Agacka1719499039 08.09.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 brzuzens Wszytkich może nie... ,ale lubię takie życie w kupie...gdzie mamy czas dla siebie i dzielimy się przeżyciami i wspomnieniami...takie są plany co wyjdzie opowiem po jakimś czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 08.09.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Wiecie co, po tym wszystkim sama zaczełąm sie zastanawiać, czy nie za małe są te nasze pokoje dla dzieci (10 i 11 m2). Aż weszłam wczoraj do obydwu i stwierdziłam, że... jest tam naprawdę dużo miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 08.09.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Magdzia,wstaw łóżeczko, biurko, szafę na ciuchy i parę innych niezbędników i wtedy poatrz - puste pomieszczenia zazwyczaj są duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 08.09.2004 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 O maksiu jak sie ciesze ze Cie tu widze drogi sasiedzie brzuzens a co miala niby robic popoludniami innego?? Magdzia a ustawione masz te pokoiki czy takie pusciutkie narazie? Bo wiesz moja siostra niemajac wyboru musiala przeznaczyc dla dziecka pokoj 11 m2. Ustawila komodke, szafe cos tam jeszcze i jak przyniesli lozeczko to sie okazalo ze musieli kanty szlifowac na okragle aby weszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 08.09.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 maksiu,jak pokoje o pow. 13 i 19 m2 moga być identyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 08.09.2004 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 maksiu, jak pokoje o pow. 13 i 19 m2 moga być identyczne? oj Wojtek Maksiu napisal niemal identyczne 12,83 i 18,89 . W kazdym razie sa podobne - kazdy ma 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 08.09.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 O maksiu jak sie ciesze ze Cie tu widze drogi sasiedzie brzuzens a co miala niby robic popoludniami innego?? Magdzia a ustawione masz te pokoiki czy takie pusciutkie narazie? Bo wiesz moja siostra niemajac wyboru musiala przeznaczyc dla dziecka pokoj 11 m2. Ustawila komodke, szafe cos tam jeszcze i jak przyniesli lozeczko to sie okazalo ze musieli kanty szlifowac na okragle aby weszlo Ależ skąd! Jak można mieć w domu puste pomieszczenie? Zaraz sie coś znajdzie, żeby tam to trzmać. W jednym mamy kino domowe (pomieszczenie, gdzie oglądamy filmy, nie mylić z zestawem kina domowego, bo tego nie mamy), w drugim jest wszystko, bo nie mamy szaf, gdzie możnaby to poukłądać, czyli leżą na podłodze ciuchy, pościel, książki itp. itd. I nadal wydają mi się to duże pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 08.09.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 A może tak dwa salony jeden dla rodziców drugi dla dzieci. A sypialnie do spania i ewentualnie do nauki jak dzieci urosną, bo takie maluszki to najchętniej przy mamie lub tacie w kuchni przy stole lekcje odrabiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 08.09.2004 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 A może tak dwa salony jeden dla rodziców drugi dla dzieci. A sypialnie do spania i ewentualnie do nauki jak dzieci urosną, bo takie maluszki to najchętniej przy mamie lub tacie w kuchni przy stole lekcje odrabiają. O nie , moje dziecko nie bedzie lekcji odrabialo na kuchennym stole. Zawsze znajde czas aby usiac normalnie z dzieckiem przy biurku i odrobic lekcje czysto a nie z drzemem , maslem i jeszcze Bog wie czym. Moj synek ma teraz 4 lata . kupilismy mu stolik z krzeselkami odpowiednimi do jego wzrostu i wieku. Razem tam malujemy, rysujemy i wyklejami. Tylko ze on na siedzaco a ja na kucaco - jak wstaje to nog nie czuje I po co dwa salony - to bym dopiero dzieciaczka nie widziala Jeden duzy salon jest wystarczajacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 08.09.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 A mnie koncepcja "salonu" dla dziecka nawet się podoba.Choć "salon" umieściłam celowo w cudzysłowie.Tyle tylko, że ja patrzę z perspektywy rodzica trochę wyrośniętego już dzieciaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.09.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 wojtek62; masz racje rąbnąłem się... miało być 12,83m2 i 12,89m2... ale forumowicze są jak zwykle czujni :D agnieszka: rowniez witam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 08.09.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Myślę że dla dziecka jest to bez różnicy czy ma pokoik 10 m2 czy 15 m2 czy nawet 25 m2. Nie jest. Już gdzieś na początku o tym pisałem. Nasze (dorosłych) "pokoiki" służą li tylko do spania. Gdy ktoś nas odwiedzi, albo gdy chcemy coś zrobić to korzystamy z przestrzeni wspólnej (salon) nierzadko wyganiając z niej dzieci (idź się pobawić do swojego pokoiku). W drugą stronę to nie działa. Wprawdzie od wielkiego dzwonu dajemy pociechom w pacht salony, ale na codzień rzadko to się zdaża. Pokoje dzieci służa im jako sypialnia+gabinet (do nauki)+bawialnia+składzik podręcznych skarbów. Dlatego robienie dla dzieciaków pokoików po 9m2 jest głupotą. I owszem - łóżko i biurko się zmieści. Ale ciężko w takich warunkach zrobić jakieś spotkanko >4 osób. Mały pokoik to zawoalowany komunikat "jak chcesz się spotkac z przyjaciółmi to wyjdź z domu". Większy pokoik to większy ...porządek - można zostawić rozłożone tory, albo budowlę z klocków. Większy pokoik to możliwość wspólnej nauki, zabawy, a nawet pozostawania przyjaciół na noc (ważne jak kto mieszka dalej od miasta). W każdym razie IMHO sypialnia dla dorosłych może mieć minimalne "technicznie uzasadnione" wymiary (nawet 3x3 - byle się łóżko i szafa zmieściły). Ale pokiki dzieci winny być tak duże jak to możliwe. PS. Moje chłopaki mają "pokoiki" po 40 m2 +kanciapy (naprawdę to mniej bo to poddasze, więc skosy) i niewiele mniejszy pokój wspólny +własna łazienka. Nasza sypialnia ma 12 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olka 08.09.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 POkój musi być duży. około 20m2 Mam chyba kompleksy, bo w dziecinstwie nie miałam swojego pokoju, to teraz mojej dzidzi zrobię tylko JEJ piękny, własny, duży pokój. Mam nadzieję, że później będzie go sprzątała sama . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.09.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Olka skończą ci się kompleksy jak będziesz miała to sprzątać. A jak ktoś ma lub planuję większą ilość np. x*20m2. Powodzenia i giętkiego kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 08.09.2004 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Jasiu jakze podobne mamy poglady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 08.09.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Olka skończą ci się kompleksy jak będziesz miała to sprzątać. A jak ktoś ma lub planuję większą ilość np. x*20m2. Powodzenia i giętkiego kręgosłupa. Wiesz - dzieciaki mają 7 lat tylko przez rok, a od 12 roku już nie są takie bałaganiarskie. Jeśli jeszcze mają swoje królestwo (a nie współdzielone) to zaczynają o nie same dbać. U nas zasada jest prosta: w pokoikach ma być porządek, a do kańciap nie zaglądamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 08.09.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 kroyena,sprzątanie to problem rodziców do pewnego wieku, później to dzieciaki nawet ie chcą by ktoś im robił rentgena w pokoju, więc by znacząco ułatwić sobie sprzątanie proponuje zainstalowac w domu odkurzacz centralny - na etapie budowy koszt niewielki a wygoda jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 08.09.2004 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Do 12 roku życia ( córa miała wtedy 9) dzieci dzieliły wspólny pokój . Potem Cora została na włościach( 18m) a Synkowi oddaliśmy naszą ( 9 m) sypialnię.Jak mieszkały razem były ciągle awantury...własnie o sprzątanie , dzielenie pokoju na moją i twoją polowę itp ....Od momentu zamieszkania osobno - koniec kłótni a w pokojach błysk Szczególnie u Dawida - rano przed pójściem do szkoły- mógł przyjmować Krolową Angielską- taki miał porządek.Garderoby przy pokojach są super, ale przy malych dzieciach - uważałabym- kompletny bajzej na kółkach-wrzucanie rzeczy bez opamiętania ,pomieszanie z poplątaniem Jeśli mogę doradzić mlodym Rodzicom, to najwazniejsza w wychowaniu jest KONSEKWENCJA. Polecenie wydane przez Ciebie -MUSI -być sprawdzone jak zostalo wykonane.Dzieciaki są sprytne i szybko wyczują ,że mogą oszukiwać ( najpierw w drobnych sprawach ,a w przyszlości .....).Zasada kochaj i kontroluj -powinna obowiązywać conajmniej do 18 lat. ale zboczyłam od tematu..... ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 08.09.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Ew-ka,nie zboczyłaś z tematu - Twoje słowa to kwintesencja tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.09.2004 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 A potem dzieciaki wyjdą z domu, a powierzchnia do sprzątania zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts