Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duzy pokoj dla dziecka?

jak duzy powinien byc pokoj dla dziecka?  

163 użytkowników zagłosowało

1. 1. jak duzy powinien byc pokoj dla dziecka?

Recommended Posts

Jako zwolenniczka małych pokoi odpowiadam - 10m - bo lubię przytulne pomieszczenia :)

To po co budujesz dom? Nie lepiej kupic kawalerke 30 m2 ? :p :wink:

Magdzia a jaki duzy salon u Ciebie bedzie?

Magdziu przeslalam Ci priva,

Pozdrawiam

A.

Nie, w kawalerce mieszkaliśmy parę lat i mam dosyć. No a dom, to dom. Salon mam dość spory - 37m, ale to bedzie miejsce dla calej rodziny, a sypialnia to co innego. Właśnie mi się przypomniało - miałam kolegę, któego rodzice mieli duży dom. On z siostrą urzędowali na górze. On miał wielki pokój z wydzielonymi strefami - sypialną, wypoczynkową (miał nawet komplet wypoczynkowy ze skóry i stolik do tego - nastolatek!!!). No i jak były jakieś imprezy, a były u niego często, to na tym "wypoczynku" lądowały osoby, ktore już "odpadły" - czyli nietrzeźwe, bo tam nikt nie zaglądał i nikt tam im nie przeszkadzał w "wypoczywaniu". Natomiast cała impreza (poza ew. tańcami) odbywała się na podłodze - wszyscy siedzieli w kółku na środku na dywanie. Bo ludzie lubią siedzieć "w kupie" a duża przestrzeń temu nie sprzyja.

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my się czasami zastanawiamy czy aby ten dom nie za duży ...

bo cała 4-osobowa rodzina nieraz okupuje jedną kanapę (niestety nierozkładaną i nie narożną, taka zwykła sofa w kolorach ochronnych - nie widać śladów po soczkach, jogurtach etc - dzieci :lol: ) w ogóle to siedzimy razem na kupie i dzieci to raczej nie potrzebują osobnych pokoi, nawet jak do córki przychodzą koleżanki, to brat (2 lata) nie przeszkadza, jest raczej atrakcją, wymyślają mu różne zadania i trochę się z niego nabijają ... a on się cieszy że może się z nimi pobawić ...

więc raczej nie mamy obaw co do wielkości pokoi

hahahah Magdzia - tak to bywa ze skorzanymi wypoczynkami.

Ja swojemu dziecku nie kupie takowej bo jak widze ceny to mi oczy wychodza :o :wink:

Owszem ludzie lubia w kupie siedziec ale rozsadnie - nie jeden na drugim - np. 4 osoby/m2 - eh to by bylo okropne :wink:

Hmm... A my właśnie wczoraj taki wypoczynek kupiliśmy i jest piękny i mięciutki i przytulny :D

A podobno w kupie raźniej. A wielkośc domu zaczyna mnie przytłaczać - mówię coś do mojego męża - i nigdy nie wiem, czy mnie słyszy, czy nie, nie wiem, gdzie jest... W naszej kawalerce MUSIAŁ mnie słyszeć, bo nie miał innego wyjścia. A zwłaszcza mnie przeraża metraż kiedy przychodzi sobota i zaczynam sprzątać. A juz przeklinam te metry jak kończe sprzątać i kręgosłup mi wypada...

No ja mam teraz mieszkanie 100m2. Faktycznie jak maz jest w kuchni to moge 5 razy wolac a on potem mowi ze nie slyszal - ale kto wie czy to wina metrazu czy "wielkiej" checi sluchania mnie.

Co do sprzatania - nie nawidze!!!!!

I dlatego wieksza czesc domu przeznacze na pokoje dla dzieci - a co niech sprzataja :p :wink:

No ja mam teraz mieszkanie 100m2. Faktycznie jak maz jest w kuchni to moge 5 razy wolac a on potem mowi ze nie slyszal - ale kto wie czy to wina metrazu czy "wielkiej" checi sluchania mnie.

Co do sprzatania - nie nawidze!!!!!

I dlatego wieksza czesc domu przeznacze na pokoje dla dzieci - a co niech sprzataja :p :wink:

Z tymi mężami i ich słuchem, a zwłaszcza z PAMIĘCIĄ to tak jest. Czasem zastanawiam się, czy nie założył gdzieś "pluskwy" bo słyszy za dużo, więcej, niz prawa fizyki pozwalają, a czasem mam wrażenie, że biedak ogłuchł...

A jeśli chodzi o sprzątanie - no fakt, jak dzieciaczek większy, to niech sam sprząta swój bałagan. Ale znam też domy, gdzie mamusia z odkurzaczem, a dziecko najwyżej nogi uniesie, żeby mama odkurzyła pod nimi...

PS: poświęcenie totalne dla dziecka kosztem innych nie jest równe dojrzałej miłości matczynej. :D

[/url]

gaga czyzbys chciala solidaryzowac sie z mezami , ktorzy narzekaja ze od kad pojawil sie potomek spia sami?? :wink:

magdzia moj synek przez dluzszy czas nie chcial w domu sprzatac zabawek. Jakie bylo moje zdzwienie jak uslyszalam od pani w przedszkolu ze moja pociecha sprzata nie dosc ze po sobie to jeszcze po innych bardzo dokladnie. Podobno jak wchodzil do przedszkola po porannym spacerze pierwsze co mowil to - co tu taki balagan?? :p

A w domu kurcze nie !

Ale teraz za to zmienil tok myslenia - (nie lubi isc spac po bajce )-mowi ze nie pojdzie spac dopoki nie posprzata wszystkich zabawek - a sprzatanie zajmuje mu conajmniej godzine ( widac ze juz glowka pracuje ! :p :wink: )

a wracająć do pytania z poczatku tego wątku... :wink: :lol: :lol:

w moim domku rozmiary pokoi dziecięcych wynikły z projektu.Dzieciaki zajęły 2 wolne pokoje na poddaszu i ich wielkość jest około 16 m.kw.

pozdrowionka

Tak ale poddaszowe 16 to mniej niz parterowe 16. Ale bardzo podobaja mi sie poddaszowe pokoje dzieciece , sa bardzo przytulne.

Kucze... mozna powiedziec ze kobiety prawie zdominowaly ten watek :) Musze cos napisac, zeby bylo sprawiedliwie...

Do rzeczy... u nas pokoje dziecinne beda mialy po 17m2, liczone na powierzchni podlogi. Pokoje na poddaszu, wiec czesc pod skosami (jakies 4.5m2 w kazdym pokoju). Jako ze dzieci beda na poczatku male ;), to na starcie maja po 17m2 powierzchni uzytkowej, a im szybciej beda rosly tym powierzchnia uzytkowa mniejsza :D :D

W projekcie pokoje byly wieksze (po. ok. 21m2) ale mialy moim zdaniem jedna zasadnicza wade - znajdowaly sie na polnocnej stronie domu. No i podjelismy decyzje, ze sie zamieniamy stronami swiata i dzieciaki laduja na poludniowej stronie, a nasza sypialnia i lazienka na polnocnej. Jak sloneczko im zajrzy do pokoju, to zyskaja (jeszcze) wiecej optymizmu :) a nam slonce w sypialni i tak nie jest koniecznie potrzebne. A poza tym to nasze okna beda od strony ulicy - czyli my mamy na wszystko oko, a koledzy dzieciakow nam szyb kamykami nie powybijaja :D

Sam sie wychowalem w bloku na 8m2 (nawet niecalych) ale to duzo za malo. Dzieci w roznym wieku maja rozne potrzeby, male musza miec miejsce na rozsypanie klockow, wieksze na zaproszenie kilku osob. A koledzy i kolezanki dzieci nie zawsze chca siedziec w salonie pod czujnym okiem mamusi. Wiec kazde musi miec swoja enklawe chocby nie wiem jak bardzo lubilo spedzac czas z reszta rodziny. Uwazam ze te 16-20m2 dla malego czlowieczka jest w sam raz.

Pozdrawiam

Brzuzens

No i brzuzens ( kurcze ale trudno to napisac) zgadzam sie z Toba.

Dobrze ze sie zamieniliscie z dziecmi stronami swiata - tez bym tak zrobila.

Teraz pokoje dla dzieci u mnie sa od strony wschodnio - poludniowej niby dobrze ale nie zadawala mnie to ze po poludniu nie bedzie tam za duzo slonca.

Ale mialam do wyboru - albo zrobic salon od strony wschodnio -poludniowej a pokoje dla dzieci od poludniowo - zachodniej albo odwrotnie.

czy dobrze wybralam? :roll:

w poludnie slonce bynajmniej bedzie wszedzie :p

a po południu i tak będziecie wszyscy siedzieć razem w salonie...a tam będzie dużo słońca!A nie osobno w swoich"norach" :wink: :lol:

owszem , ale po poludniu to zakladam ze dzieci jeszcze musza odrobic czasem lekcje w swojej norze :p

Dokladnie :) Poza tym im dzieci starsze, tym wiecej swobody potrzebuja. Agacka, naprawde wszystkie popoludnia spedzalas z rodzicami w salonie? :p :D

Pozdrawiam