mysti 30.03.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Witajcie, Zaczynam budowę domu na południu Polski i jestem na etapie wyboru ekipy, która wykona kompletny montaż gruntowej pompy ciepła. Mieszkam w miejscowości, przez którą w bliskiej odległości od mojej działki (kilkaset metrów) przepływa Wisła. Usłyszałem dzisiaj, że mogę mieć problem z odwiertami metodą płuczkową z racji niewielkiej różnicy poziomów między działką a rzeką. Po prostu odwierty po dokopaniu się do poziomu rzeki mogą być zasypywane żwirem uniemożliwiając dalsze prace. Dlatego zaproponowano mi zamiast dwóch odwiertów po 90 metrów np. 6 odwiertów po 30 metrów. Czy takie rozwiązanie ma sens? Sprawdziłem dostępne mapy topograficzne okolicy i rzeczywiście okazuje się, że rzeka jest raptem 3-4 metry niżej od poziomu mojej działki. Działka jest nieduża, nie mam możliwości rozłożenia poziomego kolektora. Czy mogę zatem zapomnieć o pompie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 30.03.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Co za problem weź powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysti 30.03.2017 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Myślałem nad tym, ale mam obawy czy nie będzie zbyt głośna i czy może być jedynym źródłem ogrzewania w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 30.03.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 najlepiej wrzuć do tej rzeki jakiś stary kaloryfer i podepnij węże , będzie tanio jak diabli i skutecznie do bólu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.03.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) Myślałem nad tym, ale mam obawy czy nie będzie zbyt głośna i czy może być jedynym źródłem ogrzewania w domu? Popytaj może użytkowników w adekwatnych wątkach. To odnośnie głośności jednostki, bo o problem możności ogrzania dobrze ocieplonego i szczelnego domu nie musisz. Takiego nie ma. Nawet jeśli w największe mrozy pompa nie da rady to wsparcie w postaci grzałki wspomoże niedobór mocy. Edytowane 30 Marca 2017 przez Tomaszs131 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.03.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Myślałem nad tym, ale mam obawy czy nie będzie zbyt głośna i czy może być jedynym źródłem ogrzewania w domu? Czy lepiej mieć w domu sprężarkę od gruntówki ,czy na zewnątrz od PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysti 30.03.2017 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Sprężarka od gruntówki nie jest głośna, miałem okazję posłuchać takiej przy największych mrozach (moja lodówka jest głośniejsza ). Czy poziom decybeli pompy powietrznej jest podobny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.03.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Sprężarka od gruntówki nie jest głośna, miałem okazję posłuchać takiej przy największych mrozach (moja lodówka jest głośniejsza ). Czy poziom decybeli pompy powietrznej jest podobny? To kwestia mocy . Klimatyzatory są na całym świecie i da sie żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 30.03.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) Potwierdzam np. sprezarka w mojej pc pracuje ciszej niz mój naped od bramy w stanie czuwania,serio. Edytowane 30 Marca 2017 przez Maly1115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.03.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) Czy lepiej mieć w domu sprężarkę od gruntówki ,czy na zewnątrz od PC PW. Wbrew wszechobecnej reklamie pomp GW nie zdecydowałbym się umieścić pompę jak czasem widzi się to w folderach w miejscach takich jak kuchnia. Z drugiej zaś strony nie jestem do końca przekonany czy w przypadku pompy PW niefortunne umiejscowienie jednostki zew. w bliskiej odległości od sypialni nie okaże się bolączką inwestora. Edytowane 30 Marca 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.03.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Wbrew wszechobecnej reklamie pomp GW nie zdecydowałbym się umieścić pompę jak czasem widzi się to w folderach w miejscach takich jak kuchnia. Z drugiej zaś strony nie jestem do końca przekonany czy w przypadku pompy PW niefortunne umiejscowienie jednostki zew. w bliskiej odległości od sypialni nie okaże się bolączką inwestora. Trzeba też pamiętać o usytuwaniu względem okien sąsiada aby nie "wychodować" sobie wroga za płotem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysti 30.03.2017 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Jeszcze trzeba tego sąsiada mieć Jeśli zdecydowałbym się na pompę PW to umiejscowiłbym ją przy kotłowni, zupełnie po przeciwnej stronie do strefy nocnej domu. Widzę, że dyskusja odpełzła od pierwotnego pytania o odwierty, ale rozumiem przez to, że gruntowa pompa ciepła w moim przypadku nie ma uzasadnienia wobec możliwości zastosowania pompy PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.03.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Jasiek, w moim przypadku nie miałbym z tym najmniejszego problemu ale możesz mieć racje bo różni ludzie stąpają po ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.03.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Jasiek, w moim przypadku nie miałbym z tym najmniejszego problemu ale możesz mieć racje bo różni ludzie stąpają po ziemi. Są działki i są działki... Tak samo jest z ludźmi... Mając małą działkę wsadzisz takiego kloca z wentylatorami gdzieś za chałupą tak aby ci nie przeszkadzał a może okazać się że akurat sąsiad ma okna na wprost tego i zaczyna mu to działać na uzębienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.03.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) U mnie taka PW nie dała by zbytnio rady, działka zbyt blisko pól. Bałbym się o lamele.Wracając do tematu, nie wydaje mi się by bliskość rzeki rzutowałaby zbytnio na możliwość wykonania odwiertów pod DZ. Mogę się mylić. Na FM jest instalator, który wykonuje odwierty do 50 m, uważam, że powinieneś jego zapytać? A może sam tu zajży i się wypowie? Edytowane 30 Marca 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 31.03.2017 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Mieszkam 500m od Wisły odwierty mam po 30 m i od 3 lat wszystko działa. A do tego temperatury DZ zaskakująco wysokie, że Pixis do dziś mi nie wierzy, że sprawdzałem termometry Tak więc nie bój się odwiertów po 30 m - działają tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 31.03.2017 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Mieszkam 500m od Wisły odwierty mam po 30 m i od 3 lat wszystko działa. A do tego temperatury DZ zaskakująco wysokie, że Pixis do dziś mi nie wierzy, że sprawdzałem termometry Tak więc nie bój się odwiertów po 30 m - działają tak samo Zwłaszcza, że bliskość rzeki , która nie prędko wyschnie powoduje, że nawet te krótkie odwierty będą w większości zanurzone w wodzie (zapewne starorzecze ). Jak wiadomo woda to doskonałe źródło ciepła, zwłaszcza płynąca a tego można się w Twoim przypadku spodziewać. Ja bym się nie bał, tylko w ciemno robił te 30m odwierty, zwłaszcza, że mniej papierologi wymagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysti 31.03.2017 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 ^^ Tylko problem polega na tym, że jeśli natrafią na raptem kilku metrach na żwir to nie przejdą głębiej, a co mi po czterometrowych odwiertach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.03.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Przy odpowiednim sprzęcie napewno się przebiją.Pierwsza ekipa, która u mnie robiła odwierty nie przebiła się poniżej 50m. Również twierdziła, że głębiej nie da rady.Kolejna takiego problemu już nie miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 31.03.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 ^^ Tylko problem polega na tym, że jeśli natrafią na raptem kilku metrach na żwir to nie przejdą głębiej, a co mi po czterometrowych odwiertach Przejdą, u mnie też jest żwir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts