Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to fachowa robota? Płyty g-k.

dh8

Recommended Posts

wg mnie

- brak dylatacji od podłogi

- łączenia w poziome powinny być przesunięte względem siebie

- otwory powinny być wycięte w płycie, a nie łatane drobnymi kawałkami, choć może to "tylko" takie nacięcia

- im więcej łączeń i mniejsze kawałki tym bardziej zmniejsza się wytrzymałość ściany GK i tym bardziej narażona jest na pęknięcia

- brzegi GK nie powinny być obskubane z kartonu,

Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. Taki pseudo fachowiec mi się trafił. Mogę tylko dodać bo tego na zdjęciu nie widać że klej powinien być w sposób ciągły rozłożony na brzegach płyt albo chociaż gęściej niż na środku a gdy postukam na brzegach to słychać głuchy oddźwięk.

Jeszcze jedno pytanie. Płyty są przyklejone na ścianę z przewodami wentylacyjnymi, czy błędem jest zostawianie niezaślepionych otworów po starych kratkach?

Jeżeli to jest płyta klejona do ściany to nic się nie powinno stać, jeżeli by była przykręcana do rusztu było by to niedopuszczalne. Ważniejsze o od tego jest to jaka będzie używana masa do szpachlowania spoin. Wiadome jest to ze im więcej łączeń tym większa możliwość pojawienia się rys, ale wiem też ze swojego doświadczenia ze inwestor później źle patrzy jak zostaje materiał po robocie niewykorzystany. Dla fachowca prościej i szybciej jest przykleić całą płytę niż bawić się w sztukowanie i później szpachlowanie łączeń.