Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie styro pianą a nierówna powierzchnia (ceramika)

Pod

Recommended Posts

Witam

Zrobiłem jedną mała ścianę tradycyjnym klejem i krew mnie zalewa. Wydajność z worka jakieś 6m2, w porywach 8.

Czy ktoś z was kleił pianą styro do ceramiki? Mam porotherm a jaki on jest każdy wie, odchyły w pionach wynoszą 1cm a czasem i więcej.... do tego stropy monolityczne tak mi zaszalowali że też troche wystają. Czy mimo tak nierównych ścian mogę użyć pianki ? np insta stika ? Godzę się z tym że wiecej pójdzie materiału ale na pewno zoszczedze czas. Jak gruba może być warstwa kleju po docisnięciu płyty? max to 1cm, 2cm ? a jaka minimalna? Jakoś bede musiał wypełnić te nierówności...

Drugie pytanie to kwestia poziomych fragmentów do ocieplenia, czyli np balkon od dołu, mam też wypuszczone pietro na parterem o 1m na jednej ścianie. JAk to można kleić pianką jeśli schnie ona okolo 15min. Mam trzymać płytę tyle czasu żeby mi nie spadła? Podstawialiście coś? Wydaje mi sie to bez sensu....

Ja kleiłem pianą (właśnie min Insta Stick) cały dom - bez kołkowania, też ceramika i żadnych problemów (jakoś wielkich odchyłek/nierówności nie miałem, ściany pion trzymają bez problemu - nie wiem czemu u Ciebie taka kicha? Na balkonikach nakładaj tafle styropianu z opóźnieniem kilku min (w zależności od temperatury zewn), będzie się trzymało. Grubości spoin min/max masz w opisie technicznym piany - teraz już nie pamiętam dokładnie.

Ok zrobiłem dzis z 8m2 i wnioski:

-klej w piance nie nadaje się do krzywych ścian gdzie odchyłki w pionie sa wieksze niż 5mm. Po prostu przy grubości kleju powyżej 5-7mm staje sie on słaby. Zrobiłem test na małych klockach styro. Przykleiłem jeden kawałek ze spoiną kleju o grubości minimalnej 2-4mm i po 3h kawałek nie do zerwania. Obok kawałek przyklejony ze spoiną 5-8mm, po 3h ciężko zerwać ale da się i klej rozrywa się w połowie, troche też rozrywa styropianu. Trzeci kawałek spoina kleju powyzej 1cm - kawałek można zerwać używając średniej siły, styro nienaruszony, klej rozrywa w połowie. Więc jeśli decydujemy się na piankę to musimy mieć równe ściany najlepiej bloczki BK, do ceramiki raczej to się nie nada, bo porotherm bywa bardzo nieregularny.

-widziłem reklamę że pianką klei się 7 razy szybciej niż zwyklym cementowym. Bzdura to jest. Klei się szybciej ale może z 1.5 raza szybciej a nie 7. Dlaczego? O tym niżej.

-płyty nakleja się wygodnie i szybko bo są leciutkie i łatwo je docisnać, ale co z tego skoro po ustawieniu pionów i krawędzi idealnie, idziemy sobie przygotować kolejną płytę, wracamy po 5 minutach a nasza idealnie ustawiona płyta jest juz wypchnięta przez klej o jakieś 3-4mm. I ustawianie poziomicą od nowa... To bardzo spowalnia pracę. Próbowałem dłużej odczekać niż zalecane na puszcze max 5min i kleiłem z opóznieniem np 7min, niestety czasami płytę i tak wypychało np po 10, 15 minutach, czasami zostawała na miejscu... nie wiem od czego to zależało. Ścianę miałem w miarę pionową, szczelinę na klej podobną - około 1cm.

-wydajność na porothermie niestety jest bardzo niska, starcza na okolo 7-8m2. Może za dużo dawałem kleju na płytę, no ale fragmentami miałem sporo miejsca miedzy płytą a murem i musiałem.

-pianka nie nadaje sie w ogole do klejenia sufitów i poziomych fragmentów murów, przynajmniej ja tego nie opanowałem. Nawet odczekując 10min od nałożenia płyta nie przywiera idealnie do sufitu i potrafi bardzo opaść. Trzeba ją podtrzymywać przez kolejne 5-7min. Co daje ponad kwadrans na jedną płyta... masakra. Poziome fragmenty dużo szybciej się robi zwykłym klejem, mimo że ciezki (ale trzyma od razu).

-pianka nie daję szans na poprawki, jak płytę za mocno dociśniemy i chcemy ją poprawiać odsadzając od muru, zrywamy wiązania kleju.

-plusem pianki jest oczywiście wygoda nakładania (kolo 20s na płytę), płyty są lekkie, no i nie musimy co chwilę przerywać pracy żeby mieszać klej.

Robiłem test na kawałkach płyt wiec wiem jaka jest wytrzymałość w zależności od grubości spoiny. Przy dużych lukach miedzy płłytami a ścianą nie warto kleić pianą. Za słabo trzyma. Jakie były twoje spoiny, jakiej grubości ? Mialeś równe ściany?

Jeśli bede podpierał płyty to przecież mi wepchnie tą płytę za głeboko albo ją wykrzywi. Czego używaleś do podpierania? Co robić jak już kleisz z rusztowania? przecież nie mozesz podeprzeć np deską o rusztowania bo chodząć po nim wszystko sie buja. To jest ogromna wada pianki a mało kto o tym pisze.

Nie bardzo mogę Ci pomóc, ale chyba coś robisz źle. U siebie nie miałem żadnych problemów z opadaniem/wypychaniem płyt (po kilku testach na początku, z czasem "dojrzewania" piany na styropianie). Fakt - kładłem latem, może to jest ta różnica. Co prawda ściany z porothermu mam w miarę proste, ale w kilku miejscach (np przy wieńcach betonowych) miałem szczeliny ok 1,5cm i tam też dobrze się trzyma (tam, gdzie miałem wątpliwości robiłem testy podobnie jak Ty).

Kleiłem be kołków, z rusztowania, żadnych podpórek nie dawałem. Z drugiej strony to istotny jest pion ocieplenia - nierówności i tak zeszlifujesz tarką.Są też różnice pomiędzy pianami - Insta stick kupowałem wysyłkowo, jak mi brakło (faktycznie zużycie jest wyższe od tego w opisie, ale wolałem nie oszczędzać) to dokupiłem w lokalnej hurtowni inną markę (chyba BASF) - i trzeba było od nowa się uczyć, wspomniany czas "dojrzewania" się zmienił.

Ja akurat jestem zadowolony i polecam ten sposób, sam też ponownie bym go zastosował). Nie jestem zawodowcem - wcześniej kleiłem tradycyjnie klejem z worka garaż i werandę - dla mnie piana to zdecydowanie szybsza metoda, bez targania wiader i mieszania - o ile szybsza to raczej zależy od wprawy wykonawcy.

• 2 years później...
Panowie, przymierzam się w weekend do wyklejnia cokolu 30cm wysokości XPS 150mm grubości. Mam fundamenty ocipelone XPS 100, teraz chce zrobić ten cokół + dołożyć folie kubełkową i obsypać ziemią. Dlaczego większość z Was nie stosuje dodatkowo kołków mocujących oprócz pianki ? Jak łaczyliście ocieplenie fundamentów z warstwą która już ociepla ściane ? czy usuwaliście wystającą warstwę izolacji poziomej ?