roki12 01.04.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Witajcie, ponad tydzień temu zamontowano nam okna. Jednym z nich jest HST ~2400x2400 + poszerzenie górne 20cm. Generalnie okno chodzi wporządku (chyba). Ale niepokojący jest dla mnie widok okna na pełnym otwarciu, a mianowicie na końcu są 2 odobje na bocznym profilu pionowym. Okno po całkowitym otwarciu dotykając dolnego odboju nie zbliża się do górnego :| , krótko mówiąc bok ruchomej częśći po otwarciu nie jest równoległy do ramy . rysunek obrazujący problem poniżej jest to powód do niepokoju? co i jak posprawdzać? dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 01.04.2017 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Zamyka sie ?Po stronie klamki.szczelina jest rowna od gory do dolu ?Spac spokojnie i zajac sie dalszymi pracami na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roki12 02.04.2017 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 generalnie okno trzyma piony, szczelina od strony zamka jest na całej szerokości równa, okno do tego chodzi lekko i przyjemnie. od spodu jest podklinowane po wewnętrznej i po zewnętrznej. Najciekawsze jest to, że rama zewnętrzna po obu stronach również trzyma piony. Pierwsza myśl była, iż rama jest zwichrowana, dziś posprawdzam jeszcze kąty w narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 02.04.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 A nie pomyslales przez chwile ze tak ma byc ? Dol zatrzymuje ruch skrzydla a gora umiemozliwia jego podbicie i wpadniecie z prowadnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 02.04.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Gorny odboj u wielu producentow wogole nie wystepuje.Szukasz dziury w calym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roki12 02.04.2017 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 właśnie pomyslałem na odwrót, skoro rama części ruchomej po otwarciu nie jest równoległa do ramy stałej to mówię coś chyba nie tak z tym oknem.wydaje mi się, że powinny być równoległe. okno po zwolnieniu hamulca i odsunięciu 1cm leży idealnie równolegle, w lini ramy.ale dlaczego po drugiej stronie tak to wygląda to nie mam pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.04.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 roki12, Zaniepokoiło mnie to pdklinowanie Twojego HSa, mógłbyś zamieścić fotki tych klinów? PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roki12 02.04.2017 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) hmm na fotkach jakie posiadam nie widać tego, jutro postaram się uchwycić i zamieszczę zdjęcie jak to wygląda.Generalnie pod HST mam podmurówkę 8cm, do 3mm udało się ją wypoziomować. Kliny, o których wspomniałem to takie plastikowe podkładki (prostokątne) o różnych grubościach. chyba coś takiego http://allegro.pl/podkladki-dystansowe-34-5-do-okien-1000-sztuk-i6392283209.html?reco_id=40b3648b-17d9-11e7-8437-6c3be5bb21e8&ars_rule_id=201 Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez roki12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roki12 03.04.2017 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 zamieszczam fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 03.04.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Jesli dobrze widze tylko 5 puktow podparcia a to blad montazowy.Odleglosc miedzy punktami 20 maks 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 03.04.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 jest 8 punktów podparcia, 8 od wewnątrz i 8 na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 03.04.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Jesli to aluplastowy prog tylko z tworzywa to za malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 03.04.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Nie odnoszę się do zdjęcia powyżej, ale gdzie jest napisane, że 8 podkładek na szerokości 2400 mm to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 03.04.