Mortyrr 05.04.2017 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Witam forumowiczów! Czy wie ktoś może coś więcej ściankach działowych - czym różni się ceramika od bloczków gipsowych? W internecie znajduję tylko opisy techniczne, wagę i wymiary, a bardziej interesują mnie takie sprawy jak: akustyka (tłumienie/wyciszenie między pokojami), czy możliwości montażu mebli ściennych (która konstrukcja utrzyma większą wagę).Początkowo miałem mieć ceramikę o szerokości 12cm, a teraz chcą mi wcisnąć bloczki gipsowe 8cm/max 10cm i zastanawiam się czym to się różni? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.04.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Początkowo miałem mieć ceramikę o szerokości 12cm, a teraz chcą mi wcisnąć bloczki gipsowe 8cm/max 10cm i zastanawiam się czym to się różni? dla Ciebie najgorszy wybór pod słońcem, dla wykonawcy, najlepszy wybór, lekkie, szybko sie kładzie a kasa ta sama. bardziej interesują mnie takie sprawy jak: akustyka (tłumienie/wyciszenie między pokojami), czy możliwości montażu mebli ściennych (która konstrukcja utrzyma większą wagę).silka najlepsza, później ceramika, na końcu beton komórkowy(nie ma bloczków gipsowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 05.04.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Bloczki gipsowe nie mają nic wspólnego z betonem komórkowym. To lity, gęsty gips zwykle w dużych blokach jak Silka Tempo. Ściana wychodzi z tego bardzo gładka, nie trzeba tynkować, wystarczy szpachlowanie łączeń. Z zalet to bardzo dobra izolacja akustyczna i szybka budowa. Wada to ciężkie elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.04.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 no to tego nie wiedziałem, faktycznie jest takie coś jak bloczki gipsowe. Myślałem, ze autor pomylił.W takim razie poczytałem, i będzie to dość dobre, na pewno porównywalne z silką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 06.04.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 ^^Troche mylicie pojecia Silka Tempo to silikat czyli cegła wapienno ppiaskowa , bloczki gipsowe tez sa np produkuje je Rigips, ale to gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalnowak 06.04.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 każdy ma inna opinie, nie wiem co ci doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mortyrr 06.04.2017 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Dzięki za odpowiedzi. A czy jest jakiś standard w sprawie atestów i innych właściwości materiałów np. akustyki? Czy u każdego producenta jest inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 06.04.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Im cięższe i grubsze tym lepiej tłumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts