Filip80 30.03.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Witam, za miesiąc będę miał izolowany dom, mam kilka pytań, pomożecie ? a) Styropian grafitowy 25 cm grubości Termoorganiki - dobry wybór ? czy jest coś tańszego godnego uwagi ? b) Kołkować ? c) Czy uzupełnić szczeliny w murze ? czy nie ma to znaczenie przy tej grubości ? d) Wykonawca proponuje: 1.Dokładne oczyszczenie i gruntowanie powierzchni.2.Przyklejenie styropianu (grubość 25 cm - jedna warstwa)3.Wtopienie lub montaż narożników.4.Przymocowanie styropianu za pomocą kołków z zastosowaniem zaślepek.5.Wypełnienie szczelin pianką.6.Wtopienie siatki podtynkowej na całej powierzchni oraz przy oknach i drzwiach.7.Położenie tynku silikonowego (kolor biały)8.Zamonotwanie parapetów zewnetrznych. Coś dodać ? będę wdzieczny za każdą pomoc. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.03.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Też się przymierzam do termo organiki, ale z tego co widzę jeśli chodzi o styropian to chyba żaden producent nie jest idealnym wyborem. Płyty są albo nierówne albo krzywo docięte. Do ocieplenia można zamówić płyty frezowane na zakładkę to daje szczelniejsze połączenie i mniej mostków termicznych. Ale oczywiście trzeba dopłacić do m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 07.04.2017 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Nikt nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 07.04.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 polecam knaufa, ale wychodzi dosc drogo w porownaniu z termoorganika. Sam wazylem paczki ktore przyjechaly i wazyly wiecej niz pisali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 08.04.2017 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Kołkować? Mam w murze szczeliny, czy uzupełnić je czymś przed izolacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.04.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Ja u siebie nie kołkowałem (z tym, że mam styropian biały 15cm), większe szczeliny uzupełniałem pianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 08.04.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Coraz częściej ekipy nie kołkują, u siebie zakołkuje tylko poziomie powierzchnie (pod balkonem i gzyms pod dachem.Dla mnie 25cm to już przesada. Mam nadzieje że masz duże okna bo światło bardzo ograniczasz. Byleś kiedyś w domu z takimi grubymi murami? Widok z okna nie jest specjalnie fajny.Jakiekolwiek producenta styropian byś nie kupił to prawie zawsze zdarzają się krzywe płyty. Myśle że jeśłi masz możliwość to przy skłądowaniu styropianu trzeba jak najszybciej rozciąc paczki. U siebie zauważyłem że styro składowany w paczkach przez dłuższy okres ma tendencje do wykrzywiania się (robi sie delikatny banan). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Jak wysunie okna w warstwę ocieplenia to 25 cm styro nie będzie przeszkadzać w widoku przez okno. A z pewnością da większy komfort zimą i latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.04.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Oczywiście, że można nie kołkować płyt do ścian. Faktem jest, że większość inwestorów decyduje się tylko na klejenie styro. Fachowcom robota szybciej idzie, trudno się im dziwić, że polecają takie rozwiązanie. Odnośnie krzywych płyt, moje 25-tki kupiłem w 4 miesiące przed terminem prac na ścianach. Przez ten okres zdążyły poleżeć w paczkach i w momencie rozpakowywania żadna z nich nie odbiegała od normy. Styro należy wysezonować, w lecie bardzo często docierają wprost z fabryki na budowę jeszcze ciepłe. Wtedy właśnie dochodzi do niespodzianek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 09.04.2017 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Murarz się nie postaral i trochę mini szczelin powstało. Czy uzupełnić szczeliny w murze ? czy nie ma to znaczenia przy tej grubości izolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.04.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Dla szczelności budynku najlepiej będzie załatać wszystkie szczeliny w murze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 12.04.2017 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Produkty Termo Organiki cechuję wyjątkowa jakość. Wszystkie parametry deklarowane na opakowaniu zawsze odzwierciedlają realne właściwości produktu.Potwierdzają to m.in rekomendacje ITB oraz kontrole GUNB ( zawsze przechodziliśmy je pozytywnie!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.04.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Produkty Termo Organiki cechuję wyjątkowa jakość. (...) A może warto wprowadzić do sprzedaży produkt o lepszej stabilności wymiarowej. Względne zmiany długości, szerokości i grubości do 2% w temperaturze 700C sztywnych komórkowych tworzyw sztucznych wytworzonych przez formowanie granulek spienionego polistyrenu to raczej średni standard - parametr w kodzie wyrobu: DS(70,-)2. A może to ze względu na ten "wyjątkowy" parametr takie ocieplenie trzeba kołować i sklejać pianką na obwodzie ? W porównaniu do fasadowych płyt ze skalnej wełny mineralnej do jest 2 x więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts