Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krok po kroku -byle w dobrym kierunku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

,,,, W końcu kolejne województwo zaczyna działać. Oby tak wszystkie i jak najszybciej.

Radni Sejmiku Województwa Śląskiego przyjęli projekt uchwały antysmogowej dla całego województwa Śląskiego.

Głosowało 41 radnych

Za - 41

Przeciw - 0

Video-relacja z obrad Sejmiku Województwa Śląskiego poniżej:

http://www.jaw.pl/20...elacja-na-zywo/

Czyli wymieniamy kotły na V klasę albo na gaz.

Kotły spełniające wymagania w zakresie emisji zanieczyszczeń co najmniej 3 klasy będą mogły być użytkowane do 01.01.2028 roku - no tylko jak to sprawdzić czy kocioł ma 3 klasę. Z dokumentacji do mojego kotła Kielara ECO2 35 KW nie wynika jaką klasę spełnia. Ma deklarację zgodności z z ustawą o wyrobach budowlanych, ma świadectwo badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" z którego wynika, że kocioł spełnia kryteria standardu energetyczno-ekologicznego ale czy jest to jakaś klasa i wg. jakiej normy to niestety nie pisze :( :( : (

- świadectwo wydane przez ICHPW z Zabrza -

Czyli wymieniamy kotły na V klasę albo na gaz.

Kotły spełniające wymagania w zakresie emisji zanieczyszczeń co najmniej 3 klasy będą mogły być użytkowane do 01.01.2028 roku - no tylko jak to sprawdzić czy kocioł ma 3 klasę. Z dokumentacji do mojego kotła Kielara ECO2 35 KW nie wynika jaką klasę spełnia. Ma deklarację zgodności z z ustawą o wyrobach budowlanych, ma świadectwo badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" z którego wynika, że kocioł spełnia kryteria standardu energetyczno-ekologicznego ale czy jest to jakaś klasa i wg. jakiej normy to niestety nie pisze :( :( : (

- świadectwo wydane przez ICHPW z Zabrza -

Drogi Kolego,

Niestety był czas, gdy kotły co. podlegały pod Dyrektywę Budowlaną, niczym krawężniki, czy inne pustaki. Wymagania były dwa: sprawność wg wykresu (zależna od mocy) oraz ... deklarowany przez producenta poziom emisji CO (jeśli nie zadeklarował, to do 1% = 10.000 ppm). czyli nawet kosz na śmieci z tlącymi się niedopalkami miał szanse przejść. Za to wymagania w stosunku do jednostki badawczej były wręcz zabójcze. NOTYFIKACJA! Ale na szczęście szlag dyrektywę i normę z nią zharmonizowaną PN-EN12809 trafił i weszła PN-EN 303-5:2012 zharmonizowana z Dyrektywą Maszynową.

Świadectwo na Znak Bezpieczeństwa Ekologicznego IChPW było oparte na wymaganiach starszej - dobrowolnej - normie PN-EN303-5:2002 oraz rygorystycznych wymaganiach określonych w przepisach EPA (USA) dotyczących poziomów emisji 16 WWA w tym B(a)P.

Zatem jeśli masz dwa papiery to przez porównanie wymagań wynika, że masz kocioł co najmniej 3 klasy, Czyli jeden z was (oby tylko kocioł) szybciej się sypnie do 2028 roku.

Gorzej z samoróbami i kotłami z "papierami" od ujka Staska. Ale to nie mój, ani twój problem. "Dobra zmiana" szuka kasy, to i w tej działce dość szybko ruszy na łowy.

Producent zawsze działa na swoje ryzyko i swój zysk.

,,,, Świadectwo na Znak Bezpieczeństwa Ekologicznego IChPW było oparte na wymaganiach starszej - dobrowolnej - normie PN-EN303-5:2002 oraz rygorystycznych wymaganiach określonych w przepisach EPA (USA) dotyczących poziomów emisji 16 WWA w tym B(a)P.

Zatem jeśli masz dwa papiery to przez porównanie wymagań wynika, że masz kocioł co najmniej 3 klasy, ,,,,

@czp01 na pewno znajdziesz w swojej DTR kotła, stronę na której została zamieszczona kopia Świadectwo na Znak Bezpieczeństwa Ekologicznego IChPW.

Moje wygląda tak:

Świadectwo_IChPW_R-Eco-1.jpg

,,,, No z tym, że to świadectwo było ważne tak jaka na nim pisze tylko na 3 lata :(

Z tego co zapamiętałem z postów @ZawiJan-a, to 3 lata jest czasem w którym zleceniodawca badania kotła, ma wdrożyć badany kocioł do sprzedaży na rynek.

ps.

Prosiłbym @ZawiJan lub @boluslolusj23 o zweryfikowanie mej wypowiedzi.

Z tego co zapamiętałem z postów @ZawiJan-a, to 3 lata jest czasem w którym zleceniodawca badania kotła, ma wdrożyć badany kocioł do sprzedaży na rynek.

ps.

Prosiłbym @ZawiJan lub @boluslolusj23 o zweryfikowanie mej wypowiedzi.

Tak. To ja pisałem.

Moim zdaniem wyglada to tak...

Uprawniona jednostka badawcza wykonuje stosowne badania i wystawia stosowne świadectwo. Świadectwo posiada oczywiście datę ważności.

Jeśli producent nie wprowadzi wyrobu do sprzedaży w okresie ważności świadectwa - to potem już takiej możliwości mieć nie będzie (niezależnie od wyników badań).

Jeśli producent wprowadzi wyrób do sprzedaży w okresie ważności tego świadectwa - to może go sprzedawać bez żadnych ograniczeń czasowych (także po dacie ważności świadectwa), aż do wejścia w życie innych nowych przepisów, regulujących w inny sposób warunki wprowadzania wyrobu na rynek.

UWAGA!

To jednak jest moja interpretacja.

A że nie jestem prawnikiem, to ta moja interpretacja nie musi być słuszna. Być może jakiś prawnik oceniłby to inaczej.

Tak. To ja pisałem.

Moim zdaniem wyglada to tak...

Uprawniona jednostka badawcza wykonuje stosowne badania i wystawia stosowne świadectwo. Świadectwo posiada oczywiście datę ważności.

Jeśli producent nie wprowadzi wyrobu do sprzedaży w okresie ważności świadectwa - to potem już takiej możliwości mieć nie będzie (niezależnie od wyników badań).

Jeśli producent wprowadzi wyrób do sprzedaży w okresie ważności tego świadectwa - to może go sprzedawać bez żadnych ograniczeń czasowych (także po dacie ważności świadectwa), aż do wejścia w życie innych nowych przepisów, regulujących w inny sposób warunki wprowadzania wyrobu na rynek.

UWAGA!

To jednak jest moja interpretacja.

A że nie jestem prawnikiem, to ta moja interpretacja nie musi być słuszna. Być może jakiś prawnik oceniłby to inaczej.

Jest tak jak piszesz. Pod warunkiem, że po wprowadzeniu do produkcji i sprzedaży producent nie wprowadził tzw. istotnych zmian w konstrukcji. Do nich zalicza się zmiana wymiarów (kształtu) komory spalania, wymiary kanałów konwekcyjnych, zmiana powierzchni wymiany ciepła np. poprzez wyłożenie materiałem pośrednim (np. ceramiką). W przypadku wprowadzenia takich zmian niestety wymagane są ponowne badania w zakresie objętym zmianami.

@czp01 na pewno znajdziesz w swojej DTR kotła, stronę na której została zamieszczona kopia Świadectwo na Znak Bezpieczeństwa Ekologicznego IChPW.

Moje wygląda tak:

[ATTACH=CONFIG]386128[/ATTACH]

Andrzeju, gdyby nie pyl, to bylbyś IV kl. Ale nie musisz się martwić. III obroniona bez problemu. Gdyby ktoś ci chciał to zakwestionować, to daj znać. Jeśli dożyję, to pomogę wyjaśnić.

Pozdro.

Gorzej z samoróbami i kotłami z "papierami" od ujka Staska. Ale to nie mój, ani twój problem. "Dobra zmiana" szuka kasy, to i w tej działce dość szybko ruszy na łowy.

Co to własciwie oznacza ze do 2022 kocioł bez tabliczki trzeba usunąć z kotłowni i zastapić nowym w 5 klasie .Kto to bedzie kontrolował co kto ma w kotłowni i jak to ma wygladac chyba nie sadzicie że wszyscy sie do tego zastosują :no::p

,,,, Prosiłbym @ZawiJan lub @boluslolusj23 o zweryfikowanie mej wypowiedzi.

Dziękuję za obszerne wyjaśnienie.

,,,, Kto to bedzie kontrolował co kto ma w kotłowni i jak to ma wygladac chyba nie sadzicie że wszyscy sie do tego zastosują :no::p

Za funkcję kontrolną, będzie odpowiedzialny marszałek województwa, starosta ,wójt, burmistrza lub prezydent.

To oni wyznaczą odpowiednich pracowników do przeprowadzania kontroli.

ps.

W Czechach rozwiązano to w prosty sposób.

Właściciel kotła, w którym spala się paliwa stałe, musiał sam w odpowiednim terminie dostarczyć dane dotyczące urządzenia jak i stosowanego opału.

Gdy nie posiadał stosownej dokumentacji, wzywał uprawnioną osobę, w celu sporządzenia protokółu.

Andrzeju, gdyby nie pyl, to bylbyś IV kl. Ale nie musisz się martwić. III obroniona bez problemu. Gdyby ktoś ci chciał to zakwestionować, to daj znać. Jeśli dożyję, to pomogę wyjaśnić.

Pozdro.

eee przy sprawności 82%, to raczej nici z IVklasy (poza pyłem)

III jednak broni

III klasa:

sprawność nk= 67 + 6log Q (Q-moc nominalna)

pył do 125mg/m3

CO do 3000 mg/m3

OGC 100mg/m3

IVklasa:

sprawność nk= 82+ 2log Q

pył do 60mg/m3

CO do 1000

OGC do 30

Vklasa

sprawność nk= 87+log Q

pył do 40mg/m3

CO do 500

OGC do 20

Edytowane przez Jarecki79

ps.

W Czechach rozwiązano to w prosty sposób.

Właściciel kotła, w którym spala się paliwa stałe, musiał sam w odpowiednim terminie dostarczyć dane dotyczące urządzenia jak i stosowanego opału.

Gdy nie posiadał stosownej dokumentacji, wzywał uprawnioną osobę, w celu sporządzenia protokółu.

Czyli mozna przyjac ze wystarczy załatwic tabliczke na kocioł i dokumentacje i jakos to przejdzie :D

bolus k..stwo jest dalej posunięte

my tu sobie żyły wypruwamy, robi się dobry produkt a taki wuj jeden z drugim wystawi Ci na znanym portalu aledrogo za 4800 napisze V-klasa, ze spółdzielni ma papiery na Covert-a i na tani badziew idzie papiurek i tabliczunia a czasami tylko napis v-klasa jest a badań żadnych

inny taki zdolny tłoka ostatnio ktm-a wysyłał, też tabliczunia od coverta i głupi urzędnik przepuścił na dotację a co!, tabliczka jest, nazwa jest, papier jest a że kocioł z innej parafii to już broszka...

i na tym tle po co się wściekać,że taki np. solid nie ma retorty jak na badaniach z wolniejszym moto i doszczelnieniem i powieszonym na wysokości....... , to przecież pikuś w porównaniu z takimi wybiegami

Czyli będzie wszystko po "polskawemu" :) a OEP 10 co to za klasa ?? Bo w papierach jest norma na 2002 nie 2012.

Bo na kotły nie powinno być dotacje porostu zakazać produkcji czegoś poniżej klasy 5 i czekać jak reszta wymrze śmiercią naturalną.

Edytowane przez kulibob

od bodajże października ma wejść rozporządzenie o zakazie produkcji <5klasy a sprzedaz do października przyszłego roku

jak masz napisane 2002, to starsza wersja tej normy była max. do 3klasy

nie wiem jakie masz wyniki, wyżej masz to, co jest w nowszej wersji normy, wszystkie parametry emisyjne musza się mieścić, aby zakwalifikować kocioł do danej klasy

w/g tego:

http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/06/se_ekoPlus10.jpg

pył 60 jest graniczny dla IVklasy

zanieczyszczenia organiczne, - OGC??? 70, czyli klasa III - tutaj jednak Bolka trzeba dopytać, czy to takie ma przełożenie tj czy zanieczyszczenia organiczne znaczą to samo co OGC