Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

utwardzenie placu z bloczków betonowych

Recommended Posts

Witam,

rozważam utwardzenie placu na podwórku bloczkami betonowymi. Co wy o tym myście?

Nie chodzi o estetykę tylko o efekt i koszty. Pod takie bloczki podłoże mogę przygotować sam i sam je ułożyć a z kostką już by tak łatwo nie było.

Dodam że po tym placu będą jeździły pojazdy po 10-20 ton.

Jakie macie doświadczenie z takim wykorzystaniem bloczków betonowych?

Widziałem taki plac w firmie niedaleko mnie i tam jeżdżą tiry po 40 ton i nic się złego z tym nie dzieje.

Witam,

rozważam utwardzenie placu na podwórku bloczkami betonowymi. Co wy o tym myście?

Nie chodzi o estetykę tylko o efekt i koszty. Pod takie bloczki podłoże mogę przygotować sam i sam je ułożyć a z kostką już by tak łatwo nie było.

Dodam że po tym placu będą jeździły pojazdy po 10-20 ton.

Jakie macie doświadczenie z takim wykorzystaniem bloczków betonowych?

Widziałem taki plac w firmie niedaleko mnie i tam jeżdżą tiry po 40 ton i nic się złego z tym nie dzieje.

Nie wiem co widziałeś, ale zastanawia mnie czym sie różni podłoże pod kostkę a pod te bloczki? Wiem że grubość elementu inna.

Aby plac wytrzymał cięzki transport ma znaczenie głównie podliże a nie wykończenie.

• 3 weeks później...

Też chce utwardzić teren na czas budowy i gruszka betonowa mnie przeraża około 40 ton. Działkę mam dość mokrawą i grząską. Autem da sie po niej jeździć bez większego problemu ale takie potwory po kilkadziesiąt ton mogą sie wkopać po maske (przynajmniej takie mam obawy)

Moje koncepcje to:

1. wyłożyć 2 pasy (jeden pod każdą linie kół) z płyt drogowych betonowych od zjazdu do miejsca gdzie bądą jeździć (25m), ciężar samochodu powinien sie rozłożyć równomiernie pod płytami i powinno być git, niestety koszt to jakieś 50zł/m2 i kładzenie tego cholerstwa tylko przy uzyciu ciężkiego sprzętu.

2. Taśma/mata gumowa, przenośnikowa koszt to około 20zł/m2 grubość maty to około 3cm ze zbrojeniem. używa się je niby do utwardzenia placów i składowisk. Jest tańsza i łatwiej ją rozwinąć i zwinąć. Mam niestety obawy że jak wjedzie na nią gruszka to ciężar auta spowoduje zwinięcie sie jej dookoła kół bo masa nie rozłoży się tak jak w przypadku płyt betonowych. Niby powierzchnia też jest duża ale nie jest tak sztywna jak w przypadku betonu.

guma.jpg

Co myślicie?

Na te 3-4 wizyty gruszki, wynajmij pompę lub pompo-gruszkę. Sięgnie z drogi do najdalszego miejsca budowy i nie będzie musiała jeździć po działce. Zakosztuje cię to max 1000 PLN. Droga dojazdowa do działki rozumiem że przejezdna dla takiego sprzętu ?

Działka przy drodze powiatowej wiec dojazd luzik. Jak widze to gruszkopompy mają zasię około 20m co może być maławo ale same pompy widze ze 30+ więc z drogi może walić.

Nie rozwiąże to jednak problemu z dostawą bloczków itd.