Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż deszczownicy podtynkowej i wc

moby666

Recommended Posts

Z WC to nie ma problemu, każdy ma instrukcje.

Zalezy gdzie go będziesz stawiał, ale masz na nim znaczek 1m, czyli od tego znaczka w doł do góry płytki ma być 1m, jak nie ma to odkręcasz śruby przy nogach i regulujesz wysokość, tak żeby był ten 1m do znaczka od góry płytki i żeby stelaż stał w poziomie.

Następnie dobrze jest stelaż tak ustawić żeby miał kąt np. ze scianą, jak masz proste sciany to kątownik itp, jak powykuwane to musisz jakoś długa łatę przyłożyć i np. z jednej i drugiej strony łaty metrem do ściany odmierzyć równe odległości - generalnie żeby kąt był, a nie jakieś jaja.

teraz możesz sobie poznaczyć miejsa na otwory na podlodze i scianie. do podlogi mozesz przykręcić, a potem jeszcze uchwytami przy scianie pion wyregulujesz,

Oczywiście pamiętaj o odplywie, żeby Ci między nogę a scianę rura 110 weszla chyba ze masz idealnie od spodu wyjscie.

Ma być poziom, pion, i kąt.

Potem jak już tam masz w instrukcji mocujesz z lewej, z prawej lub od góry wejscie na wode do zbiornika - rozni producenci z roznych stron wyjscia.

Pamiętaj żeby to spiąć NA KRÓTKO, czyli bezpośrednio rurką, a nie jakimis wężykami. W srodku masz zaworek i tam zakręcasz wode zeby nie leciala.

Jak masz juz wylaną wylewkę i na niej go ustawiasz lub na starych plytkach POD nogi mozesz od razu sobie wrzucić profil U5, będzie Ci go potem latwiej zabudować.

Jak z boku jest sciana i nie mial bys dobrego podejscia do zamocowania profila to i na sciane to U5 mozesz wrzucic po wczesniejszym ustawieniu pionu łatą ze stelazem.

Na to idą dwa regipsy.

Generalnie reszte masz w instrukcji.

Jakbys muszle montowal i przycisk TO pomalu zebys sobie zaduzo rurki nie podciął.

Co do baterii podtynkowej. Tez masz instrukcje, gdzie co ma wchodzic, gdzie ciepla, gdzie zimna woda, gdzie wyjscie na słuchawkę a gdzie pod deszczownie.

Wazne jest zeby to wszystko SOLIDNIE ustawic, tzn. zeby nie wystawala za bardzo ze sciany, zeby nie bilo w bok, tyczy sie to baterii ale rowniesz wyjscia pod deszczownie u gory, bo potem pod plytkami to juz nie naprostujesz ani pionu, ani poziomu i Ci bedzie krzywo coś bić na przyklad i bedzie brzydko wygladac lub montaż reszty nie będzie mozliwy.

Przypatrz sie na obrazku czy np. sluchawka nie idzie w linii równej z mieszaczem od baterii, chyba ze wolisz inaczej.

Oczywiscie do zestawu mozesz miec dolaczona instrukcje i dwa kolki - to oczywiscie bedzie malo : ) mala poziomica, ustaw to i zapianu po wczesniejszym dobrym sklinowaniu, lub zarzuc z pierwszego jakas szybko wiążącą zaprawą najlepiej na bazie cementu i po jakimś czasie dorzuc reszte, zeby bylo prosto i się trzymało.

Przyjzyj sie ile co ma wystawac ze sciany juz po OSADZENIU plytki.

Dzięki zaodpowiedz. Zrobiłem wszystkie wykucia na przesunięcia hydrauliczne i montaż deszczownicy. Nurtuje mnie teraz sposób montażu mieszacza. Delikatnie za głęboko wykulem i nie mieści się w przedzialelce min-max ( dobrze rozumiem ze płaszczyzna już z płytką musi być w tym przedziale ? Czym go najskuteczniej sklinować ? Czy od razu skręcić wkretami do ściany?

I jeszze kwestia z wodą do wc. Zrobiłem bruzde w scianie na doprowadzenie wody na wysokości 60 cm. Woda wchodzi z tyłu stelaża, A on będzie zabudowany więc nie ma chyba potrzeby aby wodę prowadzić wewnątrz ściany, mogę rurkę przymocowac do ściany ? Czy będzie to niezgodne ze sztuką ?

Możesz po wierzchu, ale czasem dobrze dać uchwyt jakby RURA podczas napełniania zbiornika miała BICIE od ciśnienia i mogły by odgłosy dochodzić. Czasem nawet ją przypianowują tylko.

Nie wiem co tam masz w instrukcji, różni producenci, różne cuda wymyślają. Jak masz za głęboko to musisz coś podłożyć, poklinuj gwożdziami, nie wiem czym ... gruzem, styrodurem i zapianuj wstepnie tak żeby piana rozprężając się nie poprzestawiała, albo złap delikatnie jakąs zaprawą z cementem, ewentualnie dorzuć do niej gipsu to szybciej złapie, mógłby być i sam klej gipsowy ale w takie miejsce lepiej gipsu nie dawać. Jak wstepnie złapie to zapianuj czy zatynkuj na amen zeby bylo stabilne

Możesz też spróbować takie coś. Wpisz sobie w google: uchwyt stalowy do rur.

Możesz to na dole i góry mieszacza wkręcić i złapać tam co od dołu i góry rura przychodzi, i wkręcając uchwyt głebiej w plastikowy kołek w scianie regulujesz sobie głębokość - może zrozumiesz co mam na mysli.