Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ocenić, czy jest wystarczająco sucho do położenia wełny na poddaszu?

WojtusJ

Recommended Posts

Miesiąc temu (9go marca) skończyłem wylewki - z miksokreta, cement jedynka Ożarów 42.5. Grubość od 6 do 8 cm w zależności od miejsca, wszędzie podłogówka. Od dwóch tygodni mam otwarte wszystkie okna i sobie schnie. Niemal we wszystkich pomieszczeniach podłoga jest sucha, z ewentualnie niewielkimi ciemnymi plamami w kilku miejscach - wyjątkiem jest mała łazienka, która nie ma okien - tam cała podłoga jest ciemna. W przyszłym tygodniu mam zaplanowane wejście ekipy od ocieplenia poddasza - będzie kładziona wełna szklana ISOVER, dwie warstwy 18cm + 10cm i dwie warstwy płyt kartonowo gipsowych.

Pytanie, czy to nie za wcześnie? Czy mogę jakoś sprawdzić, czy nie jest jeszcze zbyt mokro? Słyszałem, że woda z posadzek może wejść w wełnę i już jej stamtąd nie wygonię.

Słyszałem, że woda z posadzek może wejść w wełnę i już jej stamtąd nie wygonię.

Popatrz Pan a niektorzy ocieplaja sciany zewnetrzne wełna (a tam wilgoci cały rok kupa).

Ja Ci powiem lepiej!!. Woda z oddechu ekipy ocieplającej może wejść w wełnę. Kiedyś jak już zamieszkasz woda Twojego prysznica i gotującej się zupy wlezie w wełne. Czy ją stamtąd wygonisz? Nic nie bedziesz musiał robić po za nie przeszkadzaniem jej w tym! Zostaw nad wełną a pod deskowaniem z papą szczelinę wentylajcyjna tudzież zastosuj folie paroprzepuszczalną od zewnętrznej strony oraz nie zapomnij przykryć od środka folią paroizolacyjną i będzie dobrze.

Popatrz Pan a niektorzy ocieplaja sciany zewnetrzne wełna (a tam wilgoci cały rok kupa).

Ja Ci powiem lepiej!!. Woda z oddechu ekipy ocieplającej może wejść w wełnę. Kiedyś jak już zamieszkasz woda Twojego prysznica i gotującej się zupy wlezie w wełne. Czy ją stamtąd wygonisz? Nic nie bedziesz musiał robić po za nie przeszkadzaniem jej w tym! Zostaw nad wełną a pod deskowaniem z papą szczelinę wentylajcyjna tudzież zastosuj folie paroprzepuszczalną od zewnętrznej strony oraz nie zapomnij przykryć od środka folią paroizolacyjną i będzie dobrze.

Nie jest wcale tak różowo. A bez upewnienia się co do skuteczności wentylacji pod pokryciem, nie poważyłbym się na takie wnioski. Zaklęcie "szczelina wentylacyjna" nie jest w 100% skuteczne. Jej działanie zależy od wielu czynników w projekcie i wykonaniu.

Do autora zapytania: o ile nie ma noża na gardle... poczekać jeszcze, może nawet miesiąc. Zależy od warunków pogodowych.

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006