Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup nowej działki skrzynka elektryczna

salkometer

Recommended Posts

Witam, nie wiem czy dobrze opisze mój problem, ale spróbuje dokładnie jak mogę :)

Otóż planuję zakup działki rolnej z miejscowym planem zagospodarowania itd.

Budowe domu, prawdopodobnie rozpocznę za jakieś 2 lata.

Obecny właściciel działki podpisał jakiś czas temu umowę (została chyba wystawiona faktura) na postawienie skrzynki elektrycznej przy działce. Skrzynka jeszcze nie jest postawiona.

Czy w związku z tym, będę musiał płacić za prąd którego nie będę używał? Za tak zwany przesył?

Z tego co czytam na forach, to po postawieniu skrzynki, zaraz trzeba założyć liczniki, inaczej można dostać karę do zapłaty, czy to prawda?

Co powinienem zrobić, zeby ewentualnie nie ponosić aktualnie nie potrzebnych dodatkowych kosztów.

Postawienie skrzynki to wykonanie przyłącza, kolejnym etapem jest podpisanie umowy o przesył. Nie ma umowy nie ma płacenia. Oczywiście pokryć trzeba koszty wykonania przyłącza, ale te wziął na siebie poprzedni właściciel. Dodatkowo nawet zawrzesz umowę to można ją zawiesić na jakiś czas i nie płacić. Tak jest w PGE, jak jest u innych nie wiem.

Nie przesyłu a koszty wykonania przyłącza ktoś musi ponieść. Żeby płacić rachunek za korzystanie musisz podpisać umowę, poprzedzoną odbiorem wykonanego przyłącza tj musi zostać założony licznik, zabezpieczenie, no i określenie trafy ponoć można od razu wnioskować o docelowe przyłącze na taryfę G czyli domową.

Właśnie PGE będzie stawiać skrzynkę, tak czytam czytam i zrozumiałem ze jak skrzynka pojawi się na działce to automatycznie muszę ponosić koszty tzn przesyłu energii, pomimo ze z niej nie korzystam.

W umowie na wykonanie przyłącza powinien być podany określony czas na podpisanie umowy, nie pamiętam dobrze ale u mnie to było coś koło 3-6 miesięcy. Są też zadeklarowane kary umowne, na jakieś niskie kwoty, aczkolwiek nikt chyba na to nie patrzy. U mnie od wykonania przyłącza do podpisania umowy na dostawę prądu minęły ponad dwa lata - nic nie płaciłem.

Czyli jak dobrze rozumiem, jeżeli skrzynka pojawi się na działce to teoretycznie będę musiał podpisać umowę z dostawca (w ciągu określonego okresu)?

Z tego co mi pośrednik sprzedaży mówił, to została wystawiona faktura a chyba żadnej umowy nie było podpisanej.

Edytowane przez salkometer