aisa222 03.04.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Oczyszczalnia wybrana wiec nie o tym.... a o położeniu względem budynku. Doczytałam ,ze osadnik można posadowić zaraz obok pod warunkiem że będzie należycie odpowietrzany przez instalację kanalizacyjną wyprowadzoną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych. Odpowietrzenie instalacji już jest zrobione i teraz pytanie czy to wystarczy czy trzeba dodatkowo ciągnąć z osadnika te odpowietrzenie ?? Może to głupie pytanie ale ja baba i mam dość użerania się z instytucjami i urzędnikami !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 03.04.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Miła "babo" Otóż nie można tak jednoznacznie odpowiedzieć Tobie na pytanie. Czy wystarczy to jedno? Otóż oczyszczalnia powinna mieć swoje odpowietrzenie, dodatkowe aczkolwiek wiele, wiele razy klienci decydowali się tylko na pion w budynku. Jesli oczyszczalnia będzie blisko pionu to powinno dać radę pociągnąć to do góry. Wszystko też zależy od tego jak daleko będzie osadnik w lini prostej od pionu, czy masz jakieś przewężenia na kanalizacji (częśto zdarzają sie na strychu), czy dużo jest kolanek i różnych skrętów powyżej 45 stopni. Raczej powinno wystarczyć to co masz, ale zwróć uwagę na elementy o jakich napisałem. Oczyszczalnia wybrana wiec nie o tym.... a o położeniu względem budynku. Doczytałam ,ze osadnik można posadowić zaraz obok pod warunkiem że będzie należycie odpowietrzany przez instalację kanalizacyjną wyprowadzoną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych. Odpowietrzenie instalacji już jest zrobione i teraz pytanie czy to wystarczy czy trzeba dodatkowo ciągnąć z osadnika te odpowietrzenie ?? Może to głupie pytanie ale ja baba i mam dość użerania się z instytucjami i urzędnikami !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 04.04.2017 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Artur, ty piszesz o warunkach technicznych i skuteczności wentylacji, a aisa222 pyta o warunki formalne. § 37. Przepływowe, szczelne osadniki podziemne, stanowiące część przydomowej oczyszczalni ścieków gospodarczo-bytowych, służące do wstępnego ich oczyszczania, mogą być sytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie budynków jednorodzinnych, pod warunkiem wyprowadzenia ich odpowietrzenia przez instalację kanalizacyjną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych w tych budynkach. Zaznaczyłem to, co najważniejsze - odpowietrzenie przez instalację kanalizacyjną, czyli wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.04.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Nie rozumiem tego zapisu co znaczy w bezpośrednim sąsiedztwie, u mnie jest oczyszczalnia chyba z 5m od domu i na szczęście nie mam w niej odpowietrzenia, kiedyś na próbę zrobiłem odpowietrzenie oczyszczalni to śmierdziało po całej mojej działce. odpowietrzenie moim zdaniem powinno być wyciągnięte ponad kalenice dachu i z dala od kominów wentylacyjnych tylko wtedy mamy pewność ze nie będzie smrodu w domu ani przed nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 04.04.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Nie rozumiem tego zapisu co znaczy w bezpośrednim sąsiedztwie, Jak nie boisz się kopać przy fundamentach, to oczyszczalnia może nawet dotykać budynku. u mnie jest oczyszczalnia chyba z 5m od domu i na szczęście nie mam w niej odpowietrzenia, kiedyś na próbę zrobiłem odpowietrzenie oczyszczalni to śmierdziało po całej mojej działce. Wezwij serwis. Coś musi być nie tak z twoją oczyszczalnią odpowietrzenie moim zdaniem powinno być wyciągnięte ponad kalenice dachu i z dala od kominów wentylacyjnych tylko wtedy mamy pewność ze nie będzie smrodu w domu ani przed nim. No to były minister infrastruktury jest szczęśliwy, że się z nim zgadzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 04.04.2017 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Ślicznie dziękuję za porady.... chciałam się tylko upewnić czy dobrze kombinuję.... a reszta wyjdzie w praniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts