Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Zastanawiam się nad doborem materiału do ocieplenia poddasza. Na skosy planowałem dać 30cm wełny skalnej, natomiast na suficie podwieszanym zachęcony pozytywnymi opiniami kilku użytkowników forum ok 40cm celulozy. Dach dwuspadowy, strych nieocieplony, nieużytkowy, żadnego włazu również nie planuję. Nasyp celulozy wypełni każdą szparę, co w przypadku ułożenia wełny na podwójnym stelażu nie zawsze jest regułą. Czy układ złożony z dwóch rodzajów izolacji będzie funkcjonować prawidłowo? Z góry dziękuję za wszelkie opinie.

A sprawdzałeś oferty na granulat z wełny ROCKWOOL ?

Od wielu lat sprzedajemy GRANROCK - termoizolację, którą można ułożyć na stropie czy suficie podwieszanym.

Dzięki temu masz niepalne, trwałe ocieplenie z granulatu ze sklanej wełny.

Tu krótki film z wdmuchiwania: https://youtu.be/nQ782byk18A

• 4 weeks później...

Mnie martwi jedna sprawa. Sufit mam 40 cm poniżej jętek na konstrukcji dwupoziomowej. Jak przygotować tego typu konstrukcję pod nasyp takiej ilości materiału? Znalazłem w sieci ciekawą dyskusję i dało mi to do myślenia.

Cyt:

" Problem polega jednak na czymś innym. Obciążenie które jest dopuszczalne dotyczy KONSTRUKCJI SUFITU, Pan natomiast chce obciążyć płyty g/k warstwą izolacji o ciężarze 16 kg/m². To płyty będą obciążone tym ciężarem, a nie konstrukcja sufitu, a to oznacza prawie na pewno ich oderwanie od profili CD i to niezależnie iloma wkrętami Pan tę płytę przykręci."

Edytowane przez Pnd
Link teklamowy

Obciążenie granulatem ze skalnej wełny GRANROCK to 30 kg/m3. Nasypać go można na folię paraizolacyjną. Musi to być folia o większej wytrzymałością na rozrywanie niż inne produkty dostępne na rynku. Proponuję aktywna paroizolacja grub. 0,4 mm ROCKTECT INTELLO Climate plus. Oferujemy również dedykowane taśmy i kleje do łączenia jej na zakładach i do ścian. www.rockwool.pl/produkty/system-rocktect/

Krótki film o wdmuchiwaniu granulatu https://youtu.be/hsToDZrO9E8?list=PLkXJuVHFndKZ-fA9JGI9CZhuCy87rbqv2

• 1 year później...
  • 3 weeks później...