Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duzy pokoj dla dziecka?

jak duzy powinien byc pokoj dla dziecka?  

163 użytkowników zagłosowało

1. 1. jak duzy powinien byc pokoj dla dziecka?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak sobie czytam i mysle gdzie i w którym kierunku ida wasze dewagacje. podsumowujac , sadze , ze biorac pod uwage standart , wielkosc i inne bajery, które im damy /bo chcemy dla nich jak najlepiej/ nigdy nam nie wyjda z tych gniazdek...... no , bo po co do mniejszej kawalerki- nie, a na lepszy standart ich na poczatku moze byc nie stac. :) sama nie wiem czy dobrze robie dajac wiecej niz '' tzw. wasza norma''. :o Moja znajoma dała tzw. poddasze ok. 80 m. , kiedy corka miała 17 lat\a jak wyjdzie z domu to rodzice mieli góre

:wink: :wink: zaadoptowac na sypialnie i garderoby/ . córunia ma teraz 30-stke i pomieszkuje z przyszłymi , bo zaden nie chce jej zapewnic takiego standartu. :wink:

Wiem, ze to tez wynik wychowania , ale warto tez nie przesadzac z nadgorliwoscia w tym wzgledzie. :D :wink: :wink: :wink: :wink: TEZ SIE ZASTANOWIE, HA HA...

marcenka - trudno tu zastosować jakąś regułę. Po ślubie mogłam spokojnie zamieszkać z moimi rodzicami, mieć praktycznie wydzielone mieszkanko, ale wybrałam wynajmowane mieszkanie i harówkę, żeby najpierw kupić właśne, później zacząć budować jakiś domek. Więc nie wiem, czy to zależy od standardu. Ale skoro jest miejsce, albo mozna go wygospodarować - dlaczego tego nie zapewnić? Nie ukrywam, że wybierając projekt patrzyłam na pokoje dziecinne pod takim kątem, żeby miały tę powierzchnię ciut większą niż 10 m2. Rozumiem potrzebę samotności, pogaduszek "od serca" czy zorganizowania spotkania niekoniecznie pod czujnym okiem matki. Oczywiście, wszystko to można zrobić na każdej powierzchni. Przyjęcie podłogowo-poduszkowe również jest fajne :wink:.

Też miałam problem w wyborze wielkości pokoi dla dzieci. Zostało po 18,5m, po podłodze 20. Nie wiem jak taki pokój będzie wyglądał ze skosami. Jak będą za duże zrobie garderoby w skosach i pokoje zstaną po 16m. Moje dzieci teraz mają malutki pokoik i zawsze są z nami w dużym. Tu się bawią, jedzą i lubią spędzać czas. Ja się nie wypowiadam jak jest dobrze i ile powinien mieć pokój dla dziecka, ponieważ jak dziecko przyzwyczajone jest być z rodzicami to trudno mu będzie spędzać czas samotnie w swoim pokoju. Jeśli chodzi o moje dzieci to sobie tego nie wyobrażam. Moja starsza córka wychowała się w akademiku w jednym pokoju i jak wynajeliśmy mieszkanie, a ona miała duży pokoik nigdy w nim nie siedziała. Tak jest do tej pory.

Trudny temat, bo trzeba go traktować indywidualnie.

Widze, ze jednak nie ma reguły. reguła jest dobrze je wszystkie wychowac, by pózniej same potrafiły sie starac i budowac fajne domki. Moze złapia bakcylka. :D

Jak widac w kazdym pokoiku beda szczesliwe i tylko my głowimy sie jaki bedzie odpowiedni metraz. :wink: / ale swoja droga 16m. powinno im wystarczyc do tego brudzenia , bo przeciez nie inaczej :D :D :D

Widze, ze jednak nie ma reguły. reguła jest dobrze je wszystkie wychowac, by pózniej same potrafiły sie starac i budowac fajne domki. Moze złapia bakcylka. :D

Jak widac w kazdym pokoiku beda szczesliwe i tylko my głowimy sie jaki bedzie odpowiedni metraz. :wink: / ale swoja droga 16m. powinno im wystarczyc do tego brudzenia , bo przeciez nie inaczej :D :D :D

