Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapach kanalizy z syfonu brodzika

leech

Recommended Posts

kanalizacja.jpg

Hej . CHciałem podłączyc sie pod temat. Mam problem z brzydkim zapachem z kanalizacji poprzez odpływ liniowy pod prysznicem

1)Problem pojawil sie po ponad roku uzytkowania instalacji po wyczyszczeniu włosów z odpływu

2)Kiedy na dole w lazience w zlewie/umywalce spuszczam wode to slychac pod koniec splywania wody jakby gdzies na górze cos stukało....

3)Na obrazku przedstawilem jak wyglada rozprowadzenie kanalizacji u mnie + odpowietrzenie wykonane z rury 70mm.(na zielono)

4)Nie mam żadnych syfonów w domu ale zauwazcie ze nie mialem ich przez ponad rok czasu i nie bylo problemu ze smrodem z brodzika/prysznica

kanalizacja stary uk.lad.jpg

Jak to "nie mam żadnych syfonów w domu"? Rozwiń temat - jak masz podłączoną do kanalizacji np umywalkę/zlew?

Ten odcinek łączący piony na poddaszu to nie jest dobre rozwiązanie - wyprowadź pion 110 od kibelka do samego dachu i zamontuj dodatkowy kominek. Ten drugi pion, jeśli na dole ma średnicę 110 to taką powinien iść do kominka dachowego.

To, że wcześniej problemu nie było, może wynikać z tego, że w rurach gromadzi się osad i zwęża przekroje ( a i tak w odpowietrzeniu przynajmniej jednego pionu masz je zwężone do 75 zamiast 110) co zmniejsza napowietrzenie oraz spowalnia przepływ. Osad sam w sobie też "kumuluje" smrodek.

[ATTACH=CONFIG]385891[/ATTACH]

4)Nie mam żadnych syfonów w domu ale zauwazcie ze nie mialem ich przez ponad rok czasu i nie bylo problemu ze smrodem z brodzika/prysznica

Widocznie to nie ma zadnego znaczenia ;) U moich rodziców ujawniło się po ladnych kilku latach mieszkania, to samo u tesciów.

U mnie z kolei jest taka sytuacja że jeśli jest problem z kanalizą, jeśli woda nie spływa w którymś miejscu tak jak trzeba, to wtedy również czuć nieprzyjemny zapach z syfonu brodzika. Rzadziej umywalki. No i wtedy pozostaje używanie popularnego kreta żeby całość przeczyścić i uporać się z zapachem szamba na jakiś czas :)

• 2 weeks później...

U mnie temat sie wyjasnił... mianowicie okazalo sie ze to odwodnienie liniowe ma taki specjalny plastik ktory unosi sie do gory kiedy naplynie woda a opada kiedy splynie. Podczas czyszczenia ten plastik zablokowal sie na gorze i tak pozostal. Przez to naplywalo powietrze z kanalizacji. Wyjąłem ten plastik, umylem i juz jest ok-opada automatycznie blokujac powrot powietrza do pomieszczenia. Dodam ze znajdowal sie on pod kratką zbierającą włosy i inny brud. Nie wiedzialem ze jest tam jakis mechanizm i sie go wyjmuje.

Generalnie ten odplyw liniowy jest tak skonstruowany że nie ma w nim wogole typowego syfonu zatrzymującego wode i powietrze. Ta funkcje spelnia ten plastik o ktorym mówie.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Przemo1 nie mam zadnych napowietrzaczy w domu(napisalem syfonow ale chodzilo mi o napowietrzacze). Co do dokladania czegokolwiek w dachu to w tym momencie jest to dosc mocno utrudnione. Ale problem na ten moemnt nie istnieje.

Edytowane przez tommi3737