Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wykonywania kotłowni. Kotłownia jest budowana w oparciu o przykładowy schemat producenta kotła (kocioł na pellet - Defro Bio Slim) i składa się z układu grzejników, ogrzewania podłogowego oraz obwodu CWU. Sterownik kotła to dedykowany APC2, który w standardzie obsługuje m. in 2 zawory mieszające, 4 pompy, itd. Zależy mi na tym, żeby można było sterować ogrzewaniem za pomocą sterownika pokojowego.

Producent kotła prezentuje taki schemat, który staramy się realizować.

schemat1.jpg

Problem jest taki, że posiadam już mieszacz podłogówki założony w zeszłym roku a złożony z głowicy termostatycznej i kapilary, o taki mniej więcej:

mieszacz .jpg

Pytanie 0: Czy taki układ mieszający może być jakoś sterowany przez sterownik? Bo nie bardzo to widzę a na tym mi zależy. Jeżeli nie to co należy zrobić żeby działało?

Według schematu podłogówka powinna być sterowana za pomocą termoregulatora - sterownika zaworu mieszającego, na razie dotarliśmy z instalatorem (znajomy) do momentu w którym założyliśmy zawór 4D na obwód grzejnikowy oraz pompy dla CWU i grzejników i nie wiemy bardzo co dalej.jego sugestia do zrezygnować z zaworu 4D, a pompę mieszacza podpiąć do sterownika w kotle i będzie ok. Mam jednak wątpliwości czy to zadziała dobrze więc pytam.

Poza tym moje laickie pytania:

1) Jaka jest różnica w pracy termoregulatora i sterownika pokojowego?

Oba występują są w tym schemacie. Do tej pory myślałem, że za pomocą sterownika pokojowego jestem w stanie ustawić żądaną temp. wewnątrz pomieszczenia, który przekaże tę informację do kotła, a sterownik kotła (który ma możliwość podłączenia 2 zaworów mieszających) sam odpowiednio wysteruje zaworami/pompami w taki sposób aby osiągnąć żądana temperaturę. Po co w razie takim razie jest potrzebny dodatkowy sterownik zaworu mieszającego?

2) Na schemacie jeden zawór 4D (podłogówka) jest podłączony do termoregulatora, drugi (grzejnik) bezpośrednio do sterownika kotła. Z czego to wynika? Czemu oba nie są podłączone do termoregulatora/rów lub oba do sterownika kotłowego?

3) Czy załączony schemat producenta jest z grubsza poprawny? I czy jeżeli będziemy się go trzymać to kocioł będzie pracować optymalnie? Bo to byłaby najprostsza metoda ale jak widać życie przynosi wyzwania.

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

Edytowane przez mico1
https://forum.murator.pl/topic/228337-pytania-o-spos%C3%B3b-podpi%C4%99cia-oraz-sterowanie-uk%C5%82adami-co/

Zapytanie do producenta sterownika. Moim zdaniem termoregulator będzie pilnował właściwej temperatury powrotu do kotła a podpięty jest do zaworu 4d od ogrzewania podłogowego dlatego że na podłogę może ( i musi) iść niższa temperatura niż na grzejniki. Jeśli urządzenia będą podpięte zgodnie ze schematem to powinno być poprawnie ale ty chcesz zmienić zawór 4d na swój mieszacz i nikt Ci nie da gwarancji że będzie działało prawidłowo. Twój hydraulik dobrze mówi że można to podpiąć pod sterownik ale wówczas nie będziesz mógł regulować temp. na podłogówkę za sterownika w pomieszczeniu i nie będzie dobrze ( prawidłowo) działać sterowanie pogodowe.

Dziękuję za odzew.

Własnie na regulacji pokojowej mi zależy. Nie mam zamiaru latać do rozdzielacza i kręcić zaworem. Podłogówka (na parterze) ma u mnie w założeniu być głównym układem grzejnym. Grzejnik pozostawione są w łazience i przedpokoju. Piętro natomiast będzie grzane grzejnikami.

W takim razie rozumiem że najlepszą opcją będzie wywalenie tego układu mieszania miejscowego, przez usunięcie pompy razem zaworem termo i montaż zaworu 4D i pompy za nim na zasilaniu podłogówki?

Edytowane przez mico1