mdk198p 04.04.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Witam serdecznie. Zwracam się z pytaniem i prośbą dot. rozwiązania problemu dla nieprawidłowo przeniesionej wyczystki ceramicznej. Będę wdzięczny za wszelką pomoc w temacie. Posiadam ceramiczny wkład kominowy, przy którym została obniżona wyczystka. Po przeczytaniu kilku artykułów dochodzę do wniosku, że przebiegło to niezgodnie ze sztuką, stąd mój post. Historia wygląda tak: 1. Pierwotnie wyczystka znajdowała się na klatce, w miejscu, gdzie kolidowała ze schodami policzkowymi które dopiero co miały być zamontowane. 2. Polecenie montażysty schodów było "obniżyć wyczystkę o 20-30cm aby nie kolidowało z policzkami". Tak też zostało zrobione. Nie znałem się wtedy na temacie, nie protestowałem. Wyczystka przeniesiona najniżej jak się dało. Fachowiec podjął się zadania i obniżył, a ubytki w ceramice i tynku uzupełnił masą Knauff MP 75. Aktualnie wyczystka znajduje się pod policzkiem schodów. Schody zamontowane. 3. Teraz jestem na etapie przed instalacją kominka w salonie (po 2 latach od zamieszkania dopiero uzbierałem pieniążki na kominek). Chcę przez to powiedzieć, że komin nie był używany wkład jest jak nowy nie licząc wybitej ceramiki. Po przeczytaniu wiele artykułów teraz wiem, że stwarza to wiele zagrożeń i chciałbym rozwiązać zaistniały problem z ceramiką. Mogę rozebrać schody, wykuć raz jeszcze tę część co została zatynkowana, wyczyścić ceramikę i próbować naprawić. Czytałem że są jakieś zestawy naprawcze i można skleić, czy to się sprawdzi? A może lepiej opcja wymiana w tym miejscu części wkładu? Czy to w ogóle możliwe? Jaką metodę naprawy najlepiej przyjąć? Może jakaś firma pomoże rozwiązać temat? Mógłbym nawet przygotować tak, aby wszystko wyczyścić, a ceramiką dalej zajmie się ekipa znająca się na temacie? Byłbym wdzięczny za uwagi. Załączam aktualne zdjęcia celem lepszego zrozumienia tematu. Widać na nich od wnętrza wkładu uzupełnione tynkiem nad aktualną wyczystką. Na jednym ze zdjęć widać też na wysokosci wyczystki, po prawej stronie kawałek ubytku ceramicznego, który chyba ciężko będzie uzupełnić (może kupić nowy wkład, wyciąć szlifierka kątową z niego fragment prostokąta i dopasować ubytek tak aby można było wkleić)? Czy to, że wyczystka jest na samym dnie stanowi jakiś problem, jak widać nie ma wiele miejsca pod schodami w tym miejscu? Prawy górny róg od podłogi do policzka ~26cm. Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts