Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga wewnętrzna/warunki zabudowy

Recommended Posts

Witam,

Posiadam działkę której kończę podział na kilka mniejszych z myślą sprzedania części z nich. Droga została wytyczona na 6m szerokości 90 długości, po każdej ze stron "drogi wewnętrznej" są 3 działki po 10 arów, więc mam kilka pytań odnośnie jej wykonania. W tej chwili cały ten teren to po prostu łąka, a droga ma zapewnić dojazd do działek na czas budowy. Działka to okolice Tarnowa woj. małopolskie.

1. Jaka jest szansa że gmina wykupi taka drogę i ją wykona? a jeżeli nie to

2. Czy droga musi mieć fizycznie minimum 5m szerokości aby móc uzyskać pozwolenie na budowę? (dojazd jest od drogi asfaltowej do dwóch działek pozostałe 4 są za nimi)

3. Czy wykorytowanie na 40 cm zasypanie gruzem następnie" kamieniem" wystarczy?

4. Jaki będzie orientacyjny koszt lub jaka ilość materiału będzie potrzebna? zamówienie koparki, materiału, większość prac chciałbym wykonać samodzielnie

5. Czy potrzebuję jakąś zgodę z gminy na jej fizyczne wykonanie?

6. Gdzie pytać o materiał oczywiście tak żeby nie przepłacić?

Druga część to warunki zabudowy. Posiadam warunki zabudowy na całą działkę dla 6 domów jednorodzinnych i czy po podziale będę musiał ponownie wystąpić o warunki zabudowy dla każdej z działek? Czy da się te warunki zabudowy przenieść na podzielone już działki?

pozdrawiam

Jarek

Ja właśnie jestem na etapie podziału działek. Mam podobnie jak Ty, z tym, że u mnie wyjdzie 8 działek po ok.10 arów. Jednak moja planistka twierdzi, że droga musi mieć 10m szerokości, a Ty masz 6. Jest jakaś podstawa prawna ile minimum powinna mieć szerokości droga wewnętrzna? Czy to juz ustala gmina?

Minimum szerokosci drogi to 5m ale o to trzeba spytać w urzedzie dla danego rejonu.

Zgody na utwardzenie twojej prywatnej drogi nie musisz mieć, przynjniej nie slyszalem żeby ktokolwiek kiedys taką zgodę musiał załatwiać. Gmina na pewno nie wykupi twojej drogi, zapomnij o tym że ją sfinansują. W najlepszym razie możesz im ją podarować - czasami tak ludzie robią żeby potem mieć łatwiec z przyłączami, utrzymaniem drogi itp.

Utwardzenie metra drogi w typowych warunkach glebowych to okolo 100zł/mb.

1. raczej na pewno nie :) po co takie koszta gminie ? z tego co mi wiadomo urzędy umywają ręce od takich rzeczy a szkoda powinien być jakiś przepis :)

2. gminy określają samodzielnie plany zagospodarowania tam mogą ci kazać ile powinna mieć, najwygodniej to 6m

3. na początek pewnie tak potem jak się będą budować i tak to rozjeżdża i wyjdzie błoto, najlepiej dolicz do ceny działek koszt zrobienia drogi kostka brukowa i tak będzie najlepiej dla przyszłych właścicieli działek bo nie będą musieli się dogadywać

4. koparka za godzinę około 600zł co do kamienia musisz szukać w okolicy albo z jakiejś kopalni ceny są różne w zależnośći co ci potrzeba

6. osoba która kupi działkę będzie się już o to martwiła ( ona występuje do urzędu o przeniesienie warunków koszt chyba 45-55zł)

U mnie w planie jest szerokość 6 m, geodeta przed podziałem uzgadniał wszystko z gminą z tym że na końcu działki jest 10 lub 12 "zatoczka" przynjamniej musi byc w planie. odnośnie jej wymiarów wszystko zależy od gminy.

Właśnie tylko czy z całej działki będę mógł przenieść warunki zabudowy na te mniejsze?

Jak nie to kolejne bujanie się z tematem 2 miesiące

Właśnie tylko czy z całej działki będę mógł przenieść warunki zabudowy na te mniejsze?

Jak nie to kolejne bujanie się z tematem 2 miesiące

To już przenoszą właściciele tych działek idą do Ciebie tylko o podpis takiego druczku że zgadzasz się na przeniesienie warunków zagospodarowanie blebleble

i tyle

4. koparka za godzinę około 600zł co do kamienia musisz szukać w okolicy albo z jakiejś kopalni ceny są różne w zależnośći co ci potrzeba

Skąd wziałeś taka cene? U mnie w duzym mieście ceny od 80 do 100zł/h. Czasami trzeba dorzucić za drogę jeśłi jest daleko.

To już przenoszą właściciele tych działek idą do Ciebie tylko o podpis takiego druczku że zgadzasz się na przeniesienie warunków zagospodarowanie blebleble

i tyle

I mogę przenieść na wszystkie 6 ? bo wlasnie jak staralem sie o warunki zabudowy załaczylem mapke z zamierzonym podziałem i umiejscowienie domów.

Bo ktoś mi powiedział że po podziale będę musiał starać się jeszcze raz o warunki zabudowy na każdą z osobna?

Powiem jako niedawny nabywca działki, świadomy konieczności dojazdu do niej - z góry pomijałem wszystkie kompleksy działek gdzie do więcej niż jednej prowadził dojazd węższy niż 7metrów.

6 metrów to kiszka, która może prowadzić do jednej działki, jak po drodze znajdują się inne działki to masakra - jak ktoś zaparkuje na ulicy to śmieciarka już musi się przeciskać, jeszcze gorzej jak będzie u kogoś impreza i więcej aut zaparkuje, co by już nie mówić o tym, że raz z jednej raz z drugiej ktoś zaparkuje i trzeba jechać slalomem na wstecznym.

Pomijam zupełnie aspekt jakiejkolwiek przestrzeni dla pieszych na takim ciągu. Dopiero droga szerokości 8m daje wygodę urządzenia chodnika i jezdni.

Powiem jako niedawny nabywca działki, świadomy konieczności dojazdu do niej - z góry pomijałem wszystkie kompleksy działek gdzie do więcej niż jednej prowadził dojazd węższy niż 7metrów.

6 metrów to kiszka, która może prowadzić do jednej działki, jak po drodze znajdują się inne działki to masakra - jak ktoś zaparkuje na ulicy to śmieciarka już musi się przeciskać, jeszcze gorzej jak będzie u kogoś impreza i więcej aut zaparkuje, co by już nie mówić o tym, że raz z jednej raz z drugiej ktoś zaparkuje i trzeba jechać slalomem na wstecznym.

Pomijam zupełnie aspekt jakiejkolwiek przestrzeni dla pieszych na takim ciągu. Dopiero droga szerokości 8m daje wygodę urządzenia chodnika i jezdni.

Rozumiem, ale dojazd do pierwszych 2 jest od drogi asfaltowej, a tak naprawdę z drogi wewnętrznej korzystałyby 3 gospodarstwa domowe, oczywiście o ile się sprzeda. Po drugie nikt nie bedzie robił tam chodnika na 70 m. Sam zastanawiam się czy sie tam nie wybuduje więc póki co zamierzam sprzedać łącznie 4 działki