Moja corka ma teraz pokoj 18m2 z wlasna lazienka i garderoba i wcale w nim nie przebywa. Lekcje odrabia w salonie na podlodze , tak jej najwygodniej. Za dwa miesiace przeprowadzamy sie do nowego domu i wybrala sobie pokoj 12m2 z garderoba. Chce miec tam tylko zrobiona sypialnie bez biurka, komputera itd. Miala do wyboru pokoj 20m2 , ale nie chciala . Corka ma 16 lat jest jedynaczka i tez staramy sie zeby nic jej nie brakowalo , ale tez uwazam ze nie ma znaczenia w jakim pokoju dziecko sie wychowa tylko jak. Wiadomo , ze wszyscy chcemy dla naszych dzieci jak najlepiej . Moja rodzina najwiecej czasu spedza w salonie i na tarasie jak jest cieplo , do naszych sypialni dosyc duzych chodzimy tylko spac . Akurat w naszym przypadku najwazniejszy jest salon . Jezeli chodzi o to jaki pokoj dla dziecka to mysle , ze taki jaki moge dac dziecku.

Ew-ka, Agnieszka, mam nadzieję, że Wasze wróżby sie nie sprawdzą, że nie oszaleję na punkcie dziecka. Pewnie dlatego, że jestem jedną z tych egoistycznych kobiet, które dziecka nie uważają za konieczność w życiu. Mam prawie 30 lat, dziecka nie mam i na razie nie planuję. Może kiedyś. A jeśli już, to napewno nie będę go rozpieszczać. Mnie rodzice nie rozpieszczali i ja też nie lubię rozpieszczonych dzieci. No, ale oczywiście, jak ktoś ma miejsce w domu, to jasne, że lepiej zrobić większe pokoje w ogóle, nie tylko dla dzieci.

:lol: ale się uśmiałam czytając Twój post - długo nie chciałam zdecydować się na dziecko i mam (albo miałam) podobny poglądy, jeżeli chodzi o wychowanie dzieci. Jeszcze będąc w ciąży byłam "twarda" :wink: .

a dzisiaj no cóż .... staciłam głowę dla tego małego "Potworka" i tańczę, jak mi zagra :oops: .... i jestem strasznie szczęśliwa.

A wracajac do tematu - pokoje po 16m2 i są identyczne (no prawie bo są lustrzanymi odbiciami), aby nie było w przyszłości kłótni .. a ja mam mniejszy, ty jaśniejszy itp.

Do dziś nie mogę wybaczyć :wink: mojej siostrze, że miała większy pokój!

A wracajac do tematu - pokoje po 16m2 i są identyczne (no prawie bo są lustrzanymi odbiciami), aby nie było w przyszłości kłótni .. a ja mam mniejszy, ty jaśniejszy itp.

Do dziś nie mogę wybaczyć :wink: mojej siostrze, że miała większy pokój!

:p :p :p tez dla dzieci planuje takie same pokoje :p

Pisałam we wcześniejszym poście ,że oddajemy dzieciakom całe poddasze ( miały być 2 pokoje + łazienka) . Teraz jak stanęła więźba i moja córa zobaczyła tę przestrzeń ,która ją czeka powiedziała ,że nie chce takiego wielkiego pokoju :evil: I co ja mam teraz zrobić ? Nastawiać ścianek i zrobić jeszcze inne pokoje ? Na co mi to ?

Dzisiaj ( niedziela ) idziemy po obiedzie na budowę i ostatecznie będziemy ustawiać ( wirtualnie) ścianki na poddaszu , bo w przyszlym tygodniu przychodzi dekarz i muszę wiedzieć ,gdzie stawiać okna dachowe ......

MAŁE DZIECI -MALY KŁOPOT , DUŻE DZIECI ....

Magdzia - masz rację - daj dzieciom ( kiedyś ) to co masz a nie będa marudziły :wink:

• 11 months później...
  • 3 years później...

trochę odświeżę wątek :D bo się się już zakurzył

Mam pytanko, czy ktoś może mi dać namiar na wątek, jeśli taki powstał, z pomysłami aranżancji pokojów/pokoi 8) dla dzieci? - oczywiście wiem, ze przy okazji dzienników pojawiają się pokoje, ale ja właśnie bym tak chciała w jednym wątku :lol:

Chodzi mi oczywiście o Wasze pokoje, a nie te takie wypicowane przez sprzedawców mebli ;)

rzućcie proszę jakimś linkiem, z góry dzięki

ps. już nieaktualne, dałam radę i znalazłam wątek - chciałam usunąć posta, ale tu się chyba nie da.. :x :roll: