katopo 01.04.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Witam, rozważam utwardzenie placu na podwórku bloczkami betonowymi. Co wy o tym myście? Nie chodzi o estetykę tylko o efekt i koszty. Pod takie bloczki podłoże mogę przygotować sam i sam je ułożyć a z kostką już by tak łatwo nie było.Dodam że po tym placu będą jeździły pojazdy po 10-20 ton. Jakie macie doświadczenie z takim wykorzystaniem bloczków betonowych?Widziałem taki plac w firmie niedaleko mnie i tam jeżdżą tiry po 40 ton i nic się złego z tym nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.04.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Witam, rozważam utwardzenie placu na podwórku bloczkami betonowymi. Co wy o tym myście? Nie chodzi o estetykę tylko o efekt i koszty. Pod takie bloczki podłoże mogę przygotować sam i sam je ułożyć a z kostką już by tak łatwo nie było. Dodam że po tym placu będą jeździły pojazdy po 10-20 ton. Jakie macie doświadczenie z takim wykorzystaniem bloczków betonowych? Widziałem taki plac w firmie niedaleko mnie i tam jeżdżą tiry po 40 ton i nic się złego z tym nie dzieje. Nie wiem co widziałeś, ale zastanawia mnie czym sie różni podłoże pod kostkę a pod te bloczki? Wiem że grubość elementu inna. Aby plac wytrzymał cięzki transport ma znaczenie głównie podliże a nie wykończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katopo 02.04.2017 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Widziałem też jak przygotowywali podłoże w tej firmie. Mieli wybrane ziemi i w to miejsce z 10cm żwiru i na to skoczek potem kanoldy i znowu skoczek. Nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy211 21.04.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Też chce utwardzić teren na czas budowy i gruszka betonowa mnie przeraża około 40 ton. Działkę mam dość mokrawą i grząską. Autem da sie po niej jeździć bez większego problemu ale takie potwory po kilkadziesiąt ton mogą sie wkopać po maske (przynajmniej takie mam obawy) Moje koncepcje to: 1. wyłożyć 2 pasy (jeden pod każdą linie kół) z płyt drogowych betonowych od zjazdu do miejsca gdzie bądą jeździć (25m), ciężar samochodu powinien sie rozłożyć równomiernie pod płytami i powinno być git, niestety koszt to jakieś 50zł/m2 i kładzenie tego cholerstwa tylko przy uzyciu ciężkiego sprzętu. 2. Taśma/mata gumowa, przenośnikowa koszt to około 20zł/m2 grubość maty to około 3cm ze zbrojeniem. używa się je niby do utwardzenia placów i składowisk. Jest tańsza i łatwiej ją rozwinąć i zwinąć. Mam niestety obawy że jak wjedzie na nią gruszka to ciężar auta spowoduje zwinięcie sie jej dookoła kół bo masa nie rozłoży się tak jak w przypadku płyt betonowych. Niby powierzchnia też jest duża ale nie jest tak sztywna jak w przypadku betonu. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.04.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Na te 3-4 wizyty gruszki, wynajmij pompę lub pompo-gruszkę. Sięgnie z drogi do najdalszego miejsca budowy i nie będzie musiała jeździć po działce. Zakosztuje cię to max 1000 PLN. Droga dojazdowa do działki rozumiem że przejezdna dla takiego sprzętu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy211 21.04.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Na te 3-4 wizyty gruszki, wynajmij pompę lub pompo-gruszkę. Sięgnie z drogi do najdalszego miejsca budowy i nie będzie musiała jeździć po działce. Zakosztuje cię to max 1000 PLN. Droga dojazdowa do działki rozumiem że przejezdna dla takiego sprzętu ? Działka przy drodze powiatowej wiec dojazd luzik. Jak widze to gruszkopompy mają zasię około 20m co może być maławo ale same pompy widze ze 30+ więc z drogi może walić. Nie rozwiąże to jednak problemu z dostawą bloczków itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts