Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia, umiejscowienie a odpowietrzenie

aisa222

Recommended Posts

Oczyszczalnia wybrana wiec nie o tym.... a o położeniu względem budynku. Doczytałam ,ze osadnik można posadowić zaraz obok pod warunkiem że będzie należycie odpowietrzany przez instalację kanalizacyjną wyprowadzoną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych. Odpowietrzenie instalacji już jest zrobione i teraz pytanie czy to wystarczy czy trzeba dodatkowo ciągnąć z osadnika te odpowietrzenie ?? Może to głupie pytanie ale ja baba i mam dość użerania się z instytucjami i urzędnikami !!

Miła "babo" :) Otóż nie można tak jednoznacznie odpowiedzieć Tobie na pytanie. Czy wystarczy to jedno? Otóż oczyszczalnia powinna mieć swoje odpowietrzenie, dodatkowe aczkolwiek wiele, wiele razy klienci decydowali się tylko na pion w budynku. Jesli oczyszczalnia będzie blisko pionu to powinno dać radę pociągnąć to do góry. Wszystko też zależy od tego jak daleko będzie osadnik w lini prostej od pionu, czy masz jakieś przewężenia na kanalizacji (częśto zdarzają sie na strychu), czy dużo jest kolanek i różnych skrętów powyżej 45 stopni. Raczej powinno wystarczyć to co masz, ale zwróć uwagę na elementy o jakich napisałem.

Oczyszczalnia wybrana wiec nie o tym.... a o położeniu względem budynku. Doczytałam ,ze osadnik można posadowić zaraz obok pod warunkiem że będzie należycie odpowietrzany przez instalację kanalizacyjną wyprowadzoną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych. Odpowietrzenie instalacji już jest zrobione i teraz pytanie czy to wystarczy czy trzeba dodatkowo ciągnąć z osadnika te odpowietrzenie ?? Może to głupie pytanie ale ja baba i mam dość użerania się z instytucjami i urzędnikami !!

Artur, ty piszesz o warunkach technicznych i skuteczności wentylacji, a aisa222 pyta o warunki formalne.

§ 37. Przepływowe, szczelne osadniki podziemne, stanowiące część przydomowej oczyszczalni ścieków gospodarczo-bytowych, służące do wstępnego ich oczyszczania, mogą być sytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie budynków jednorodzinnych, pod warunkiem wyprowadzenia ich odpowietrzenia przez instalację kanalizacyjną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych w tych budynkach.

Zaznaczyłem to, co najważniejsze - odpowietrzenie przez instalację kanalizacyjną, czyli wystarczy.

Nie rozumiem tego zapisu co znaczy w bezpośrednim sąsiedztwie, u mnie jest oczyszczalnia chyba z 5m od domu i na szczęście nie mam w niej odpowietrzenia, kiedyś na próbę zrobiłem odpowietrzenie oczyszczalni to śmierdziało po całej mojej działce. odpowietrzenie moim zdaniem powinno być wyciągnięte ponad kalenice dachu i z dala od kominów wentylacyjnych tylko wtedy mamy pewność ze nie będzie smrodu w domu ani przed nim.

Nie rozumiem tego zapisu co znaczy w bezpośrednim sąsiedztwie,

Jak nie boisz się kopać przy fundamentach, to oczyszczalnia może nawet dotykać budynku.

u mnie jest oczyszczalnia chyba z 5m od domu i na szczęście nie mam w niej odpowietrzenia, kiedyś na próbę zrobiłem odpowietrzenie oczyszczalni to śmierdziało po całej mojej działce.

Wezwij serwis. Coś musi być nie tak z twoją oczyszczalnią

odpowietrzenie moim zdaniem powinno być wyciągnięte ponad kalenice dachu i z dala od kominów wentylacyjnych tylko wtedy mamy pewność ze nie będzie smrodu w domu ani przed nim.

No to były minister infrastruktury jest szczęśliwy, że się z nim zgadzasz :p