Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowa pompa ciepła, a pobliska rzeka

mysti

Recommended Posts

Witajcie,

Zaczynam budowę domu na południu Polski i jestem na etapie wyboru ekipy, która wykona kompletny montaż gruntowej pompy ciepła.

Mieszkam w miejscowości, przez którą w bliskiej odległości od mojej działki (kilkaset metrów) przepływa Wisła. Usłyszałem dzisiaj, że mogę mieć problem z odwiertami metodą płuczkową z racji niewielkiej różnicy poziomów między działką a rzeką. Po prostu odwierty po dokopaniu się do poziomu rzeki mogą być zasypywane żwirem uniemożliwiając dalsze prace. Dlatego zaproponowano mi zamiast dwóch odwiertów po 90 metrów np. 6 odwiertów po 30 metrów. Czy takie rozwiązanie ma sens?

Sprawdziłem dostępne mapy topograficzne okolicy i rzeczywiście okazuje się, że rzeka jest raptem 3-4 metry niżej od poziomu mojej działki.

Działka jest nieduża, nie mam możliwości rozłożenia poziomego kolektora. Czy mogę zatem zapomnieć o pompie? :(

Pozdrawiam

Myślałem nad tym, ale mam obawy czy nie będzie zbyt głośna i czy może być jedynym źródłem ogrzewania w domu?

Popytaj może użytkowników w adekwatnych wątkach. To odnośnie głośności jednostki, bo o problem możności ogrzania dobrze ocieplonego i szczelnego domu nie musisz. Takiego nie ma.

Nawet jeśli w największe mrozy pompa nie da rady to wsparcie w postaci grzałki wspomoże niedobór mocy.

Edytowane przez Tomaszs131
uzupełnienie

Czy lepiej mieć w domu sprężarkę od gruntówki ,czy na zewnątrz od PC PW.

Wbrew wszechobecnej reklamie pomp GW nie zdecydowałbym się umieścić pompę jak czasem widzi się to w folderach w miejscach takich jak kuchnia.

Z drugiej zaś strony nie jestem do końca przekonany czy w przypadku pompy PW niefortunne umiejscowienie jednostki zew. w bliskiej odległości od sypialni nie okaże się bolączką inwestora.

Wbrew wszechobecnej reklamie pomp GW nie zdecydowałbym się umieścić pompę jak czasem widzi się to w folderach w miejscach takich jak kuchnia.

Z drugiej zaś strony nie jestem do końca przekonany czy w przypadku pompy PW niefortunne umiejscowienie jednostki zew. w bliskiej odległości od sypialni nie okaże się bolączką inwestora.

Trzeba też pamiętać o usytuwaniu względem okien sąsiada aby nie "wychodować" sobie wroga za płotem...;)

Jeszcze trzeba tego sąsiada mieć ;) Jeśli zdecydowałbym się na pompę PW to umiejscowiłbym ją przy kotłowni, zupełnie po przeciwnej stronie do strefy nocnej domu.

Widzę, że dyskusja odpełzła od pierwotnego pytania o odwierty, ale rozumiem przez to, że gruntowa pompa ciepła w moim przypadku nie ma uzasadnienia wobec możliwości zastosowania pompy PW.

Jasiek, w moim przypadku nie miałbym z tym najmniejszego problemu ale możesz mieć racje bo różni ludzie stąpają po ziemi.

Są działki i są działki...

Tak samo jest z ludźmi...

Mając małą działkę wsadzisz takiego kloca z wentylatorami gdzieś za chałupą tak aby ci nie przeszkadzał a może okazać się że akurat sąsiad ma okna na wprost tego i zaczyna mu to działać na uzębienie...

U mnie taka PW nie dała by zbytnio rady, działka zbyt blisko pól. Bałbym się o lamele.

Wracając do tematu, nie wydaje mi się by bliskość rzeki rzutowałaby zbytnio na możliwość wykonania odwiertów pod DZ. Mogę się mylić. Na FM jest instalator, który wykonuje odwierty do 50 m, uważam, że powinieneś jego zapytać? A może sam tu zajży i się wypowie?

Mieszkam 500m od Wisły odwierty mam po 30 m i od 3 lat wszystko działa.

A do tego temperatury DZ zaskakująco wysokie, że Pixis do dziś mi nie wierzy, że sprawdzałem termometry ;-)

Tak więc nie bój się odwiertów po 30 m - działają tak samo

Zwłaszcza, że bliskość rzeki , która nie prędko wyschnie powoduje, że nawet te krótkie odwierty będą w większości zanurzone w wodzie (zapewne starorzecze ). Jak wiadomo woda to doskonałe źródło ciepła, zwłaszcza płynąca a tego można się w Twoim przypadku spodziewać.

Ja bym się nie bał, tylko w ciemno robił te 30m odwierty, zwłaszcza, że mniej papierologi wymagają.