Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duzy pokoj dla dziecka?

jak duzy powinien byc pokoj dla dziecka?  

163 użytkowników zagłosowało

1. 1. jak duzy powinien byc pokoj dla dziecka?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę że ok. 12-15m/2.Bedzie mu służył nie tylko do spania ,ale i zabawy ,odrabiania lekcji.Wiech

Chyba dalam zle opcje - bo np. moj projektant twierdzi ze 12,5 to za malo, ale 15 to juz ok.

Moj synek ma teraz pokoj 24 m2 - jest to wg. mnie duzo za duzo.

Ale mysle ze 12 to za malo - minimum 15 ale 20 to juz max.

Natomiast duzo moich znajomych mowi - "no co ty gadasz 12 to wystarczajaco dla dziecka"

Stad moje pytanie na forum.

Tylko ze dalam przedzial 11-15 a powinnam chyba dac do 12 a potem 13-15 - bo z rozmowy z ludzmi widze ze jest duza roznica pomiedzy 12 a 15.

Ale zawinelam :o

W efekcie w projekcie mam 15 - mieszcze sie wiech w Twoim przedziale :D

pozdrawiam

U mnie jest 15 m i mogłoby być trochę więcej, no może 18. Przeciwny jestem natomiast pomysłowi garderób dla dzieci. Wycinanie 2.5m z 15 pomniejsza wnętrze i narzuca sposób jego urządzenia. Dzieci i tak nie mają takiej ilości ubrań jak dorośli (wyrastają) a trzymanie np. zabawek w garderobie to przesada.

bedi,

nie wnikająć szczególy domu BK, garderoba jest pewnie usytuowana przy skosach domu i w ten sposób można te przestrzeń lepiej wykorzystać. sporo jest takich projektów które maja 3 sypialnie na poddaszu i każda ma swoja garderobą np. projekr KORONA. ale z tego co wiem to BK stawia parterówkę

http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/D08r.jpg

3 i 6 to sypialnie, 4 i 5 to garderoby, gdyby nie one to pokój 3 miałby 17 m a 6 miałby 12

uważam że to super rozwiązanie - w garderobach będzie dużo półek pod sam sufit - na ubrania, buty, nieużywane rzeczy których pewnie sie nazbiera

garderoba jest super też na trzymanie zabawek i masy innych rzeczy które trzyma się w szafkach, dzięki temu będzie mniej mebli, które zagracają pomieszczenie, i nie zgodzę się z tym że dzieci mają mało ubrań, moja córka ma ich masę

poza tym w garderobach można się chować - już słyszę piski moich dzieciaków jak się bawią w chowanego :wink:

Nasze dzieci (teraz maja 5 i prawie 9 lat) maja w mieszkaniu male pokoiki, duzo dla nich za male. W nowym domu ich pokoje beda takiej samej wielkosci (19.4 m) i uwazam, ze sa to idealne parametry. Ksztalt pokoi przypomina lekki prostokat, nie sa ani kiszkowate, ani nie uwazam ze beda za duze, po prostu beda "rosly" razem z dziecmi. Pozdrawiam

Moi chłopcy mają pokoje o powierzchni 20 oraz 25 m^2.

Być może w tej chwili sa one dla nich cokolwiek duże. Niemniej Synowie będą coraz to starsi i potrzebowali więcej powierzchni dla swych celów. A przecież trudno oczekiwać by ich pokoje zwiększały swą powierzchnię wraz z ich wiekiem.

Pamiętajcie, że pokój 12 metrowy być może wystarczający dla 3-5 lataka staje się zbyt mały dla nastolatka. I nie ma się co odwoływać do swego dzieciństwa i "kiszkowatego pokoiku" w bloku dzielonego wraz z rodzeństwem. Czasy się zmieniają i standardy także.

Wowka,

ale pamiętaj że nie każdego stać na budowanie takich dużych domów

gdyby moje dzieci miały pokoiki po 20 m zamiast po 12 byłoby to 16 metrów więcej

16 metrów x 1500 PLN daje 24 tysiące większe wydatki

co jest niebagatelną kwotą

mówiąc o ogrzaniu większych pokoi - w skali roku to są spore sumy

trudno, dzieci będą się musiały zmieścić w swoich pokojach bo mnie po prostu nie stać na większy dom

Wowka,

ale pamiętaj że nie każdego stać na budowanie takich dużych domów

gdyby moje dzieci miały pokoiki po 20 m zamiast po 12 byłoby to 16 metrów więcej

16 metrów x 1500 PLN daje 24 tysiące większe wydatki

co jest niebagatelną kwotą

mówiąc o ogrzaniu większych pokoi - w skali roku to są spore sumy

trudno, dzieci będą się musiały zmieścić w swoich pokojach bo mnie po prostu nie stać na większy dom

BK

A jaki jest metraż Twojego domu? Bo ja przy 109 m2 pow. uż. mam pokoje dla dzieci ok. 20 m2 nie licząc skosów.

