Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY :))

Recommended Posts

Jestem posiadaczem działki rolnej (1100m/2) nad jeziorem (z linnia brzegowa). Plan zagospodarowania wyklucza mozliwosc zmiany kwalifikacji dzialki np. na rekraacyjna. W zwiazku z powyzszym nie moge wybudowac na niej zadnego domku. Slyszalem jednak, iz istnieje tzw. falandyzacja przepisow i postawienie domku na konstrukcji jezdnej (na kolach) lub wystapienie do gminy z informacja o budowie domku gospodarczego.

Jezeli ktos ma jakies doswiadczenia w tej materii prosze o pomoc.

Pozdrawiam

artur

Nie nad jeziorem ale w górach proponowano mi budowe "domku gospodarczego" ponieważ działka była budowlana, a ja chciałem dom letniskowy. Nie udało się - gmina tłumaczyła, że owszem domek gospodarczy, ale tylko wtedy jeżeli zajmuję sie produkcją rolną (parę lat temu takie domki do chyba 35 m2 budowało sie bez szczególnych wymogów). Wyjście znalazłem, ale pytanie dotyczyło czego innego. Pozostaje chyba tylko budynek, który na trwale nie jest zwiazany z gruntem, by być w zgodzie z przepisami. Przekwalifikowanie chyba się nie uda oficjalną drogą.

Finiszant

Ja mam podobny dylemat. Kupiłem ziemię rolną tuż przy lesie i były problemy z odlesieniem. Więc poszedłem do sołtysowej, za 200 PLN wydzierżawiłem na rok 1 ha łąki i od razu dali mi pozwolenie na budowę dla siedliska. Takie sprawy się rozwiązuje albo poprzez kasę albo poprzez kombinowanie. Powodzenia.

Rzeczywiscie kiepsko to wyglada. Mamy podobna dzialke i zanim ja przekwalifikowano na rekreacyjna to sasiedzi, ktorzy przywiezli "woz Drzymaly" musieli zaplacici slone kary za samowole i brak pozwolenia, ktorego wczesniej nie dostali. Wprawdzie dzialki maja obecnie status rekreacyjnych ale zalatwianie czegokolwiek z urzedami gminnym lub powiatowym zabiera duzo czasu i uzerania sie z przepisami, ktorych nikt nie chce zmieniac, bo sie nikomu nie chce.