Miszcz Jaszczonb 05.04.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, Planuje z bratem ocieplenie wełną oraz okucia blachą całych kominów i przy okazji poprawić ciąg montując nasady kominowe, które muszę wcześniej kupić. Kominy z cegły bez żadnych wkładów etc, przekrój kanału spalinowego to 14 x 20cm, jaką nasadę powinienem kupić z prostokątnym przejściem na okrągłą rurę czy taką z okrągłą podstawą do montażu na czapce komina? Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 05.04.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Wg teoretyków z tego forum, wiatr nie ma wpływu na ciągi kominowe. Komin działa TYLKO I WYŁĄCZNIE na zasadzie różnic temperatur, także szkoda twoich pieniędzy na takie śmieszne czapeczki.Ten temat już przerabiałem z "fachowcami" od kominów - podam ci link, gdzie możesz sobie o tym poczytać:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?335348-Brak-wentylacji-grawitacyjnej-w-nowym-domu&p=7418787&viewfull=1#post7418787 Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Zagurski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 06.04.2017 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Ale akurat u mnie kominy są znacznie poniżej kalenicy, ciąg jest słaby. Czasem zdarza się, że na poddaszu w łazience przez kratkę zaciąga dym. Dodatkowo są zacieki i po deszczu jest mokry. Poza tym jeszcze po paleniu mam sądzę na dachu i oknie dachowym. Muszę coś z tym zrobić. Wolałbym jakieś konstruktywne porady na temat. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 06.04.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 No to przecież ci napisałem, że wg teoretyków, nie zwiększysz siły ciągu takim dodatkiem. Co najwyżej, odprowadzisz spaliny wyżej.Natomiast moje doświadczenia wskazują na zupełnie co innego - wg mnie zwiększysz siłę ciągu wprost proporcjonalnie do siły wiatru, poprzez zjawisko zwane podciśnieniem.Ale ja nie mam takiej czapki, jaką zamierzasz założyć, więc gwarancji ci dać nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.04.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Takie czapki z czasem się zacinają i po liku latach ludzie je demontują po stoją w jednej pozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 06.04.2017 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) No to przecież ci napisałem, że wg teoretyków, nie zwiększysz siły ciągu takim dodatkiem. Co najwyżej, odprowadzisz spaliny wyżej. Natomiast moje doświadczenia wskazują na zupełnie co innego - wg mnie zwiększysz siłę ciągu wprost proporcjonalnie do siły wiatru, poprzez zjawisko zwane podciśnieniem. Ale ja nie mam takiej czapki, jaką zamierzasz założyć, więc gwarancji ci dać nie mogę. I właśnie m.in dlatego chcę założyć tę nasadę. Takie czapki z czasem się zacinają i po liku latach ludzie je demontują po stoją w jednej pozycji. Gdy się zapomina o ich regularnej konserwacji to tak bywa. Trochę odbiegliśmy od tematu bo zakup takiej nasady traktuje jako oczywistość a ja pytałem czy musi być nasada z przejściem z otworu prostokątnego na okrągły. Już wiem, że taka opcja jest najlepsza, ponieważ gdybym zamontował bez przejścia okrągłą podstawę na prostokątny otwór kominowy to mogło by to zakłócić ciąg spalin. Inna sprawa tyczy się ocieplenia komina. Brat mówił, że w takim przypadku jak u mnie najlepszą opcją będzie ocieplenie komina wełną i okucie całego blachą. Robił ktoś tak u siebie, jak to wygląda, trzeba robić jakiś ruszt na kominie by poprzykręcać blachy. Pytam tak tylko z czystej ciekawości bo brat mówił, że tak chce to zrobić, ale ja nigdy z tym nie robiłem i nie widziałem, żeby ktoś okuwał cały komin. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda u innych, jeśli ktoś ma zdjęcia i ma tak właśnie zrobione. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.04.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 1.Nasada nie poprawi ciągu kominowego.2.Nie załatwi problemu sadzy na dachu.3.Nie zabezpieczy przed zaciąganiem dymu przez kratkę w łazience. Na te problemy trzeba innych pomysłów. Nasada ewentualnie zabezpieczy przed wdmuchiwaniem dymu do zbyt niskiego komina podczas niesprzyjających wiatrów i jest formą daszku, chroniąc przed zalewaniem komina woda deszczową. Moim zdaniem najlepsze są nasady Dragon z Darco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts