Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iglofiltry - instalacja i koszty

mchrol

Recommended Posts

Nasza budowe wstrzymuje wysoki poziom wod gruntowych.- 30 cm ponizej terenu na dzien 1 kwietnia . Rozne opcje w planach mielismy :

- posadowienie wyzeh fundamentow,

- wykopanie tylko 30cm , wylanie law po czym podniesienie terenu przy budynku jak i na calej dzialce o okolo 40cm . Tak czy inaczej , teren bedzie trzeba podnirsc. Zdecydowalem sie jednak na montaz iglofiltrow. Jestem w trakcie zalatwiania. Ku mojemu zdziwieniu ceny za te urzadzenia w moim woj. Sa zaporowe. Okolo 10 tys za 10 dni wraz z obsluga. Znalazlem jednak firme , ktora przetransportuje maszyne, pompe wysokiego cisnienia, caly oszpet , kolektory, iglofiltry itd. Za 10 tys na 3 tygodnie. Wiec jak sie sprezy wykonawca to i w dwa tygodnie beda lawy.

- Czy to drogo za wypozyczenie pompy elektrycznej 7.5 kW na 21 dni wraz z zalozeniem i uruchomieniem jak wyzej za 10 tys ?

- Czy powinienem wykonac wykop a potem odciagac wode ?

- Czy jednak obnizyc poziom wody a potem wykonywac wykopy ?

- Czy rade zrobic to sam z pomoca kilku znajomych - instalacja i wplukanie iiglofiltrow?

- Ile zastosowalibyscie iglofiltrow na ile metrow pod wykop domu "Dom w Wisteriach 6 z Archonu? " ( mnie zapropoponowano 40 m.w wycenie jak wyzej.

Wiem, ze w sierpniu o ile nic sie nie wydarzy poziom opadnie do 80cm ponizej terenu i bedze mozna kopac bez iglofiltrow ale nie moge sobie pozwolic na taka obsuwe.

Tak czy inaczej ciezka hyrdoizolacja papa wchodzi w gre kiedy fundamenty beda w wodzie okresowo. Jakies dodatkowe informacje dot. Izolacji zaproponowalibyscie?

Tanio kiedyś przy tym pracowałem a co do ilosci igieł to zależy jaki teren i jaka ilość wody można zaplukac gęsto a później w razie czego można część odłączyć bedzie gęściej to szybciej poziom wody sie obniży lepiej bedzie najpierw zapłukać a później kopać instalacja prosta dwie osoby dadzą rade tylko wszystko ma być szczelnie pospinane i bedzie oki

Napisali mi rowniez z tej firmy ,ze potrzebuje okolo 10 m3 wody do wplukania pierwszych igiel. Mozna podlaczyc sie do hydrantu (niestety brak) lub wykopac dol 6x6m zeby stamtad wode brac. Chcialbym nie kopac dolu ale skad wziac wode? Czy moze pojechac na straz pozarna , moze maja jakis beczkowoz ;)?

Napisali mi rowniez z tej firmy ,ze potrzebuje okolo 10 m3 wody do wplukania pierwszych igiel. Mozna podlaczyc sie do hydrantu (niestety brak) lub wykopac dol 6x6m zeby stamtad wode brac. Chcialbym nie kopac dolu ale skad wziac wode? Czy moze pojechac na straz pozarna , moze maja jakis beczkowoz ;)?

Najlepszy był by jakiś hydrant lepsze cisnienie to lepiej i szybciej płukasz,jak masz blisko to skołuj jakoś baniak 1000 l i jedyne wyjscie dowozić ale znowu musi być dobra pompa żeby zaplukac igły

Najlepszy był by jakiś hydrant lepsze cisnienie to lepiej i szybciej płukasz,jak masz blisko to skołuj jakoś baniak 1000 l i jedyne wyjscie dowozić ale znowu musi być dobra pompa żeby zaplukac igły

A nie napisałeś jaki teren piasek czy glina?bo może wystarczy koparką wykopać dòł albo dwa poza obrysem budynku i zwykłą pompą pompować i poziom sie obniży ja u siebie zakopałem rure 300 i jak sie woda zbierze to się załancza ale takim cudem poł metra poziom sie obnirzył

Mam podobną sytuacje. Woda na 30cm i zastanawiam się nad różnymi opcjami:

1. igłofiltry - drogo

2. wykopać głęboki rów dookoła domu (przyszłego) i wyłożyć folią zeby sam budynek był w takiej wannie. tylko nie wiem jak bardzo szczelne to będzie i czy woda mi nie podejdzie od dołu

3. kopać fundamenty i w ich boku wykopać dół 50cm głębiej zeby tam woda schodziła. Do dołu pompę i wywalać wode na bieżąco.

Ziemia gliniasta a rów przy działce ma poziom wody taki jak i działka więc nie wiem czy jest sens tam ją lać bo zaraz moze wrócić.

Cholerna woda :(

2. wykopać głęboki rów dookoła domu (przyszłego) i wyłożyć folią zeby sam budynek był w takiej wannie. tylko nie wiem jak bardzo szczelne to będzie i czy woda mi nie podejdzie od dołu

Folia do takich zabezpieczeń nie nadaje się, dodatkowo wannę buduje się w przypadku podpiwniczenia. Tobie raczej nie chodzi o podpiwniczenie.

3. kopać fundamenty i w ich boku wykopać dół 50cm głębiej zeby tam woda schodziła.

Woda nie zejdzie głębiej tylko po wykopaniu dołka, ustabilizuje się w nim na tej samej wysokości co w gruncie. Natomiast taki podkop poniżej rzędnej posadowienia fundamentów w bardzo małej od niego odległości + pompowanie z niego wody to proszenie się o kłopoty.

Ziemia gliniasta a rów przy działce ma poziom wody taki jak i działka więc nie wiem czy jest sens tam ją lać bo zaraz moze wrócić.

Jeśli gleba gliniasta to tak szybko ta woda nie wróci, pytanie tylko czy masz zgodę na zrzut wody do tego rowu?

Natomiast taki podkop poniżej rzędnej posadowienia fundamentów w bardzo małej od niego odległości + pompowanie z niego wody to proszenie się o kłopoty.

Woda z wykopów fundamentowych będzie na bieżąco schodziła do głębszego dołu w ktorym woda nie bedzie na wysokości poziomu wody w działce bo cały czas będzie pracowała pompa, więc poziom wody w dole będzie dużo niższy niż w samych wykopach pod fundamenty, co będzie powodowało zejscie całej wody do dołu.

Dlaczego takie rozwiązanie to proszenie sie o kłopoty?

Ps. wlewanie wody do rowu będzie nieoficjalną koniecznością :p

Panowie ,ja tak sobie mysle, ze to tyle problemow z tymi fundamentami,ze siwych wlosow dostaje. Jest duzo takze do zrobienia przy samej izolacji takich fundamentow, mysle tu oczywiscie o ciezkiej izolacji,co za tym idzie dodatkowe koszta. Nie lepiej po prostu plyte fundamentowa w moim przypadku ?

• 5 months później...