Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Panowie wykonałem sobie fundament pod furtkę w ogrodzeniu, fundament ma 30cm szerokości i 3m długości 1m głębokości, na nim będą dwa słupki betonowe i furtka metalowa.

Problem polega na tym iż pod samym fundamentem na jego szerokości 30cm przebiega rura PCV 110, chyba 5mm gruba z wodą pod ciśnieniem.

Nad rurą jest z pare cm ziemi, od spodu i po bokach ziemia jaką była obsypana 20 lat temu, zrobiłem z desek taką skrzynkę dystansową na 5cm nad rurą.

Na to wszystko poszedł beton o wymiarach jak pisałem zazbrojony 4x pręt 12.

Pytanie moje jest takie, czy rura wytrzyma, czy z czasem jej nie zgniecie??, grunt był stabilny łupek na spodzie.

https://forum.murator.pl/topic/228293-wytrzyma%C5%82o%C5%9B%C4%87-rury-pcv-ci%C5%9Bnieniowej-beton-na-rurze/

Nic się nie stanie, fundament poza rurą przenosi obciążenie na grunt....no chyba, że furtka będzie ważyła tonę i z czasem się zapadnie :) ale w to wątpię bo konstrukcja z opisu dość solidna - śpij spokojnie.

Panowie wracają do tematu, na fundamencie będzie posadzone ok 600kg, są to dwa słupki i dwa murki.

Jak do tej pory sam fundament ma ok 3 tony, do tego dojdzie 600kg,

teraz by to policzyć jaką ma nośność taka masa na wymiarach 3,1m x 0,3m x 1m głębokosć, glina/ łupek.

tak jak pisałem rura przebiegała kilka cm pod wykopem, nie wiem na ile osiadło po samym wylaniu betonu, teraz dojdzie obciążenie ok 600kg, mam nadzieję że nie siądzie w gruncie bo rura będzie miała przesra...e.

Co Panowie o tym powiecie, nacisk na rurę po szerokości fundamentu 0,3m rura fi 110 chyba.

Nic jej nie zgniecie, nawet jak fundament osiądzie i przyciśnie rurę to sama rura naciskać na grunt będzie i trochę opadnie. A jak się tak bałeś to trzeba było dać arota takiego jak do kabli i problem by znikł.

no właśnie mogłem zrobić większą osłonę, dałem tylko nad rurą skrzynkę z desek na dystans ok 5cm, ale podejrzewam że mogło ją wcisnąć w ziemię te 5cm po wylaniu betonu.

tak sobie tłumaczę że nie powinno wiele osiąść, musiało by z 5cm opaść by rurę ścisło