oberwatorPC 31.03.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Odpowiednim sprzętem zrobią wszystko. Ale jak wiadomo odpowiedni sprzęt kosztuje a jak kosztuje to odwierty też kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 02.04.2017 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Odnoszę wrażenie, że na żwiry nie potrzeba żadnego hiendowego sprzętu.To czym wiercono u mnie wyglądało jak sklecone ze śfagrem w stodole. Odpowiednia płuczka, trochę samozaparcia i w żwirku idzie jak złoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 16.06.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Witajcie, Zaczynam budowę domu na południu Polski i jestem na etapie wyboru ekipy, która wykona kompletny montaż gruntowej pompy ciepła. Mieszkam w miejscowości, przez którą w bliskiej odległości od mojej działki (kilkaset metrów) przepływa Wisła. Usłyszałem dzisiaj, że mogę mieć problem z odwiertami metodą płuczkową z racji niewielkiej różnicy poziomów między działką a rzeką. Po prostu odwierty po dokopaniu się do poziomu rzeki mogą być zasypywane żwirem uniemożliwiając dalsze prace. Dlatego zaproponowano mi zamiast dwóch odwiertów po 90 metrów np. 6 odwiertów po 30 metrów. Czy takie rozwiązanie ma sens? Sprawdziłem dostępne mapy topograficzne okolicy i rzeczywiście okazuje się, że rzeka jest raptem 3-4 metry niżej od poziomu mojej działki. Działka jest nieduża, nie mam możliwości rozłożenia poziomego kolektora. Czy mogę zatem zapomnieć o pompie? Pozdrawiam Witam, Pytanie o możliwości wykonania odwiertu należy przede wszystkim skierować do specjalistycznej firmy wykonawczej, która bazując na wiedzy, doświadczeniu oraz wizji lokalnej jest w stanie zaproponować optymalne rozwiązanie. W kwestii samych odwiertów większą wydajność uzyskamy z tych o większej głębokości, przy ich mniejszej liczbie.Natomiast technicznie nie ma problemów z wykonaniem większej ilości odwiertów o mniejszej głębokości. Jeżeli będą problemy z wykonaniem odwiertów, alternatywnym rozwiązaniem jest zastosowanie powietrznej pompy ciepła, która pobiera ciepło niskotemperaturowe bezpośrednio z otoczenia budynku. W razie pytań – jestem do dyspozycji. Pozdrawiam, _______________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts