Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na czym kładzie się blachę na rąbek stojący.

jammo

Recommended Posts

Witam, będę u siebie na dachu kład panele z blachy na rąbek stojący. Mam problem ,ponieważ w sklepach z blachami podają mi odmienne wersje wykonania podłoża pod tą blachę.Po rozmowach z moim majstrem ustaliliśmy , że na krokwie położona zostanie membrana potem pójdą kontr łaty na to łaty i blacha.Oczywiście łaty nie rzadziej jak 25cm.

Po wizycie na hurtowni blachy , poinformowano mnie , że producenci tej blachy , zalecają położenie jej na specjalnej macie ( coś takiego jak no foto:

http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/04/1491496061-430-x-300px-5.jpg

Czyli na krokwie idzie np. płyta OSB na to owa membrana i na nią bezpośrednio blacha. Wykonawca twierdzi , że robili coś takiego , ale , że to się nie sprawdziło więc proszę o opinie fachowców , jak prawidłowo powinno wyglądać podłoże pod blachę na rąbek.Na filmach instruktażowych wszędzie kładą na łaty. Zaznaczam że 3/4 dachu po przebudowie będzie miało bardzo mały spadek , około 4.7%. Czy w przypadku ocieplenia od spodu pianą PUR konieczne jest deskowanie na krokwiach , czy wystarczy sama membrana. Proszę o opinie, pozdrawiam.

Hej. To o pokazujesz potocznie nazywa się makaronem (drogie to!) i jest potrzebny w układzie jak piszesz na osb (pełne deskowanie) Barthez ma tak u siebie. Drugi sposób bardziej popularny to tak jak radzi dekarz membran (dobra) kontrłaty łaty. Ale Ale Ale tak jak pisze Jan u ciebie problemem jest kąt dachu minimalny spadek dla Rąbka to 15 stopni i to nie u wszystkich producentów tak więc lipa.

Z tego co wiem to właśnie blacha na rąbek stojący szczególnie nadaje się na krycie płaskich dachów. Min. spadek musi wynosić około 5* przy rąbku 23mm , u mnie ma to być gdzieś pomiędzy 4.7 - 5* , słyszałem też , że może być kładziona podobno nawet na zerowym spadku. Blacho dachówka musi mieć około 13* pochylenia połaci. Przecież na lukarnach prostych też jest kładziona blacha. Tak będzie wyglądał dach i dom po przebudowie więźby.

http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/04/1491554884-420-x-576px-17352617_1341634299226115_457118797_n.jpg

http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/04/1491554945-420-x-587px-17361080_1341634742559404_2119879482_n.jpg

teraz nie ma nad dachem nadbudów.

Edytowane przez jammo

Właśnie sprawdziłem w ruukki min 8stopni. Dobrze by było abyś skontaktował się z ekspertem blachy jaką wybierzesz może nie będzie tragedii.

Pozdrawiam

Kilkanaście minut temu właśnie rozmawiałem z przedstawicielem RUUKKI i wysłałem mu te zdjęcia poglądowe. Raczej nie będzie problemu , ale ma mi wszystko opisać na e-mail jak i co powinno być zrobione. Pytał mnie też co będzie pod spodem jako ocieplenie bo to też podobno gra rolę. Przy tym spadku raczej pewne jest , że będę musiał dać pełne dekowanie zamiast łat.

• 7 months później...
Najpierw należy określić jaki to będzie rodzaj blachy. Blacha na podwójny tradycyjny rąbek czy klik? Na ten dach "klik" tak naprawdę się nie nadaje bo nie daje gwarancji szczelności. W ostateczności można go zamontować w następującym układzie pełne deskowanie lub płyta OSB, kontrłaty, papa podkładowa termozgrzewalna i łaty. Natomiast blachę na podwójny rąbek (na części wypłaszczonej koniecznie podwójny) na pełnym deskowaniu i makaronie albo pełne deskowanie lub cienkie OSB, papa, kontrłata i pełne deskowanie. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...