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) 2400. Pierwsza na wysokości pionowej części ościeżnicy.Druga po drugiej stronie także na wysokości ościeżnicy2400 / 30 = 8Czyli tak na pierwszy rzut okna 10 punktów podparciaMylę się ?Odstępstwem może być dodanie od dołu poszerzenia ze wzmocnieniem a takowego tu nie widzę. Widzę natomiast rozstaw co ok 40 cm. A to we wszelkich instrukcjach jakie miałem okazję poznać jest o min 30% za rzadko Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez Ok**se Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ted Bear 04.04.2017 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 zamieszczam fotkę [ATTACH=CONFIG]385762[/ATTACH] Nie słuchaj kolegi z OknoHouse ze szukasz dziury w całym. Problem jest i to widać. Po to są odbije aby spełniały swoją funkcję. Chyba ze każdy z nich jest innej grubości ale raczej wątpię. Być może jest źle oszklone. Po stronie klamki jest równo natomiast po drugiej stronie jest może za bardzo wyparte. Martwią mnie te podkładki pod progiem wielce prawdopodobne ze w tych miejscach będzie Ci przemarzalo w zimie. Swoją drogą ktoś Cię ładnie naciagna na tego hs-a. Wymiar taki dziwny 2400x2400 zazwyczaj tego typu konstrukcja sa szersze a niższe. Do tego te poszerzenie od góry. W takich wymiarach to można by zrobić prawie zwykły balkon na skrzydle pośrednim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.04.2017 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 ... Martwią mnie te podkładki pod progiem wielce prawdopodobne ze w tych miejscach będzie Ci przemarzalo w zimie. Swoją drogą ktoś Cię ładnie naciagna na tego hs-a. Wymiar taki dziwny 2400x2400 zazwyczaj tego typu konstrukcja sa szersze a niższe. Do tego te poszerzenie od góry. W takich wymiarach to można by zrobić prawie zwykły balkon na skrzydle pośrednim. Podkładki ? Podaj praktyczny sposób rozwiązania które będzie lepszy? A swojądrogą chciałbym zobaczyć ten balko240x240 sprawnie funkcjonujący. W tej wypowiedzi słowo PRAWIE robi ogromną różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roki12 04.04.2017 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Witajcie, pierwsza sprawa szklenia: chyba nie ma opcji źle to oszklić, bo kąty są zachowane.druga sprawa skoro podkładki są "złe" to jak inaczej wypoziomować okno?trzecia sprawa zwykły balkon to jest lipa i porażka jak dla mnie, mam takowy w mieszkaniu i powiedziałem nigdy więcej.u mnie balkon działałby mniej więcej, tak jak drzwi o szer. 100 cm otwierane do środka na przedpokój o wymiarach 1,5 x 1,5 m - spróbuj wsadzić tam 2-4 osoby i pozwól im wyjść. napisałem również do fabryki z zapytaniem czy to jest ok, dostałem odpowiedź: "Witam, poprawność montażu sprawdzi Pan przy pomocy poziomicy, na ościeżnicy musi być zachowany pion i poziom. Jeśli któryś z elementów ramy nie spełnia tego warunku należy wezwać ekipę, która montowała konstrukcję, powinni poprawić montaż. Z informacji, które Pan przesłał wnioskuję, że skrzydło jezdne swobodnie porusza się po szynach oraz przylega stroną zasuwnicy do ramy i bez problemu zamyka się. W związku z tym na chwilę obecną nie widzę powodów do niepokoju. Pozdrawiam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.04.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 I odpowiedzieli Ci prawidłowo. Jako wieloletni praktyk w montażu HSów powiem tak.Realnie nie ma się do czego przyczepić gdyż w HSie najważniejszy jest poziom prowadnicy po której jeżdżą sanki i prawidłowe równoległe (+-1 mm) przyleganie skrzydła do ościeżnicy po stronie klamki. Nawet jeśli wózki nie są dokładnie ustawione w pozycji podniesienia musi być zachowane prawidłowe przyleganie skrzydła przy zamykaniu.Można mieć zastrzeżenia co do ilości punktów podparcia jak tu już było wspomnianeWypowiedź Ted Bera potraktuj jako żart prima aprilisowy bo do tego się sprowadzaA co do podparciaMusi być wykonane tak jak u Ciebie - od zewnątrz jak i od wewnątrz profilaIlość punktów zależy od rodzaju profila. Przy całkowicie tworzywowym 20-25 cm. Większa odległość powoduje że profil pod wpływem temperatur i ciężaru przesuwanego skrzydła lekko się poddaje. Zwłaszcza gdy zatrzymamy skrzydło akurat w miejscu gdzie sanki są między podparciami Wiem wiem zakrzyczą mnie tu zaraz że to nie tak ale taka jest obserwacja praktycznaPrzy innych porfilach (np. Schuco HS) można sobie pozwolić na odległości 25-30 cmPrzy dodaniu poszerzeń ZE WZMOCNIENIEM dopiero 40-50 cm A u Ciebie wychodzi na to że masz co ok 40 cm, dla mnie to za dużo Dlatego między innymi nigdy nie sprzedałem HS bez choćby profia bazowego ze wzmocnieniem który dodatkowo usztywnia próg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts