Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras - czyli kto panu to tak spi....

coulignon

Recommended Posts

Cześć,

ma taki problem: taras ułożony na podbudowie piasku z cementem.

Po każdej zimie pozostają wybrzuszone miejsca jak na zdjęciach.

Koncepcja tarasu zmieniała się, na początku miał być drewniany na legarach w związku z czym wylaliśmy betonowe słupki na 1 m do ziemi:

100_0673.jpg

Potem drewno odpuściłem i ułożyłem kostkę. Wygląda to tak:

taras.jpg

Przypuszczam że problem leży w tych słupach betonowych pod spodem.

Jak to naprawić?

Wylać betonową płytę na słupki i potem ułożyć kostkę?

Ułożyć xps pod spodem jako opaskę przeciwwysadzinową? Bo zauważyłem że bliżej domu (gdzie jest opaska od płyty fundamentowej) problemu nie ma. Wysadziny zaczynają się 2 metry od ściany domu.

pół metra mniej więcej.

Xps nie zabezpieczy? Przecież tak się robi opaski wokół płyt fundamentowych.

Ale płyty fundamentowe ogrzewane są ciepłem z gruntu i z domowników.:)

Kostka na pewno do ułożenia raz jeszcze.

Zwróć uwagę, aby smugi na kostkach biegły w jednym kierunku, bo bardziej kłuje w oczy niż te fale Dunaju.

Pozdrawiam

Cezary

PS A kostka bardzo ładna, też celuję w ten wzór.

pół metra mniej więcej.

Xps nie zabezpieczy? Przecież tak się robi opaski wokół płyt fundamentowych.

Gdzie budujesz - jaką masz głębokość przemarzania gruntu ? Tegoroczna zima była zdecydowanie chłodniejsza niż 3-4 poprzednie i m.in. zweryfikowała jakość wykonywanych tarasów.

Ps. może kolega Keizen zrewiduje swoje poglądy co do przemarzania gruntu - skoro u ciebie 50cm nie zabezpieczyło przed wysadzeniem to znaczy że poniżej 0 C było znacznie głębiej niż 50 cm.

Podepnę się pod temat, jeżeli można.

Cześć działki na której będzie taras, jest nadsypana "na dziko", co określono jako grunt nN. Planuję zrobić tam taras na słupach betonowych zalewanych. Miejscami jest aż do -2m, nasypu nad gruntem rodzimym. Czy słupy w tych miejscach powinny być robione aż do gruntu rodzimego (-2m), czy można kopać mniej i utwardzić dół wykopu, a na tym słup ?

Podobne pytanie w przypadku ułożenia tarasu z kostki. Trzeba wybrać grunt, aż do warstw nośnych i nawozić nowego z zagęszczaniem ?