagi na p.poż. (Rozporządzenie w sprawie WT ....) określają jasno:

inaczej mówiąc - ściana oddzielenia p.poż powoduje, że nie ma wymogów, co do odległości minimalnej, wymaganej przez przepisy p.poż.

I o to mi dokładnie chodziło ;)