Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana działowa - ceramika vs bloczki gipsowe

Recommended Posts

Witam forumowiczów!

Czy wie ktoś może coś więcej ściankach działowych - czym różni się ceramika od bloczków gipsowych? W internecie znajduję tylko opisy techniczne, wagę i wymiary, a bardziej interesują mnie takie sprawy jak: akustyka (tłumienie/wyciszenie między pokojami), czy możliwości montażu mebli ściennych (która konstrukcja utrzyma większą wagę).

Początkowo miałem mieć ceramikę o szerokości 12cm, a teraz chcą mi wcisnąć bloczki gipsowe 8cm/max 10cm i zastanawiam się czym to się różni?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Początkowo miałem mieć ceramikę o szerokości 12cm, a teraz chcą mi wcisnąć bloczki gipsowe 8cm/max 10cm i zastanawiam się czym to się różni?

dla Ciebie najgorszy wybór pod słońcem, dla wykonawcy, najlepszy wybór, lekkie, szybko sie kładzie a kasa ta sama.

bardziej interesują mnie takie sprawy jak: akustyka (tłumienie/wyciszenie między pokojami), czy możliwości montażu mebli ściennych (która konstrukcja utrzyma większą wagę).
silka najlepsza, później ceramika, na końcu beton komórkowy(nie ma bloczków gipsowych)

Bloczki gipsowe nie mają nic wspólnego z betonem komórkowym. To lity, gęsty gips zwykle w dużych blokach jak Silka Tempo. Ściana wychodzi z tego bardzo gładka, nie trzeba tynkować, wystarczy szpachlowanie łączeń. Z zalet to bardzo dobra izolacja akustyczna i szybka budowa. Wada to ciężkie elementy.