Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DRIADA pracownia DOMINAMTA

Recommended Posts

Czesc, My jesteśmy JUZ NA ETAPIE WYKONCZENIA:-). Do tej pory wydalismy ok 300tys (sciany 2 warstwowe z ceramiki, dachowka CRATON ceramiczna, tynki wewnetrzne, wylewki, ocieplenie poddasza, instalacje, kominek, zakup glazury, szamba itp.

Najdrozsza byla dachowka i wiezba- zreszta przerobiona, bo w projekcie jest jakas dziwna- podparta tylka srodkowa belka.

pozdr

Projekt ELF kupiłam w czerwcu 2006, od tego momentu zbieram wszystkie dokumenty, przyłącza itp.

Moja architekt razem z konstruktoerm zmienili też więźbe dachową, mam zmieniony strop z monolitu na taki układany.

W salonie pozbyłam się tych małych okienek.

Ponieważ będę miała dechy w całym domu nie mam nigdzie podłogówki, więc te wielkie okna będą zaczynały się od "kolan", tak żeby weszły wąskie grzejniki.

Strasznie się ciesze że cię spodkałam tutaj.

Ja zaczynam w lutym - marcu.

Ps. też będę maiła szambo.

Powiedz czy macie już ułożone glazury w tej kwocie czy tylko materiały na wykończenie.

Ja chcę przeznaczyć na budowe z wykończeniem 350 - 380tyś (przez wykończenie rozumiem zrobienie kibelków i kuchni z wyposarzeniem, oraz zakup kilku mebli (bo trochę rzeczy mamy ;)

My mamy w salonie grzejniki kanałowe (takie wpuszczone w ziemie) i okna do samej ziemi. Na tym mi bardzo zalezalo.

Tez ukladam drewno na podlogach, ale w kuchni i wiartolapie mąż wymyslił podłogówke.

W cenie, ktora podalam mam na piec gazowy Buderusa i grzejniki, samą glazure bez ułozenia (ale na 3 łazienki). Nasz dach był drogi- to jest awangarda mojego męża- tu można sporo zaoszczedzic.

My zostawilismy strop wylewany (wylaliśmy tez schody), powiekszyliśmy garaż i dzięki temu wykroiliśmy dodatkowy pokój na górze.

W Driadzie martwo mnie tylko kwestla malego salonu i kuchni.

Jesli moge cos doradzic- to przemysl dzis ustawienia mebl ii sprzetow. Wtedy nie bedziesz musiala wykuwac dodatkowych gniazdek itp. U nas na przyklad okazało sie, że jak nie przesuniemy kominka w róg pokoju, to nie będzie miejsca na telewizor- bo salon na 3 ściany przeszklone.

Mam tez juz dzis przewidziane miejsce na choinke i specjalne do tego gniazdko- nie bedzie lezacych na podlodze kabli!

Przemyślałam ustawienie mebli - zlikwidowaliśmy kominek ;). Nie podobał mi się i nie było miejsca na TV ;).

Też myśleliśmy nad grzejnikami kanałowymi, ale architekt pokazał mi rozwiązanie z niskimi parapetami i strasznie mi się spodobało.

Będziemy ogrzewać eko - groszkiem. Gazu się boje panicznie, a ogrzewanie olejowe jest za drogie, dlatego musiałam powiększyć kotłownie i nie mam teraz garderoby przy wejściu, ale za to powiększyliśmy "wiatrołap".

Schody będziemy mieli drewniane (takie z prześwitami, żeby światło wpadało z tego śmiesznego okna na klatce i oświetlało przedpokój na dole) już nawet wymyśliłam zagospodarowanie otwartej przestrzeni pod schodami, zrobię tam oranżerie i postawie akwarium - ale to tylko pomysł.

• 2 months później...
  • 4 months później...

Podoba mi sie ten projekt, szukam osób które mogą mi coś powiedzieć na temat tego domku, z którymi można powymieniać spostrzeżenia. Pisałam już do biura o jakieś przykładowe wymiary pomieszczeń jak na razie cisza :cry: może jest ktoś w stanie mi pomóc w tej kwestii. Wkleję jeszcze projekt aby nie było wątpliwości. Pozdrowienia dla Wszystkich

http://www.extradom.pl/grafiki/3490/big.jpg

p.s

Jak zdecyduje sie na ten projekt chcielibyśmy z mężem wyrównać dach bez gzymsów, bardzo fajnie sie prezentuje ten domek na żywo- patrz galeria Raczków -mam nadzieję ze mi wybaczą ale wkleję także ich domek bo dzięki ich dziennikowi go zauważyłam :lol: mają się czym chwalić :wink: . Chcemy również powiększyć kuchnię ale do tego potrzebujemy szczegółowe rysunki i wizytę u architekta czy się da. Czekam na kontakt osób budujących domek. Poniżej domek Państwa Raczków wg mnie super!!!!!

http://images11.fotosik.pl/21/13a1f624e6b2b8f0.jpg

http://images11.fotosik.pl/21/a2591d6b1eb94446.jpg

• 4 weeks później...

Ja również chcę wybudować ten domek. Jak rozmawiałam z architektem z Dominanty (skąd projekt pochodzi) można go rozszerzyć tak jak my planujemy od strony salonu, klatki schodowej nawet do 2 metrów i od strony bocznej gdzie również znajduje się bok salonu i bok jadalni. My tak zamierzamy zrobić przez co uzyskamy więcej powierzchi i do tego szukamy architekta w miarę rozsądnego. Sam projektant powiedział, że kuchnia i salon są małe więc szukamy jakiś rozwiązań by powiększyć.

bb

• 2 weeks później...

Witam,

również się przymierzam to tego projektu...z tą różnicą, że bardziej zdecydowany jestem na Driadę II (trochę mniejsza od projektu bazowego).

Lecz chyba zdecyduję się dopiero po wizji lokalnej:)

Czy wiecie gdzie można obejrzeć taki domek w kuj-pom bądź w odległości tak do 200 km od Torunia??

Pozdrawiam

Andrzej7

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 6 months później...
  • 1 year później...

Zdjęcia z realizacji DRIADY są umieszczone na stronie firmy dominanta .

No jak widzę Ja mam z żoną bardzo ambitny Plan zmieszczenia się w kwocie 260 tysięcy w tym projekcie (stan pod klucz) Jeśli się nie wyrobimy to będzie bez elewacji ale w grudniu 2010 mamy zamieszkać i już ;) Święta już u siebie choć by pod gołym niebem ....

Po roku lub 2 latach dokończy się elewację lub nieeeee ;) .

Reszta kasy musi starczyć na działkę pozwolenia projekty i resztę udziwnień biurokratycznych .

Oglądałem projekt jest świetny pod każdym względem .

Jak ktoś ma kupić m3 (okolice wawy) to lepiej kupić projekt i postawić dom .

W firmie dominanta pojawił sie też projekt DRIADY II o mniejszych wymiarach .

Pozdrawiam i dziękuje Panu Krzysztofowi z ww firmy za pomoc przy doborze projektu .

:D

• 2 months później...
  • 2 months później...