Zgadzam się z Wowką, że w obecnych czasach trudno mówić, że 8-9 m "mnie wystarczało i sie wychowałem". Przy małych dzieciach wydaje się, że mają za dużo przestrzeni, ale czas szybko leci i okazuje sie, że nasze prawie dorosłe maleństwa nie mają gdzie przyjmować większej liczby gości (tak, tak szarańcza schodzi sie stadami), siedzą sobie na głowach, podłogach i gdzie tylko się da. A jak będzie im ciasno to wybędą - a to byłaby szkoda. Może warto zamiast wielkiej małżeńskiej sypialni (wykorzystywanej przez ok. 7-8 godzin na dobę) i innych dużych pomieszczeń, zadbać o potrzeby dzieci (pokój sypialny+pokój do pracy+pokój gościnny+kafejka internetowa+sala koncertowa+....... w jednym).

[ (pokój sypialny+pokój do pracy+pokój gościnny+kafejka internetowa+sala koncertowa+....... w jednym).

Oj Anna - bardzo podoba mi sie ten pomysl - ale ten pokoj musialby byc nie pokojem dla dziecka a salonem 40 m2 :D

No ja mam teraz w projekcie 15 m2 pokoje dla dzieci ( przed przeprojektowaniem mialy po 12 m2). Budujemy dom parterowy 130 m2 + poddasze.

Tylko ze ja mamy koncepce taka ze:

w tej chwili mam duze poddasze do wykozystania .

teraz chcemy zrobic tam jedna duza przestrzen - tzn. bez podzialu na pomieszczenia - i tam zrobic biuro ( biurko z kompem, regaly itp.)

Czesc mieszkalna zas cala na parterze.

W przyszlosci natomiast planujemy gore przeznaczyc dla dzieci - zrobic 2 duze pokoje ( ktore beda zawieraly to co Anna pisze) + 2 lazienki ( nie duze).

Natomiast biuro moje i meza z gory przeniesiemy na dol ( polocze dwa pokoje ktore teraz beda zajmowaly dzieci).

Poddasze mamy juz nawet zaprojektowane na przyszlosc.

Pozdrawiam wszystkich :D

Może garderoba ma sens pod skosami, ale w domu parterowym gdzie ich nie ma jest to marnowanie powierzchni którą musisz zostawić w garderobie na komunikacje. Gdyby w to miejsce wstawić szafę to komunikacja zostałaby włączona do reszty pokoju. Akurat w projekcie BK pokoje dzieci są bardzo małe i powiększenie ich o 2.5 bardzo by się przydało.

Po drugie, w przyszłości dziecko będzie miało większą swobodę w aranżacji swojego pokoju (wstawienie jakiejś maszyny do ćwiczeń, pianina itp. ).

BK - pytanie zadane przez Agnieszkę brzmiało - Jak duży powinien być pokój dla dziecka? I w pytaniu nie było słowa więcej. Nie było słowa mniej.

Dlatego też udzieliłem odpowiedzi takiej jakiej udzieliłem. I swoją opinie dalej podtrzymuję.

Pozdrawiam

BK - pytanie zadane przez Agnieszkę brzmiało - Jak duży powinien być pokój dla dziecka? I w pytaniu nie było słowa więcej. Nie było słowa mniej.

Dlatego też udzieliłem odpowiedzi takiej jakiej udzieliłem. I swoją opinie dalej podtrzymuję.

Pozdrawiam

Tak , zadalam pytanie jak duzy pokoj dla dziecka jest wg. was najlepszy.

I myslalam tu raczej o dzieciach ( co dla nich najlepsze) a nie co bedzie ekonomiczniejsze dla nas. Odpowiedz Wowki jak najbardziej mnie satysfakcjonuje :p

Pozatym budujac dom nawet maly 100 m2 to nie duzo drozej wyniesie mnie jego budowa jesli dodam po 3 m2 do dwu pokoi dzieciecych.

Nie mniej jednak kazda odpowiedz daje przemyslenia,

pozdrawiam :D

a je będę bronić wielkości pokoi swoich dzieci i garderoby

to się tak mówi - powięszenie tylko o parę metrów ale wiemy że każdy metr kosztuje

poza tym moje dzieci nie spędzają całego swojego czasu w pokojach - więcej czasu spędzają w salonie, a jak będzie ogródek, to pewnie w ogródku

a garderoba jest niezbędna - pozwoli mi to zaoszczędzic sporo miejsca - w meblach jakie mogłabym dać w powiększonym pokoju nie zmieszczę tego wszystkiego co zmieszczę w garderobie na półkach po sufit.

czyli w efekcie będzie więcej miejsca w mniejszym pokoju z garderobą niż w większym bez

moja córka ma teraz 10 m2 i jest OK, ale gdyby zrezygnować z szafek w jej pokoju albo ograniczyć do minimum a więszość rzeczy upchać w garderobie, byłoby naprawdę fajnie, jeszcze zostałoby miejsce na mini foteliki i stolik (do przyjmowania gości)