Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadaszenie tarasu - krokwie, blachodachówka, konstrukcja?

Maroko1991

Recommended Posts

Cześć,

Jestem na ukończeniu podłogi tarasu z deski kompozytowej. Wymiary 2,9 x 6m.

W tej chwili zastanawiam się nad zadaszeniem. Myślę nad blachodachówką. Uprzedzam - wiem, że zaciemnię salon, z którego jest wyjście na taras.

Co do samego zadaszenia - są płyty poliwęglan i inne tego typu (przepuszczające promienie słoneczne). Po przeczytaniu wielu postów zrezygnowałem z nich ze względu na trudności z utrzymaniem czystości + to, że w upalne dni taras częściowo zamieni się w szklarnię.

Markizy - odpada. Brak ochrony przed deszczem i konieczność ciągłego zwijania.

Pozostają jeszcze inne typy zadaszenia, ale nie mogę znaleźć jednoznacznych opini na ich temat.

Jak na razie Stanęło na stałym pełnym zadaszeniu. Z przyczyn ekonomicznych myślę nad blachodachówką. Od spodu krokwi płyta OSB ewentualnie MFP dla ukrycia brzydkiego widoku blachy.

A więc do rzeczy.

Planuję zadaszenie "oprzeć" o budynek, a więc standardowo murłata do ściany (w moim przypadku stropu). Z drugiej strony 4 słupy drewniane (myślę o przekroju 10x10) zakotwione na uchwytach PS w fundamencie wykonanym świdrem. Na tych słupach murłata i połączenie wszystkiego krokwiami.

Niestety powstaje problem. Nie wiem jakie przekroje oraz rozstawy zastosować, aby wyszło "tanio i dobrze".

Kąt dachu będzie wynosił 15 stopni. Jego wymiary to 3,6 x 7m (będzie wystawał poza obręb tarasu, dzięki czemu uniknę "zacinania" deszczu).

Będę wdzięczny za pomoc w dostosowaniu przekrojów murłat i krokwi oraz rozstawów tych krokwi..

Pozdrawiam

Edytowane przez Maroko1991